Näin yhdistät pyöristetyt reunat

Reunoiltaan pyöristettyjä pöytälevyjä on hankala liittää toisiinsa 90 asteen kulmassa, mutta sen voi tehdä. Ammattilaisemme näyttää, miten saat levyjen liitossaumasta tiiviin ja kauniin.

Johdanto

Keittiön pöytälevyt yhdistetään usein toisiinsa kulmassa. Kun pöytälevyjen reunat ovat suorat, liitos onnistuu hyvin, mutta jos levyn etureuna on pyöristetty, tehtävä mutkistuu. Jos yhdistät pyöristetyn ja terävän levyreunan toisiinsa, niiden väliin syntyy pieni kolo, johon kerääntyy muruja ja likaa. Tällainen liitos ei tietenkään kelpaa.

Poista levyn etureunan pyöristyksestä muutama millimetri, niin saat levyreunasta pystysuoran ja suorakulmaisen. Pyöristystä poistetaan vain vastakkaisen pöytälevyn leveysmitan verran. Työstä selviää sahalla ja ohjainkiskolla, mutta yläjyrsimellä syntyy millimetrin tarkkaa jälkeä hieman helpommin. Sovita lopuksi vastakkaisen levyn kulma liitokseen käsivoimin.

Ohjeet

01
Mittaa ja merkitse 3 Vaihe

1

Mittaa pyöristyksen alkukohta. Esimerkissä levyä on pyöristetty 8 mm etu-reunasta. Poistamme siis tarkalleen 8 mm levyn etureunasta yläjyrsimellä.

2

Merkitse vastakkaisen levyn leveys. Esimerkissä se on 62 cm, jonka merkitsemme levyn etureunaan.

3

Mittaa 8 mm levyn etureunasta sisäänpäin ja vedä viiva tälle kohdalle 62 cm matkalle. Nyt pois jyrsittävän alueen raja on merkitty viivalla.

02
Pöytälevy 1 3 Vaihe

1

Aseta levylle ohjainkisko tai vesivaaka, jota pitkin voit kuljettaa yläjyrsintä, kun poistat etureunasta 8 mm. Palikka on kiinnitetty 62 cm:n merkiksi.

2

Jyrsi useaan kertaan 16 mm urajyrsin-terällä 3-5 mm:n syvyyteen joka kerta. Pidä jyrsimen pohjalevyä levyä vasten, jotta reunasta tulee pystysuora ja suorakulmainen.

3

Tältä jyrsitty alue näyttää. Päätyreunaa on pyöristetty 8 mm:n säteellä. Pyöristys on toteutettu jyrsinterän avulla.

03
Pöytälevy 2 3 Vaihe

1

Pyöristä vastakkaisen levyn etukulma ja sovita jyrsittyä kohtaa. Nyt kyseessä on käsin työstettävä, kärsivälli-syyttä vaativa työvaihe.

2

Poista ensimmäiset "karkeat" palat raspilla. Kaari on piirretty jyrsinnän mukaan. Älä poista liikaa, vaan tarkista sovitusta välillä.

3

Näin! Sovitus on valmis, ja kaksi pöytälevyä voidaan puristaa tiiviisti yhteen. Nyt voi koota liitoksen joko liimalla, lamelleilla tai pöytälevyheloilla.

Video

VINKIT: Siistit leikkauspinnat melamiinilevyyn

Video

VINKIT: Liimaa teipit pistosahan pohjaan

Video

TYÖKALUT: Näin käytät yläjyrsintä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät yläjyrsintä. Yläjyrsimeen voi yhdistää lukemattomia teriä, joilla voi tehdä kaikkea koristeleikkauksista levyliitoksiin ja saranoiden koloihin. Esittelemme erilaiset jyrsinterät ja näytämme, miten niitä käytetään.

Video

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Keittiötasot