Teräskourut

Muoviset sadevesikourut laajenevat ja supistuvat lämpötilan mukaan. Liike kuluttaa liitoksia ja haurastuttaa kourut. Harkitse tarkasti, mihin materiaaliin vaihdat rännisi, jotta ne kestävät säätä ja aikaa.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
30 €/m

Muoviset sadevesikourut laajenevat ja supistuvat lämpötilan mukaan. Liitokset joutuvat koville, ja lopulta kourut murtuvat. Erilaiset paikkaukset kestävät vain vähän aikaa.

Johdanto

Näytämme, miten purat vanhat kourut ja kokoat ja asennat uudet. Se ei ole vaikeaa. Voit ehkä käyttää vanhoja kourukoukkuja uudelleen.

Toimitus suosittelee: Korjaa rännisi, kun vielä ehdit

Alumiini-sinkkikouru on terästä. Kourun pinta on kiiltävä ja kirjava. Kourun pinnassa oleva alumiini-sinkkikerros ehkäisee kourun syöpymistä.

Sinkkikourut kiiltävät aluksi, mutta patinoituvat ajan myötä harmaiksi. Pintaan ilmestyvät tummat laikut tarkoittavat, että patinoituminen on alkanut. Erittäin kestävät.

Teräs Plus -kourut on pinnoi-tettu magnesiumin, alumiinin ja sinkin seoksella. Pinnoite tekee kouruista erittäin kestävät. Pintaan tulevat naarmut korjautuvat itsestään.

Kupari on aluksi kiiltävää, mutta muuttuu ajan myötä vihreäksi. Patinoitunut pinta suojaa kuparia ja pitää sen hyvässä kunnossa vuosi-kymmeniä.

Ohjeet

01
Pura vanhat rännit ja lyhennä koukut 5 Vaihe

Tiilikaton uudet sadevesikourut voi yleensä asentaa vanhoihin kourukoukkuihin. Uusiokäyttöön on kehitetty fiksu järjestelmä, jossa vanhat koukut peitetään suojakuorilla. Varmista kuitenkin, että uudet rännit sopivat vanhoihin koukkuihin.

Vanhoja koukkuja pitää yleensä lyhentää. Se kannattaa tehdä kulmahiomakoneella jo siinä vaiheessa, kun vanhat rännit ovat vielä paikoillaan. Rännit pitävät koukut paikoillaan ja estävät niitä heilumasta leikkaamisen aikana.

1

Poista aluksi pätkä vanhaa ränniä, jotta saat näkyviin kaksi kourukoukkua. Poista uudesta rännistä parin sentin pätkä kaulusta ja paina ränni koukkuihin. Siten näet, kuinka paljon koukkua pitää lyhentää.

2

Tee koeasennus. Lyhennä kaksi kouru-koukkua. Asenna pätkä uutta kourua paikalleen ja asenna koukkuihin suoja-kuoret. Siten varmistat, että uudet kourut sopivat vanhoihin kourukoukkuihin.

3

Lyhennä kaikki vanhat kourukoukut. Merkitse katkaisukohdat ja lyhennä koukut kulmahiomakoneella. Koukut kannattaa lyhentää, kun vanhat rännit ovat vielä pai-kallaan, jotta koukut eivät tärise ja heilu.

4

Pura vanhat kourut. Leikkaa kourut aluksi sopivan kokoisiksi palasiksi, jotta ne on helppo ujuttaa irti kourukoukuista ja pudottaa maahan.

5

Poista koukuista vanhat pinnoitteet. Muovikoukkujen pinnoite irtoaa ajan mittaan, ja koukut ruostuvat. Harjaa ruoste pois teräsharjalla ja maalaa koukut ruostetta estävällä Hammerite-maalilla.

02
Kokoa uudet sadevesikourut 5 Vaihe

Sadevesikourujen kokoaminen sujuu nopeasti, sillä liitoksiin ei tarvita liimaa. Kaikissa liitoksissa on kumitiivisteet, jotka pitävät osat lujasti kiinni toisissaan.

Kouruja ei saa missään tapauksessa lyhentää kulmahiomakoneella, sillä kuuma hiomalaikka polttaa maalia suojaavan pinnan pilalle. Käytä kourujen lyhentämiseen rautasahaa, jossa on tiheähampainen terä.

1

Taita päätykappaleen siivekkeet hieman ulos, jotta voit kiinnittää sen kouruun. Päätykappaleen alakaaressa on kumitiiviste, joka pitää liitoksen tiiviinä.

2

Asenna päätykappaleet. Kiinnittäminen on helppoa, kun käännät kourua samalla ylöspäin. Kun päätykappale on oikeassa paikassa kourun päässä, lyö se kunnolla pohjaan kumivasaralla.

3

Mittaa syöksytorven paikka. Ota huomioon, että pääty räystään otsalaudan ja sadevesikourun pään väliin pitää jäädä noin sentti tilaa. Merkitse lähtö kauluksen paikka kouruun tussilla.

4

Taittele reiän reunat alaspäin. Taita reunoja pihdeillä noin viisi milliä alaspäin, jotta vesi menee syöksytorveen eikä ala valua sivusuunnassa sade vesikourun pohjaa pitkin. Poista ylimääräiset metallipiikit.

5

Asenna lähtökaulus kouruun. Paina kourua lähtökaulusta vasten, kunnes se puristuu kiinni kourun kauluksen alle.

03
Asenna kourut koukkuihin 6 Vaihe

Varmista, että koukut kallistuvat hieman syöksytorvea kohti, ennen kuin asennat uudet kourut vanhoihin kourukoukkuihin. Kourun ja päätyotsalaudan väliin pitää jäädä noin sentti tyhjää tilaa, jotta kouru mahtuu liikkumaan hieman.

Kourut kootaan liitoskappaleilla, jotka painetaan saumojen päälle. Kourukoukut peitetään suojakuorilla. Kun kourut ovat paikallaan, kokoa syöksytorvi ja asenna se seinään kiinnitettyihin kannattimiin.

1

Tarkista, että kourukoukut kallistuvat hieman syöksytorvea kohti. Käytä pitkää vatupassia, linjalankaa ja mittaa tai laseria.

2

Asenna kourut koukkuihin ja liitä ne yhteen. Paina kourujen päät tiiviisti toisiaan vasten ja purista ne yhteen liitoskappaleella. Liitoskappaleen keskimerkki näyttää, milloin kappale on oikeassa paikassa.

3

Purista liitoskappale kiinni edestä. Asenna liitos kappaleen etuosa kourun päälle ja purista se kiinni kouruun. Lukitus-siiveke pitää taittaa reunan yli, jotta liitoskappale ei irtoa.

4

Asenna suojakuoret kourukoukkuihin. Käännä kourua siten, että etureuna on hieman takareunaa alempana, jotta vesi pääsee valumaan rankkasateella rännien yli.

5

Ruuvaa syöksytorvelle kaksi kiinnikettä. Asenna ne tarkasti päällekkäin. Kupukanta-ruuvit näyttävät siisteimmiltä, sopiva koko on esimerkiksi 4,5x25 milliä. Tiiliseinässä tarvitaan ruuvien lisäksi tulppia.

6

Kokoa syöksytorvi ja asenna se kiinnikkeisiin. Kun olet lyhentänyt syöksy-torven sopivan mittaiseksi, paina osat yhteen ja kiinnitä torvi seinässä oleviin kannattimiin.

Materiaalit

  • Teräskouru (Lindab Rainline)
  • Liitoskappaleita
  • Kourukoukkujen koteloita
  • Syöksytorvia, kiinnikkeitä jne.
  • Kupukantaruuveja, 4,5x25 mm
  • Hammerite-ruosteenestomaalia

Vie aikaa

Noin 1 päivän / talon sivu.

Hinta

Noin 30 euroa / metri.

Vaikeusaste

Sadevesikourujen uusiminen on helppoa, jos vanhat kourukoukut sopivat uusiin ränneihin.

Vinkit & niksit

Näin mittaat ja sahaat oikein

Pyöreiden esineiden mittaaminen saattaa tuntua aluksi hieman hankalalta, mutta se on itse asiassa varsin helppoa paperin avulla. Käytä sahaamiseen tiheähampaista terää, jotta maalia suojaava pinnoite ei mene rikki.

Ränniin on helppo piirtää suorat viivat tavallisen A4-paperin avulla.

Käytä sahaamiseen rautasahaa, jossa on tiheähampainen terä. Sahaa pitkin, rauhallisin liikkein, jotta kourun reunat eivät väänny.

Käytä paperia myös syöksy torvien sahaus linjojen merkitsemiseen.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Rännit