Tarkka pitkä viilto

Pyörösahalla voi sahata tosi tarkasti, kun rakentaa sille ohjainkiskon. Itse tehtynä työ ei edes maksa mitään.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 tunti
Hinta
10 euroa

Johdanto

Kun sahaa pitkiä viiltoja pyörösahalla, sahaamisesta tulee helpompaa ja turvallisempaa hyvin pienin keinoin. Nämä keinot voivat toimia paremmin kuin sahaus perinteiseen tapaan suoraa lautaa pitkin.

Ohjainkisko tehdään leveästä mdf-levyn kaistaleesta, jonka päälle liimataan kapeampi mdf-kaistale. Kun sa- han pohjalevyn reunaa kuljetetaan leveän levyn reunalistaa pitkin, sahaa on helppo hallita.

Saha leikkaa itse ohjainkiskon reunan, kun pohjalevyä painetaan reunalistaa vasten. Näin saha leikkaa tarkasti samaa linjaa pitkin joka kerta. Kun kiskon kiinnittää levyyn, voi sahata hienosti myös levyn näkyvän pinnan.

KATSO MYÖS: Testi - Pyörösahat

Aseta kisko levylle, jonka päällä se sahataan.

Kiinnitä kisko levyyn ruuvipuristimilla.

Kuljeta sahaa kiskoa pitkin niin, että saha osuu koko ajan tiiviisti tukilistaan ja leikkaa yhtä tarkasti koko levyn pinnalta.

Ohjeet

01
Erikoispitkän ohjainkiskon valmistaminen 7 Vaihe

Hyvin yksinkertaisen ohjainkiskon voi tehdä liimaamalla 2-3 cm korkea mdf-levykaistale 22 cm leveän mdf-levyn päälle. Kun liima on kuivunut, sahaa ajetaan kapeaa kaistaletta myöten, ja näin kisko on valmis.

Esimerkissä valmistetaan 285 cm pitkä kisko, joten kaksi levypalaa liimataan toistensa jatkoksi. Pitkän ohjainkiskon avulla voidaan katkaista 244 cm pitkiä vakiolevyjä yhdellä pitkällä viillolla.

1

Mittaa korkeus pohjalevystä sahan mahdolliseen ulokekohtaan. Reuna-lista ei saa olla niin korkea, että sahan uloke jää jumiin, kun saha painetaan kokonaan alas. Kuvassa listan korkeudeksi tulee 3 cm.

2

Mittaa sitten pohjalevyn leveys - ei koko pohjalistan, vaan reunasta terän sisäpintaan. Kuvan sahassa mitta on 16 cm. Lisää saamaasi mittaan 6 cm, joka tarvitaan tukilistalle (B) ja pohjalevylle (A).

3

Levyt liimataan halutun levyisinä yhteen toistensa jatkoksi, jolloin koko levystä tulee 285 cm pitkä. Levyt liimataan reuna reunaa vasten ja liitos vahvistetaan liimaustapeilla.

4

Levystä leikataan kapea tukilista (B), kun liima on kuivunut. Tee merkin-nät ensin hyvin huolellisesti, ja käytä vesivaakaa tai suoraa lautaa ohjaamisen apuna.

5

Aluslevyyn (A) piirretään täysin suora linja 6 mm katkaisulinjasta sisäänpäin. Tähän kiinnitetään reunalista (B). Toiselle puolelle pitää jäädä 16 cm tilaa sahan pohjalevyä varten.

6

Reunalista (B) kiinnitetään aluslevyyn (A) liimalla ja ruuveilla. Käännä listaa niin, että saumat eivät osu toistensa päälle. Esiporaa ja upota ruuvit takapuolelta.

7

Sahaa työstämäsi ohjainkiskon reuna, kun liima on täysin kuivunut. Pitele sahaa tiivisti ohjainkiskoa vasten, niin voit olla varma, mistä kohdin se sahaa.

Materiaalit

19 mm mdf-levyä, leveys väh. 26 cm:
2 x 26 cm leveä kappale, jonka yhteispituus on 285 cm. Kun ne on laitettu toistensa jatkeeksi, niistä muodostuu:

  • Aluslevy (A), 285 x 22 cm
  • Tukilista (B), 285 x 3 cm

Kaikki leveydet sovitetaan sahalle. Reuna sahataan lopuksi.

Lisäksi:

  • Liimaustappeja
  • Puusepänliimaa

Vie aikaa

1 tunti + kuivumisaika

Hinta

Alle kymmenen euroa.

Vaikeusaste

Helppo tehtävä, kunhan varmistaa, että tukilista on suora. Pidempiä töitä varten osat yhdistetään tapeilla.

Piirustus

Näin saha ja kisko sopivat yhteen

Ohjainkiskon hienous on siinä, että saha leikkaa itse reunan seuraamalla kiskon tukilistaa. Näin saha voi leikata samaa reunaa yhä uudelleen, kun sahan antaa seurata tukilistaa.

Kisko koostuu aluslevystä, jonka päällä sahaa kuljetetaan, sekä toisen reunan tukilistasta, jota pitkin sahaa ohjataan. Kisko on 40 cm pidempi kuin vakiokokoinen 244 cm:n levy, jotta sahaa voidaan ohjata alusta loppuun. Levy tehdään aluksi hieman ylileveäksi, ja kun sahaa ohjataan tukilistaa pitkin, se leikkaa levystä reunan pois. Tämän jälkeen kiskon voi kiinnittää uuteen levyyn parilla ruuvipuristimella. Viillosta tulee täysin suora, ja viilto myötäilee nyt aina kiskon reunaa.

Tukilista asetetaan syrjälleen, jotta sahaa voidaan ajaa täysin sileällä pinnalla, ja lista tekee kiskosta hieman jäykemmän.

Näin saha ja kisko sopivat yhteen

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …