Uutta väriä keittiökaappeihin

Vanhat ja kuluneet kalusteovet voi kunnostaa uuden veroisiksi. Siihen tarvitaan vain maalia ja kärsivällisyyttä. Näytämme, kuinka helppoa keittiökaappien ovien maalaaminen on.

Vaikeusaste
Vie aikaa
Oven maalaaminen vie tunnin
Hinta
7 euroa/ovi
Ovi näyttää upouudelta, kun se saa 2–3 kerrosta maalia ja uuden kahvan.

Ovi näyttää upouudelta, kun se saa 2–3 kerrosta maalia ja uuden kahvan.

Johdanto

Keittiökaappien rungot näyttävät suunnilleen samanlaisilta riippumatta siitä, kuinka vanhoja ne ovat. Sen sijaan keittiökaappien ovet kuluvat ja voivat saada keittiön näyttämään vanhalta.

Kulunutta keittiötä ei ole pakko purkaa ja rakentaa kokonaan uusiksi, sillä kaappien ovet voi uudistaa maalaamalla. Voit tehdä vanhoista kaapinovista nykymuodin ja oman makusi mukaiset maalaamalla ovet nukkaamattomalla telalla.

Kaapinovien maalaaminen on helppoa

Näissä tee se itse -ohjeissa näytetään, miten hiot ja maalaat ovet niin siististi, että keittiö näyttää uudelta vielä pitkään.

Työ on helppoa, mutta ovet pitää puhdistaa huolellisesti ennen maalaamista.

Näytämme vaihe vaiheelta, miten:

 • puhdistat ovat tehokkaasti peruspesuaineella
 • tasoitat ovien pinnassa olevat reiät ja kolot
 • hiot ovien pinnat ja reunat
 • pohjustat ja maalaat ovet

Ohjeet

01
Pesu ja pohjustus 12 Vaihe

Ovet pitää puhdistaa sormenjäljistä ja paistorasvasta ennen hiomista ja maalaamista. Pese ovet pariin kertaan maalattavan pinnan pesuaineella, ja käytä ainetta mieluummin liikaa kuin liian vähän. Lopputulos voi kärsiä, jos ovissa on edes hieman rasvaa.

1

Napsauta tai ruuvaa ovi irti kaapista ja irrota saranat. Saranat on yleensä ruuvattu kiinni, tai niissä on vapautinmekanismi.

2

Ruuvaa kahva irti ovesta ruuvimeisselillä. Nämä kahvat vaihdetaan ajanmukaisiin ovien maalaamisen yhteydessä. Kahvat pitää irrottaa myös siinä tapauksessa, että ne ruuvataan takaisin.

3

Pese ovi perusteellisesti. Oveen ei saa jäädä yhtään rasvaa. Pese ovi kahteen tai kolmeen kertaan väkevällä pesuaineella.

4

Käy läpi kaikki reunat. Ylä kaappien ovenpäälliset ovat usein todella likaisia. Niissä on monen vuoden rasva- ja lika kerrostumat.

5

Puhdista tarkasti reiät, kolot ja reunat. Lika tarttuu tiukasti kaikkiin syvennyksiin.

6

Tasoita reiät ja kolot. Paina tasoite huolellisesti syviin ja oven läpi meneviin reikiin. Jos tasoite vajoaa kuivuessaan, tasoita kohta toiseen kertaan.

7

Hio oven pinnat ja reunat, kun tasoite on kuivunut. Käytä pienijyväistä hiomasientä tai hiomapaperia (jyväkoko 120-180). Hio puun syiden suuntaisesti, kunnes pinta on tasainen, karhea ja yhtenäinen.

8

Pohjamaalaa reunat sopivan kokoisella pensselillä. Levitä maalia pari senttiä reunan yli ja aloita pinnan maalaaminen, ennen kuin reunan maali ehtii kuivua. Varmista, ettei oven alle jää maalitippoja.

9

Pohjamaalaa oven takapuoli telalla, josta ei irtoa nukkaa. Viimeistele pinta levittämällä maalia pitkillä vedoilla oven päästä päähän.

10

Hio pinta ja reunat, kun pohjamaali on kuivunut kokonaan. Käytä pienijyväistä hiomasientä tai hiomatukea ja koon 240 hiomapaperia. Hio vain pinnat, älä nurkkia.

11

Harjaa hiomapöly pois pinnoilta jokaisen hiomisen jälkeen. Imuroi työpöytä, jotta pöly ei jää pyörimään ja tartu märkään maaliin.

12

Maalaa ja hio ovi uudestaan. Kaksi kerrosta pohjamaalia riittää. Pohjamaalin pitää peittää puu hyvin, ja hiotun pinnan pitää olla tasainen ja yhtenäinen.

02
Väriä pintaan 6 Vaihe

Uusi pintamaali ja kahvat muuttavat ovien ulkonäön perusteellisesti. Tarkista ennen maalaamista, että pinnat ovat tasaiset ja virheettömät. Nyt on viimeinen tilaisuus korjata pikkuvirheet ja epätasaisuudet. Maalaa ovet kahteen tai kolmeen kertaan ja asenna uudet kahvat.

1

Pintamaalin pitää sopia yhteen pohja-maalin kanssa. Käytä mieluiten saman merkin tuotteita. Pintamaalin kiiltoasteen pitää olla vähintään 40. Sekoita maali perusteellisesti ennen aloittamista.

2

Aloita myös pintamaalin levittäminen reunoista. Maalaa reunat pensselillä. Käytä maalia niin paljon, että pinnasta tulee tasainen. Vältä valumia.

3

Levitä maali tasaiseksi ja yhtenäiseksi kerrokseksi. Kerroksen pitää olla niin paksu, että pinnasta tulee yhtenäinen, mutta maali ei saa valua.

4

Anna maalin kuivua 5-10 tuntia ja maalaa ovi toiseen kertaan. Jos et tiedä, onko maali tarpeeksi kuivaa, odota seuraavaan päivään.

5

Maalaa pinnat kolmannen kerran. Älä säästele maalia, mutta älä käytä sitä liikaa. Viimeistele pinta maalaamalla ovi päästä päähän samassa suunnassa.

6

Tarkista 5-6 tunnin kuluttua, onko maali kuivaa. Jos maali on kuivunut ja olet tyytyväinen tulokseen, anna maalin kuivua vielä pari vuorokautta. Sen jälkeen voit asentaa kahvat ja nauttia ”uudesta” keittiöstä.

Materiaalit

 • Maalarin peruspesuainetta
 • Akryylipohjaista tasoitetta
 • Pohjamaalia
 • Puumaalia
 • Kahvoja

Erikoistyökalut

 • Nukkaamaton tela

Vie aikaa

Yhden oven maalaaminen vie noin tunnin, mutta maalin pitää kuivua kerrosten välillä.

Hinta

Noin 7 euroa/ovi.

Vaikeusaste

Työ on helppoa. Ovet pitää hioa, tasoittaa ja maalata. Puhdista ovet huolellisesti ennen aloittamista.

Video

VINKIT: Maalaa reunat helposti

TEKNIIKAT: Ovien maalaaminen

Maalaa reunat sitä mukaa kun etenet, jotta maali sulautuu yhteen

VINKIT: Vähennä lämpöä, kun maalaat

VINKIT: Estä nukan irtoaminen telasta

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Keittiökaappien ovet ja etusarjat