Korjaa vuotava räystäskouru

Vuotava räystäskouru voi aiheuttaa seinälle pahoja vahinkoja, joten vuotavat osat pitää korjata tai vaihtaa uusiin. Näytämme, miten korjaat räystäskourun irrottamatta sitä kokonaan.

Johdanto

Räystäskouru voi mennä rikki esimerkiksi lumen painosta, nuohoojan jalan alla tai pakkasen takia. Olipa syy mikä tahansa, ränni pitää korjata viipymättä.

Räystäskouruihin on helppo saada varaosia, joten rännit voi korjata itse. Vanhat muovi- ja metallikourut on usein koottu liimaamalla, joten osia voi olla vaikea irrottaa toisistaan. Joskus räystäskouruun pitää asentaa uusi pätkä syöksytorven lähtökauluksen kohdalle.

Ennen vanhaan koko ränni piti irrottaa ja laskea maahan, jotta sen pystyi katkaisemaan rautasahalla. Nykyään ränniä ei tarvitse irrottaa, sillä sen voi katkaista paikalleen monitoimityökalulla.

Räystäskourun materiaalilla ei ole merkitystä, sillä sekä muovirännit että metalliräystäskourut voi leikata poikki monitoimityökalulla. Se tarkoittaa, että lähes kaikki vuodot on helppo korjata itse parissa tunnissa.

Vaurion syy

  • Vesi mahtuu läpi pienimmästäkin reiästä. Käytännössä se tarkoittaa, että pienestäkin reiästä vuotaa paljon vettä lyhyessä ajassa. Vuoto vahin-goittaa sekä rännejä että seinää.
  • Roskaisiin sadevesikouruihin kertyy vettä, joka laajenee jäätyessään. Jäätyvä vesi voi halkaista rännin.
  • Aurinko haurastuttaa muovia hitaasti mutta varmasti vuosien kuluessa.

Ohjeet

01
Tee näin 6 Vaihe

1

Leikkaa ränni poikki monitoimityökalulla. Älä irrota räystäskourua kourukoukuista. Kiinnitä monitoimityökaluun pieniham­ painen terä ja sahaa ränni poikki tarkasti kohtisuorassa.

2

Sahaa pätkä uudesta rännistä, paina se kiinni kourukoukkuihin ja napsauta kouru paikalleen. Tee uudesta pätkästä sentin lyhyempi kuin vanhasta. Se helpottaa uuden rännin asentamista.

3

Asenna uuteen ränniin päätykappale. Levitä päätykappaleeseen liimaa ja paina se kiinni kouruun. Varmista, että molemmat pinnat ovat puhtaat, jotta liima tarttuu kunnolla kiinni.

4

Poraa ränniin reikä kuppiterällä, jonka koko vastaa suunnilleen lähtökauluksen reiän kokoa. Aseta terä tarkasti rännin keskelle ja poraa varovasti.

5

Liimaa lähtökaulus kourun ympärille. Työnnä kaulus paikalleen rännin taakse ja käännä etureuna etutaitteen alle.

6

Sitten on aika asentaa syöksytorvi takaisin. Jos asennat uuden syöksytorven, mittaa lähtökauluksen ja syöksytorven välinen liitoskappale tarkasti, jotta se sopii paikalleen.

Materiaalit

Työhön tarvitaan tapauksesta riippuen räystäskourua, lähtökaulus, syöksytorvi, liitoskappaleita, pääty kappale sekä syöksytorven ja lähtökauluksen välinen mutka.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …