Näin leikkaat kivipöytälevyn

Miten siististi tiskialtaan voi leikata käsin kulmahiomakoneella ja oikeilla lisävarusteilla? Lue lisää ja katso tulokset. Yllätyimme iloisesti.

Vaikeusaste
Vie aikaa
Puoli päivää.
Hinta
Noin 250 euroa erilaisista timanttipinnoitetuista työkaluista.

Johdanto

Kiviset keittiötasot voivat olla erittäin kalliita. Siksi voi olla järkevää lähettää graniittityötaso ammattilaiselle, jos siihen on tehtävä aukko tiskialtaalle tai jos sen toisesta päästä on katkaistava pala. Se kuitenkin maksaa paljon. Lisäksi keittiötason toimittaminen lähimmälle ammattilaiselle voi olla kallista.

Siksi päätimme selvittää, miten siistiä jälkeä voimme saada, jos otamme kulmahiomakoneen ja leikkaamme graniittiseen keittiötasoon aukon tiskialtaalle. Testaamme kolmea eri tekniikkaa: työtason katkaisemista, tiskialtaan aukon leikkaamista ja reunojen tasoittamista. Lisäksi poraamme tasoon reikiä reikäsahanterällä.

Lopputulos on vakuuttava, ja uskallamme väittää, että kivilevyä voi hyvin leikata myös itse. Se vie kuitenkin aikaa, ja sinun on hankittava oikeat leikkaamiseen ja kiillottamiseen tarkoitetut laikat.

Ohjeet

01
Suorat leikkaukset 5 Vaihe

Ensimmäinen tehtävämme on katkaista graniittilevy sopivan mittaiseksi. Jos levy katkaistaan kulmahiomakoneella, jota ohjataan suoralla laudalla, työn jäljestä voi hyvinkin tulla laatuunkäypä. Jos leikkauskohta jää näkyville, se on viimeisteltävä siistiksi. Jos se kuitenkin jää listan alle piiloon, sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin leikata levy.

1

Merkitse leikkauskohta tarkasti. Tähän kannattaa käyttää punaista tussia tai vastaavaa, koska lyijykynän viivoja voi olla vaikea erottaa tällaisesta graniittilevystä.

2

Kiinnitä suora lauta kahdella puristimella ja käytä sitä ohjausapuna leikatessasi. Kaada levylle runsaasti vettä ja leikkaa siihen ura. Näin sinulla on jotain, mitä pitkin leikata poistettuasi suoran laudan.

3

Kun olet leikannut uran graniittilevyyn, irrota suora lauta. Uran syvyys on yleensä 5-10 mm. Se riittää kulmahiomakoneen ohjaamiseen, kun leikkaat loput ilman suoran laudan apua.

4

Täytä ura runsaalla vedellä ja leikkaa sitten vielä pari kertaa kulmahiomakoneella, kunnes pääset levyn läpi. Jotta reunasta tulisi mahdollisimman suora, on tärkeää pitää kulmahiomakoneen timanttilaikkaa 90 asteen kulmassa levyyn nähden.

5

Kuten näet, leikkausjäljestä ei tule täysin siisti. Levyssä näkyy niin katkaisulaikan jälkiä ja muutaman asteen vinouksia, joita emme saaneet poistettua. Onneksi tähän löytyy neuvoja, joihin palaamme myöhemmin artikkelissa, kun on aika viimeistellä reunat.

02
Tiskialtaan aukko 7 Vaihe

Toisessa vaiheessa teemme graniittilevyyn aukon tiskiallasta varten. Aloitamme tekemällä merkinnät. Sitten poraamme neljä reikää, yhden jokaiseen kulmaan. Reiät tekevät kulmista siistimmät ja helpottavat kulmahiomakoneen käyttöä.

Tämän jälkeen teemme neljä suoraa leikkausta ja nostamme levynpalan pois.

Jos levyyn haluaa tehdä aukot liedelle, menettelytapa ja tekniikka ovat täsmälleen samat.

1

Merkitse maalarinteipillä kohta, johon tiskialtaan aukko tulee. Tässä on oltava tarkkana. Jos aukosta tulee liian suuri, levyä ei voi enää käyttää. Liian pientä aukkoa joutuu leikkaamaan uudelleen.

2

Kiinnitä kulmahiomakoneeseen timanttireikäsahanterä (Ø 35 mm). Jos sinulla on ylimääräistä kivilevyä, harjoittele ensin sillä. Aloita kallistamalla terää niin, että aloitat poraamisen reunalla, ennen kuin sahanterä suoristuu.

3

Reikäsahanterä pysyy kohtisuorassa aloittamisen jälkeen, jolloin valmiista reunasta tulee suora. Vältä poranterän kuumeneminen käyttämällä runsaasti vettä ja pitämällä taukoja. Poltimme yhden terän pilalle kolmen reiän teossa ennen tekniikan ymmärtämistä.

4

On tärkeää, että reiän ulkopinta on linjassa merkinnän molempien puolien kanssa, koska jälkeenpäin leikataan reiästä toiseen. Jos reiät eivät ole aivan yhtä kaukana toisistaan, tiskialtaan aukosta tulee vino.

5

Leikkaa suoraan samalla periaatteella kuin keittiötasoa katkaistaessa. Käytä tukena lautaa, tee ura ja leikkaa sitten levy useassa vaiheessa laudan irrottamisen jälkeen. Jäähdytä vedellä.

6

Koska katkaisulaikka on pyöreä, kulmiin ei pääse kunnolla vahingoittamatta levyä. Ratkaisimme ongelman kääntämällä levyn ja leikkaamalla hieman takapuolelta.

7

Nyt voit irrottaa ylimääräisen graniitin. Tässä on jälleen tärkeää tukea poistettavaa graniittipalasta. Jos unohdat tukea sitä, pala voi murtua painonsa alla ja tuhota koko tason.

03
Sileät reunat 4 Vaihe

Jos olet tehnyt työn huolellisesti ja jos tiskiallas asennetaan ylhäältä päin, sinun ei tarvitse tehdä enempää.

Haluamme kuitenkin kiinnittää pesualtaan alakautta, jolloin levyn katkaistu osa jää näkyville. Siksi käytämme aikaa reunojen puhdistamiseen vaihe vaiheelta hiomakuppien, jyrsimien ja kiillotuslaikkojen avulla.

Reunoista saa siistit perusteellisella työskentelyllä. Siihen menee kuitenkin aikaa.

1

Reunan suoristamiseksi ja epätasaisuuksien poistamiseksi hiomme reunat kivelle ja betonille tarkoitetulla timanttihiomalaikalla. Pidä kulmahiomakoneesta tiukasti kiinni, sillä hiomalaikka saa aikaan syviä jälkiä.

2

Vaihda timanttilaikan tilalle timanttijyrsin. Lisävaruste on tarkoitettu olemassa olevien reikien suurentamiseen. Käytämme sitä kuitenkin tässä hiomakivenä reunojen tasoittamiseen.

3

Vaihda timanttihiomatyynyyn, jonka karkeus on 100, ja tämän jälkeen karkeuksiin 200, 400, 800 ja 1 500. Varmista, että hiomatyyny on täysin pystysuorassa reunaa vasten. Tässä hidastamme kulmahiomakonetta, jotta se käy vain puolella nopeudella.

4

Kun yläreuna on viistetty timanttihiomatyynyn avulla ja pystysuuntainen reuna hiottu karkeudella 1 500, pinta on yhtä sileä kuin upouudessa levyssä.

Materiaalit

Tarvittavat työkalut

Graniitin leikkaamiseen tarvitaan timanttipinnoitettuja erikoistyökaluja. Kaikkia työkaluja käytetään kulmahiomakoneessa. Siksi kiillotuslaikkoja varten on hankittava kulmahiomakoneeseen tarrakiinnityksellä varustettu hiomajalusta.

Timanttireikäsahanterä

Reikäsahanterä (Ø 35 mm) maksaa noin 30 euroa.

Timantti-/laattajyrsin

Jyrsin (Ø 20 mm) maksaa noin 25 euroa.

Timanttihiomakuppi

125 mm hiomakuppi maksaa noin 40 euroa.

Timanttikatkaisulaikka

Yksi 125 mm katkaisulaikka maksaa noin 30 euroa.

Timanttikiillotuslaikat

125 mm kiillotuslaikkoja + kulmahiomakoneen hiomajalustan sisältävä setti maksaa noin 120 euroa.

Vie aikaa

Puoli päivää.

Hinta

Noin 250 euroa erilaisista timanttipinnoitetuista työkaluista.

Vaikeusaste

Jos osaat käyttää kulmahiomakonetta, projekti ei ole vaikea. Leikkaaminen suoraan 90 asteen kulmassa on kuitenkin hieman haastavaa.

Video

Näin käytät kulmahiomakonetta

Videolla näytetään, mitä kulmahiomakoneella voi tehdä ja miten sitä käytetään. Koneessa on paljon voimaa, joten sillä voi leikata kiveä, metallia ja betonia, Oikean laikan kanssa koneella voi leikata kaikkea alumiinista muoviin ja klinkkereihin. Kerromme kaiken koneen säätämisestä ja suojavarusteista, jotta voit työskennellä turvallisesti.

Näin käytät käsisirkkeliä

Videolla kerrotaan käsisirkkelin käyttömahdollisuuksista, teristä ja toiminnoista. Käsisirkkeli on väkivahva työkalu, jolla voi tehdä sekä siistiä että karkeaa työtä ja sahata sekä suorassa etatä viistossa kulmassa. Eri terillä voi sahata puuta, metallia, kevytbetonia ja muovia.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Keittiötasot