Näin helposti vaihdat räystäskourut

Vanhat muovirännit kannattaa vaihtaa metallisiin räystäskouruihin ja syöksytorviin. Ne elävät vähemmän, ovat lujempia ja kestävät pitempään. Lisäksi metallikourut ovat tyylikkäämmän näköisiä.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
30 €/m
Vaihda rännit: Se on näin helppoa!

Räystäskourujen asentamisessa pitää ottaa huomioon muun muassa kourukoukkujen välinen etäisyys ja kourun kaato. Voit lukea molemmista lisää näistä tee se itse -ohjeista.

Johdanto

Räystäskourujen tarkoitus on suojata taloa vedeltä ja johtaa vesi syöksytorvia pitkin kaivoon. Murtuneet tai vuotavat räystäskourut pitää vaihtaa uusiin mahdollisimman nopeasti.

Vanhojen muovikourujen tilalle kannattaa asentaa metallikourut, vaikka ne ovat hieman kalliimpia. Metallikourut kestävät tikapuiden ja lumen painon eivätkä mene rikki kovien lämpötilaerojen takia. Lisäksi metallikourut sopivat useimpien talojen ulkonäköön muovirännejä paremmin.

LUE LISÄÄ: Korjaa vuotava räystäskouru

Näin vaihdat räystäskourut

Näissä tee se itse -ohjeissa näytetään, miten vaihdat rännit helposti. Työ on helppoa, kun pidät huolen siitä, että kourukoukut ovat oikeissa paikoissa ja kouru kallistuu oikeaan suuntaan.

Näytämme vaihe vaiheelta, miten:

 • asennat kourukoukut
 • asennat räystäskourut
 • asennat syöksytorvet

Ohjeet

Räystäskourujen tarkoitus on suojata taloa vedeltä ja johtaa vesi syöksytorvia pitkin kaivoon. Murtuneet tai vuotavat räystäskourut pitää vaihtaa uusiin mahdollisimman nopeasti.

Vanhojen muovikourujen tilalle kannattaa asentaa metallikourut, vaikka ne ovat hieman kalliimpia. Metallikourut kestävät tikapuiden ja lumen painon eivätkä mene rikki kovien lämpötilaerojen takia. Lisäksi metallikourut sopivat useimpien talojen ulkonäköön muovirännejä paremmin.

Kourukoukkujen asentaminen

Markkinoilla on paljon erilaisia metalli­ räystäskouruja. Valitsimme kouru­ mallin, jonka osat yhdistetään toisiinsa liimaamalla. Monet kourut asennetaan suunnilleen samalla tavalla, mutta suosittelemme asentamaan kourut aina valmistajan ohjeiden mukaan.

Kourujen asentaminen aloitetaan kourukoukkujen kiinnittämisestä. Useimmat kourukoukut asennetaan siten, että kourut kallistuvat syöksy­ torven suuntaan vähintään kaksi milliä metriä kohti.

1

Mittaa räystäskourun pituus ja laske, kuinka monta koukkua tarvitset. Kourukoukut asennetaan enintään 60 sentin välein. Tarkista seuraavaksi, onko otsalauta niin suora, että voit mitata kourukoukkujen paikat sen avulla. Nämä kourukoukut asennetaan siten, että kouru kallistuu syöksytorvea kohti noin 2 milliä metriä kohti.

2

Aloita kourukoukkujen asentaminen toisesta päästä. Ensimmäinen koukku kannattaa asentaa mahdollisimman ylös, jotta loput koukut mahtuvat alemmas.

3

Asenna toisen pään kourukoukku siten, että kouruun tulee sopiva kallistus. Nämä kourut asennetaan siten, että kouruihin tulee noin kahden millin kaato metriä kohti. Asenna kourukoukut pystysuoraan.

4

Kiinnitä linjalanka reunimmaisiin kouru­ koukkuihin. Kiristä linjalanka niin tiukalle, ettei se roiku keskeltä.

5

Asenna keskimmäiset kourukoukut. Kiinnitä koukut niin ylös, että ne yltävät lan-kaan tai jäävät millin verran sen alapuolelle. Pidä huoli, ettet nosta lankaa koukuilla.

Kourujen asentaminen

Kun kaikki koukut ovat paikallaan, on aika asentaan räystäskourut. Varmista, että syöksytorvi osuu oikeaan paikkaan, ennen kuin sahaat reiän sitä varten.

Syöksytorven paikka on helppo selvittää nostamalla räystäskouru koukkujen varaan. Piirrä syöksytorven paikka kouruun tussilla ja merkitse kourun päätykappaleen paikka. Nosta kouru maahan työpöydän tai parin pukin päälle, tee reikä syöksytorvelle ja lyhennä kouru sopivaksi.

1

Nosta kouru koukkujen päälle, mutta älä paina kourua paikalleen. Jätä kourun pään ja päätyotsalaudan väliin noin 8 milliä tilaa. Merkitse syöksytorven keskikohta kouruun.

2

Nosta kouru maahan ja aseta lähtökaulus merkin kohdalle. Piirrä viiva kauluksen sisälle ja tee kouruun reikä rautasahalla tai peltisaksilla. Hio terävät reunat pois viilalla.

3

Lyhennä kouru sopivaksi rautasahalla. Voit käyttää ohjaimena liitos kappaletta, jotta kourun päästä tulee kohtisuora.

4

Nosta kouru takaisin koukkujen päälle. Paina kourun takareuna kiinni koukun takaosaan. Napsauta sen jälkeen kourun etureuna paikalleen hitaasti ja varovasti. Kiinnitä kouru kaikkiin koukkuihin.

5

Levitä liitoskappaleisiin liimaa noin 15 millin päähän reunoista. Käytä reilusti liimaa, jotta liitoksesta tulee tiivis.

6

Napsauta liitoskappale paikalleen kourun taakse. Paina etureuna paikalleen lastan tai ruuvimeisselin avulla.

7

Asenna päätykappaleet kourun päihin. Levitä päätykappaleen huullokseen liimaa, kiinnitä päätykappale kourun taakse ja paina pohja paikalleen.

Asenna uusi syöksytorvi

Seinään kiinnitettävä syöksytorvi yhdistetään räystäskouruun suoran välikappaleen ja kahden mutkan avulla. Syöksytorvi lyhennetään alapäästä siten, että se sopii sadevesikaivoon. Tällä seinustalla sadevesikaivo on niin lähellä seinää, että syöksytorvi osuu suoraan kaivon kohdalle. Jos kaivo on kauempa-na seinästä, syöksytorven päähän pitää asentaa suukappale, joka lennättää veden kaivoon asti.

1

Levitä lähtökauluksen molemmille puolille reilusti liimaa. Napsauta kauluksen taka osa paikalleen kourun taakse ja paina etureuna kiinni meisselillä tai lastalla.

2

Ruuvaa syöksytorven kiinnikkeet seinään. Asenna ylin kiinnike aivan mutkan alapuolelle ja alin kiinnike noin 40 senttiä kaivon yläpuolelle.

3

Asenna yksi mutka lähtökaulukseen ja toinen syöksytorveen. Mittaa mutkien välinen etäisyys ja sahaa sopiva välikappale. Tee syöksytorvesta niin pitkä, että sen pää jää noin 10 senttiä kaivon yläpuolelle.

4

Asenna syöksytorven alapäähän kaivo­ kaulus. Nosta syöksytorvi kiinni lähtö-kaulukseen ja ruuvaa syöksytorvi kiinni kiinnikkeisiin. Viimeistele asennus painamal-la kaivokaulus viemäriin.

Materiaalit

 • Räystäskourua (tässä Plastmo AluZink 11)
 • Syöksytorvea, 75 mm
 • Kourukoukkuja
 • Syöksytorven kiinnikkeitä, 75 mm
 • 70 asteen mutkia
 • Liitoskappaleita
 • Lähtökauluksia
 • Päätykappaleita
 • Ränniliimaa, ruuveja ja maalia

Vie aikaa

Tee työt kaikessa rauhassa ja varaa yksi päivä syöksytorvea kohti.

Hinta

Noin 30 euroa/metri.

Vaikeusaste

Työ on helppoa, mutta pidä huoli, että rännit kallistuvat oikeaan suuntaan ja kaikki kourukoukut ovat kunnolla kiinni.

Vinkit & niksit

Paljon kokoja ja värejä

Markkinoilla on paljon erikokoisia ja erinäköisiä räystäskouruja. Kourut kannattaa tehdä suhteellisen pitkistä pätkistä, jotta niihin tulee mahdol-lisimman vähän liitoksia. Toisaalta lyhyempiä pätkiä on helpompi käsitellä. Siitä on hyötyä, jos asennat kourut yksin.
Metallikourujen materiaali vaihtelee teräksestä sinkittyyn teräkseen, alumiiniin ja kupariin. Teräskourujen värin voi valita talon ja katon värin mukaan.

Kaato ja etäisyys

Räystäskourujen asentamisessa pitää ottaa huomioon pari yksityiskohtaa.

Kaato: Räystäskourujen ei ole pakko kallistua syöksytorven suuntaan. Räystäskourut voi asentaa vaaka­ tasoon, mutta ne eivät saa kallistua väärään suuntaan. Kourut kannattaa asentaa varmuuden vuoksi 1-2 milliä kallelleen syöksytorveen päin.
Liitokset: Lyhennä kourut sopivan mittaisiksi. Jätä liitoskappaleiden kohdalle parin millin raot, jotta kourut eivät mene toistensa päälle.
Etäisyys: Jätä kourun ja otsalautojen väliin 8 milliä leveät raot, jotta pääty­ kappaleet mahtuvat paikoilleen. Raot ovat tarpeen myös siksi, että kourut mahtuvat laajenemaan helteellä. Myös metallikourut laajenevat ja supistuvat lämpötilan mukaan, vaikka ne elävät vähemmän kuin muovirännit.

Varmista, että lähtökaulukset ja liitoskappaleet ovat vähintään 70 millin päässä lähimmästä kourukoukusta.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …