Oikaise puulevy

Kaarevaa puulevyä voi olla hyvin vaikea oikaista. Se kuitenkin onnistuu, jos levyn alapuolella on tilaa poikkilaudalle. Ammattilainen näyttää, miten tämä tehdään pyörösahan ja porakoneen avulla.

Puu elää vielä silloinkin, kun se on jo kaadettu ja sahattu levyiksi. Tämän vuoksi puupöytälevyt voivat joskus ”elää” ja alkaa kaartua. Levy ei oikene, vaikka pinoaisit sen päälle kaikki raskaimmat kirjasi. Tähän on onneksi kuitenkin hyvä ratkaisu.

KATSO MYÖS: Testi - Pyörösahat

pöytälevyn alapintaan voi sahata rivin uria puoleen levysyvyyteen. Ne tekevät levystä joustavan. Jos kiristät levyn taakse laudan poikittain ja ruuvaat sen kiinni, pöytälevy oikenee useimmissa tapauksissa. Jos levy on jostakin syystä erityisen hankala tai haastava, voit ottaa avuksesi muutaman puristimen.

Ratkaisu edellyttää, että pöytäsi alla, mahdollisesti alakaapissa piilossa, on riittävästi tilaa poikki laudalle tai voit kiinnittää pöydän eteen laudan pystyasentoon (kehys).

Näin oikaiset levyn

1

Mistä kohtaa levy kaartuu eniten alas- tai ylöspäin? Aseta täysin suora kisko tai pitkä suorakulma levyn päälle poikittain ja merkitse kaareva alue viivoilla levyn alapuolelle.

2

Merkitse uritettava alue levyn taakse. Urien määrä riippuu levyn kaarevuuden määrästä. Vältä urien työstämistä levyn sauvojen välisten liimasaumojen kohdalle.

3

Sahaa viivojen mukaan. Pyörösahan terä on asennettu niin, että se yltää puoliväliin levyn paksuutta. Pyörösahaa pitää ohjata kiskolla kuten kuvassa tai pitkää suoraa lautaa vasten.

4

Aseta levylle poikkilauta. Merkitse ruuvien paikat. Jätä liitoksia vasten muuta ma millimetri rakoa levyn sauvojen välissä ja säilytä noin 3 cm:n etäisyys laudan reunaan.

5

Esiporaa ruuveille reiät. Puulevyn pitää voida elää, joten poraa 4,5 mm:n ruuveille reiät 8 mm:n poralla.

6

Aseta lauta paikalleen ja kiin ni-tä se. Asenna reikiin 4,5 x 40 mm ruuvit 6 mm:n aluslevyillä. Jos levy ei nyt oikene, ota myös puristin avuksesi ja lisäkiristä sitten ruuveja, kunnes levy on suora.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Puutyöt