Koira huoletta mukaan auton kyytiin

Vaikka laissa ei sitä vaadita, koiran tulee olla häkissä, kun sitä kuljetetaan autolla. Onnettomuuden sattuessa koirasta tulee ohjus, joka painaa 30 kertaa oman painonsa verran, jos se sinkoutuu matkustamon läpi. Sopiva häkki ratkaisee ongelman.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikonlopun
Hinta
130 euroa

Johdanto

Koiran autossa kuljettamista varten on tarjolla paljon erilai-sia häkkejä, mutta ainakin laa-dukkaimmat niistä ovat valtavan kalliita, ja toisaalta voi olla vaikea löytää omaan autoon sopiva häkki.

Kannattaa siis ryhtyä toimeen ja rakentaa häkki itse, jolloin voi säästää pienen omaisuuden. Se ei nimittäin ole kovin vaikeaa, ja jos toimit ohjeidemme mukaan, saat häkin helposti valmiiksi yhden viikonlopun aikana.

On tärkeää, että häkki on koiralle sillä tavoin sopiva, että koira tuntee olonsa turvalliseksi joutuessaan suljetuksi sinne. Mutta myös mui-den matkustajien turvallisuuden kannalta on tärkeää, että nelijalkaista lemmikkiä kuljetetaan autossa turvallisesti.

Seuraukset ovat hirveät, jos koiralla ei ole omaa auton koriin kiinnitettyä turvapaikkaa. 30-40 kiloa painavasta koirasta tulee hen-genvaarallinen, usean sadan kilon painoinen ohjus, jos se sinkoutuu auton matkustamon ja pahimmassa tapauksessa myös tuulilasin läpi. Seuraukset on helppo kuvitella paitsi koiran, niin myös auton matkustajien kannalta.

Häkin koko

Häkin tulee tietysti mahtua autoon (tässä olemme asentaneet häkin VW Caravelleen), ja häkki on kiinnitettävä niin, ettei se pääse liikkumaan tavara-tilassa. Mutta vielä tärkeämpää on, että se sopii koiralle. Oikean kokoisessa häkissä koira stressaantuu vähemmän ja tuntee olonsa rauhallisemmaksi ajo-matkan aikana. Tämän häkin mitat ovat 110 x 69 x 75 cm. Nyrkkisääntönä on, että häkin tulee vastata mittaa koiran päälaesta hännäntyveen x 1,2. Häkin leveyden tulee olla 0,6 x koiran pituus. Häkin korkeuden tulee olla koiran säkäkorkeus miinus 10 prosenttia.

Käytä mielellään reilusti aikaa häkin mitoittamiseen, jotta saat häkistä varmasti sopivan kokoisen - sekä koiralle että auton rakenteen ja sisustuksen suhteen.

Ohjeet

01
Rakenna runko 5 Vaihe

Kun olet mitoittanut häkin, voit alkaa leikata rungon eri osia. Häkin kantava rakenne tehdään 15 x 15 x 1,5 mm:n nelikulmaisesta teräsprofiilista sekä pääty-, taka- ja etulevyistä.

Rungon rakenne on erityisen tärkeä, ja siksi on huolehdittava, että yksittäiset kappaleet ovat täysin oikeassa suhteessa toisiinsa.

Neljää runko-osaa voidaan muuttaa hiukan vielä kokoamisvaiheessa. Muutoksia on liian myöhäistä (tai ainakin paljon vaikeampi) tehdä, kun aletaan laittaa paikalleen luukkua tai hitsata varsinaisia ritiläosia.

1

Valitse oikea hitsauslaite CO2-hitsauslaitteiden hinnata alkavat noin 100 eurosta, mutta aina ei kannata valita hal-vinta mallia. Paljon riippuu siitä, mitä aiotaan hitsata - ja kuinka kauan aiotaan hitsata. Halvat hitsauslaitteet ovat 80 ampeerin laitteita ja ne riittävät yleensä pienempiin hitsa-ustöihin. Suurempiin hitsaustöihin, kuten täl-laisen häkin hitsaamiseen, on valittava vähin-tään 110 ampeerin hitsauslaite, mutta silloin vaaditaan myös, että sähkötaulussa on 16 ampeerin sulake (pienten hitsauslaitteiden virrankäyttö on 10 ampeeria). Lisäksi tarvitaan kaasua. CO2-pullo maksaa 25-200 € - yleensä käytetään uudelleen täytettäviä kaasupulloja, mutta saatavilla on myös kertakäyttöisiä pulloja. Muista myös kunnollinen suojavarustus!

2

Piirrä häkki ja merkitse mitat piir-rokseen. Nelikulmaiset teräsprofiilit sahataan kulmahiomakoneella (tai pisto-sahalla/rautasahalla ja sopivalla terällä). Muista käyttää suojalaseja ja -käsineitä, kun käytät kulmahiomakonetta tai pistosahaa.

3

Aloita häkin lyhyistä sivukehikoista. Lopputuloksen kannalta on tärkeää varmistaa, että kaikki rungon kulmat ovat täysin suorassa toisiinsa nähden. Käytä kulmaviivoitinta.

4

Kiinnitä osat ruuvipuristimilla pöytään, jotta molemmat kätesi jäävät vapaiksi, kun aloitat hitsaamisen. Riittää, että teräsprofiilit kiinnitetään 3-4 kohdasta, kunnes koko häkki on koottu ja olet varma, että rakenne on oikeanlainen.

5

Lyhyet sivut kiinnitetään pitkiin sivuihin. On erittäin tärkeää tarkastaa jatkuvasti kulmaviivoittimen avulla, että kaikki osat sopivat varmasti kunnolla yhteen.

02
Luukun valmistus 5 Vaihe

Häkki pitää tietysti varustaa luukulla ja lukkomekanismilla, jotta koira pysyy turvallisesti häkissä ajon aikana.

Luukku valmistetaan rungon tavoin nelikulmaisesta teräsprofiilista ja kiinni-tetään runkoon ylhäältä M8-pultilla (D4) ja alareunasta terästapilla (D3).

Käytä lukkomekanismia, jossa on työnnettävä salpa (D2), jota koira ei pysty mitenkään avaamaan. Siksi on hyvä käyttää myös riittävän suurta asennuslevyä lukkomekanismin takana. Niin voidaan nimittäin varmis-taa, että koira ei pääse tassuineen käsiksi lukkomekanismiin.

1

Luukku (A7 ja A8) valmistetaan nelikulmaisesta teräsprofiilista. Katso, että luukkuosan ja häkin rungon väliin jää joka puolelle 2 cm:n rako.

2

Hitsaa 3 mm:n metallilevy (D1) lukkomekanismia varten. Olemme käyttäneet tässä tavallista rautalevyä, joka on leikattu mittojen mukaan (90 x 40 x 3 mm), ja sijoitettu luukun keskikohtaan.

3

Valmistele luukun saranoiden asennus. Kiinnitä runko ja luukku toisiinsa puristimella ja poraa saranoille kaksi 8 mm:n reikää rungon yläreunaan (M8-pultti D4) ja alareunaan (rautatappi D3).

4

Hitsaa 8 mm:n rautatappi (D3) luukun pohjaan. Rautatappi toimii toisena saranana, ja se lyödään varovasti luukussa olevaan reikään niin, että se menee juuri ja juuri luukun rungon läpi.

5

Pultti (D4) laitetaan rungon ja luukun läpi. Pultti kiinnitetään itsekiristyvällä mutterilla luukun alapuolelta. Luukun ja rungon väliin laitetaan tavallinen mutteri, jolla voidaan hienosäätää luukun sijaintia.

03
Ritilöiden asennus 9 Vaihe

1

Ritilärakenne valmistetaan 4 mm:n terästangosta. Tangot sahataan mittaan kulmahiomakoneella tai pistosahalla (tai rautasahalla). Ritilöiden paikat merkitään 5-6 cm:n välein ja hitsataan paikoilleen.

2

Kaikki liitokset hitsataan valmiiksi ja hiotaan. Liitosten väri saa vaih-della. Voit kiillottaa hitsauskohdat kulma-hiomakoneeseen kiinnitetyllä teräsharjalla tai hioa hitsauskohdat tasaisiksi kulmahiomakoneella.

3

Rungosta pyyhitään pois kaikki rasva denaturoidulla spriillä. Sen jälkeen häkki maalataan ruosteenesto-maalilla. Ruiskuta useita ohuita maaliker-roksia, niin saat parhaan tuloksen.

4

Valmis häkki laitetaan vaneri-levyn päälle. Häkin eri levyt (pohja- ja päällyslevyt sekä sivulevyt) piirretään vanerille lyijykynällä ja osat sahataan irti pyörösahalla.

5

Levyt kiinnitetään paikoilleen. Levynkappaleita (sivulevyjä sekä päällys- ja pohjalevyjä) pidetään paikoillaan, niihin porataan reiät ja reikiin laitetaan popniitit 15-20 cm:n välein.

6

Lukkomekanismi ja työntösalpa. Lukko kiinnitetään runkoon ja luukkuun kiinnitettyyn levyyn popniiteillä. Se on helpompi ratkaisu kuin kiinnittää lukko itsekiristyvillä ruuveilla.

7

Kumimatto on koiralle mukava alusta. Tässä käytetty matto on tar-koitettu oikeastaan porsaille suojaksi ma-kuuhaavoilta. Matto on helppo puhdistaa, ja lisäksi koira ei pysty pureskelemaan sitä.

8

Katso, ettei häkissä ole teräviä reunoja. Ennen kuin uusi ”koti” anne-taan koiran käyttöön, tarkistetaan, ettei hä-kin aukossa ole teräviä reunoja, joihin koira voisi loukata itsensä hypätessään häkkiin.

9

Luukku on varustettu kahdella terästangosta leikatulla tapilla (B5), jotka menevät etuosan (C5) koloihin. Siten luukku asettuu mukavasti paikalleen häkin runkoon.

Materiaalit

Tarvikkeet**15 x 15 x 1,5 mm:n nelikulmaista teräsprofiilia, n. 15 metriä:**

 • 2 kpl (A1), à 107 cm
 • 2 kpl (A2), à 100 cm
 • 2 kpl (A3), à 87 cm
 • 2 kpl (A4), à 75 cm
 • 1 kpl (A5), à 72 cm
 • 6 kpl (A6), à 69 cm
 • 2 kpl (A7), à 58,5 cm
 • 2 kpl (A8), à 38 cm
 • 1 kpl (A9), à 42 cm
 • 2 kpl (A10), à 47 cm
 • 2 kpl (A11), à 34 cm

Terästanko, Ø 4 mm, noin12 metriä:

 • 5 kpl (B1), à 56 cm
 • 1 kpl (B2), à 30 cm
 • 10 kpl (B3), à 23 cm
 • 30 kpl (B4), à 20 cm
 • 2 kpl (B5), à 3 cm

6 mm:n vaneria:

 • Pohja (C1), 110 x 69 cm
 • 2 sivua (C2), à 110 x 53 cm
 • Kansi (C3), 90 x 69 cm
 • Takalevy (C4), 69 x 47 cm
 • Etulevy (C5), 75 x 25 cm
 • Takasivu (C6), 69 x 11 cm
 • Etulevy (C7), 44 x 11 cm

Lisäksi:

 • 3 mm:n metallilevy (D1), 4 x 9 cm
 • Lukko työntösalvalla (D2)
 • Popniittejä
 • Saranatappi (D3), 30 x 8 mm
 • M8-pultti (60 mm) ja tavallinen ja itsekiristyvä mutteri (D4)
 • Kumimatto

Erikoistyökalut

 • Hitsauslaite, CO2
 • Popniittipihdit
 • Pulttisakset
 • Ja niitähän tarvitaan. Tarvitset hitsauslaitteen (CO2) lisäksi kulmahiomakoneen, pyörö-sahan, porakoneen, popniitti-pihdit ja hitsausmaskin (ettet saa silmävaurioita) sekä kunnon hitsauskäsineet.

Vie aikaa

Häkki pitäisi saada valmiiksi viikonlopun aikana.

Hinta

Noin 130 €

Vaikeusaste

Suurin osa työstä sujuu vaivattomasti, mutta hitsaaminen vaatii useimmiten hiukan harjaantuneisuutta.

Piirustus

Helppo rakenne

Vaikka häkki on rakenteeltaan hyvin yksinkertainen, sivu- ja päällyslevyjen paikat on tärkeää suunnitella niin, että ilma pääsee kiertämään häkissä. On myös tärkeää ottaa huomioon, mihin kohtaan tulee ritilä.

Helppo rakenne

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …