Sorvi – puuniilon suosikkilelu

Haaveiletko tyylikkäiden puuesineiden tekemisestä? Siinä tapauksessa sorvi on yksi verstaan tärkeimmistä työkaluista.

Sorvilla voi tehdä kaikkea tuolinjaloista kulhoihin ja shakkinappuloihin.

Sorvilla voi tehdä kaikkea tuolinjaloista kulhoihin ja shakkinappuloihin.

Sorvi voi maksaa 60-6000 euroa

Sorvi on loistava työkalu, mutta sen valintaa kannattaa harkita huolellisesti sen mukaan, mihin sorvia on tarkoitus käyttää.

Hinta ja laatu liittyvät yleensä toisiinsa, ja se pätee myös sorveihin. Kulhon tai suolasirottimen tekemiseen ei tarvita 1500 euron sorvia, vaan 150 euron sorvi riittää siihen hyvin. Halvassa sorvissa ei ole yhtä paljon säätömahdollisuuksia kuin kalliimmissa malleissa, mutta säätömahdollisuuksien puute voi kostautua pikkutarkassa työssä.

SORVI: Harrastuskäyttöön sopiva sorvi. Koneen nopeutta ja terän pidikettä voi säätää.

Harrastuskäyttöön sopiva sorvi. Koneen nopeutta ja terän pidikettä voi säätää.

Näin sorvi toimii

Sorvi on suhteellisen yksinkertainen kone. Mitä paremmin se on rakennettu, sitä paremmin ja pitempään se toimii. Puunpalanen kiinnitetään istukkaan, joka liikkuu sorvin johtimia pitkin puun koon mukaan. Moottori pyörittää sorvia ja terä lastuaa puun halutun muotoiseksi.

Ei sorvia ilman terää

Puun sorvaamiseen tarvitaan luonnollisesti sorvi, mutta myös sorvin teriä. Markkinoilla on paljon erilaisia sorvin teriä, jotka tekevät puuhun erilaisia muotoja ja uria. Sorvin teriä tehdään eri metalleista. Suosittelemme käyttämään HHS- eli pikateräksestä tehtyjä teriä, sillä ne kestävät pitkään ja ne voi teroittaa uudestaan.

SORVI: Tässä sorvataan jalkaa. Sorvi pyörittää puuta akselinsa ympäri, ja sorvin terä lastuaa ylimääräisen puun pois. Siten sorvi toimii.

Tässä sorvataan jalkaa. Sorvi pyörittää puuta akselinsa ympäri, ja sorvin terä lastuaa ylimääräisen puun pois. Siten sorvi toimii.

Jokainen osaa käyttää sorvia

Sorvin käyttämiseen ei tarvita pitkiä opintoja, mutta sorvaamista pitää harjoitella, ennen kuin työn jälkeä kehtaa esitellä. Sorvi ja sorvin terät voivat näyttää pelottavilta, mutta sorvaaminen on turvallista. Käytä järkeä ja pysäytä kone vauhdin säätämisen ja puiden kiinnittämisen ajaksi. Käytä aina suojalaseja, jotta sahanpuru ja lastut eivät lennä silmiin.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Työkalut