Bitumipaanut

Bitumipaanuista voi rakentaa näyttävän ja hienon bitumikaton. Ammattilainen näyttää, miten se tehdään.

Bitumipaanut voi kiinnittää joko suoraan rakennuslevylle tai aiemman kattohuovan päälle, jos se on hyvässä kunnossa. Räystäspellin kohdalle tarvitaan kaistale pintakermiä.

Aluksi kattoon tehdään tarvittavat merkinnät. Ensin merkitään katon keskikohta ja sen jälkeen 50 senttimetriä tai puolen paanun leveys viivan toiselle puolelle. Samanlaiset merkinnät tehdään katon yläreunaan.

Nämä neljä merkintää yhdistetään pareittain liitulangalla, niin että saadaan kaksi rinnakkaista viivaa. Katon alareunaan tehdään kummallekin puolen merkintä 2 cm korkeudelle, ja niiden välille tehdään viiva liitulangalla.

Sitten ensimmäinen paanu asetetaan keskelle kattoa, niin että sen alareuna tulee vaakasuoran viivan kohdalle. Sen jälkeen paanu naulataan kiinni kattoon. Se naulataan molemmilta sivuilta sekä paanuissa olevien lovien kohdalle.

Naulat on lyötävä niin, että ne jäävät päälle tulevan paanun alle piiloon. Seuraava paanu tulee aivan ensimmäiseen kiinni, ja se kiinnitetään samalla tavalla. Liitosten kohdalle tulee siis kaksi naulaa aivan vierekkäin.

Katon reunalla ei ole tilaa kokonaiselle paanulle, joten ylimäärinen osa pitää vain leikata pois. Kun ensimmäinen rivi on tehty, tehdään merkinnät seuraavia rivejä varten.

Samalla mitataan paanujen yläreunan etäisyys loveen, sillä ne asetetaan siten, että paanun areuna tulee alle jäävän paanun loven kärkeen. Mitat merkitään kattoon koko matkalta molemmille puolille, ja merkintöjen väliin tehdään viiva liitulangan avulla.

Seuraava paanurivi asetetaan toisen viivan kohdalle, joka piirrettiin 50 senttimetrin päähän keskiviivasta. Näin paanujen reunat vuorottelevat puolen paanunmitan verran, niin että niistä tulee siisti kuvio.

Tämän jälkeen työtä jatketaan taas sivuille päin. Kolmas rivi aloitetaan taas katon keskeltä, ja rivit asetellaan samalla tavoin vuorotellen koko matkalta.

Bitumipaanut ovat kätevä ja näyttävä vaihtoehto tavalliselle bitumikatolle, ja kun se rakennetaan huolellisesti, niistä syntyy nopeasti kestävä katto, josta on iloa moneksi vuodeksi.

LUE MYÖS: Rakenna pihavarastoon huopakatto

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Kattohuopa