Hankkiudu helposti eroon naarmuista

Tuliko vanhan pöydän lakkapintaan naarmu tai putosiko vasara puulattialle? Nyt saat vinkkejä näitä vahinkoja varten. Puuhun tulleet vauriot on helppo korjata.

Puu on pehmeää materiaalia, johon tulee helposti naarmuja, lovia ja viiltoja ajan saatossa, vaikka olisi kuinka varovainen. Onneksi useimmat vauriot voi korjata. Joskus helpommin, joskus vaikeammin, riippuen vaurioiden syvyydestä. Isot reiät pitää täyttää puulla, joka liimataan paikalleen. Pie-nemmät reiät ja halkeamat voi tasoittaa tai täyttää kemiallisilla tuotteilla, jotka kovetuttuaan käyttäytyvät kuin puu.

Hienoimpia, pieniä naarmuja ei täytetä. Ne merkitään tussilla ja lakataan, jonka jälkeen kukaan ei huomaa, että niitä olisi koskaan ollutkaan.

Tässä jutussa näytetään, miten korjaat itse erilaiset puuhun tulleet vauriot.

Klikkaa otsikoita päästäksesi suoraan oikeaan osioon.

1. Haljenneet hirsipalkit

Isot halkeamat keräävät pölyä eivätkä näytä kauniilta. Jos palkit halutaan maalata, halkeamat muodostuvat ongelmaksi. Niinpä ne täytetään riveell (pellavarive) ja saumataan akryylisauma-massalla. Tämän jälkeen halkeamat maalataan. Laita rakoon hieman liikaa akryylisaumamassaa ja tasoita pinta märällä siveltimellä. Vuorokauden kuluttua raon voi maalata.

Akryylimassa ei tartu käsittelemät-tömään puuhun. Pese pinta pöly-puhtaaksi ja pohja-maalaa ennen sau-mausta/tasoitusta.

1

Tuputa halkeamiin pellavarivettä ja paina se tiiviisti 8-9 mm halkeaman sisään.

2

Kun sauma on täytetty akryyli-massalla, palkki voidaan maalata.

2. Naarmu lakassa

Lakkaan ja viiluun tulee vuosien varrella hiuksenhienoja naarmuja. Ne voi hioa pois epäkeskohioma-koneella ja hyvin hienolla hioma-paperilla, mutta niihin voi käyttää myös sikliä. Tämä vanha ja tehokas työkalu on yksinkertainen terästerä, jota vedetään itseä kohti. Työkalua käytetään usein ohuisiin lakkaja viilukerroksiin. Tällaisten pintojen naarmuihin sikli on korvaa-maton. Vedä terää kevyesti painaen kuten kuvassa, kunnes naarmut ovat poissa. Lakkaa tai öljyä pöytä sen mukaan, mikä pöydän pinta on aikaisemmin ollut.

1

Pienet naarmut hiotaan siklillä.

2

Tämän jälkeen pöytälevy lakataan tai öljytään.

3. Sulatuskorjaukset

Shellakkatanko on puuseppien suosima korjausaine. Se sopii sekä antiikkikalusteiden kunnostamiseen että keittiön pöytätason oksanreikien täyttämiseen. Tangot lämmitetään niin, että niiden lämmin massa tippuu alaspäin reikään ja sen ympärille. Muutaman minuutin kuluttua massa on kylmää ja kovaa, ja sitä voidaan työstää taltalla ja hiomapaperilla. Shellakkatankoja saa monessa koossa ja monen värisinä, joten yleensä korjattavaa kohtaa vastaavan värisävyn pystyy löytämään. Kokeile ensin hukkapalaan ennen kuin täytät reiät shellakalla. On hyvä muistaa, että valittua väriä ei voi sekoittaa muihin koristeväreihin. Värisävystä on oltava täysin varma ennen kuin aloittaa työn.

Shellakkatankoja voi ostaa internetistä. Lakkaa voi liottaa myös spriissä ja käyttää kuten oksalakkaa ennen maalaamista. Tällaista oksalakkaa ei enää voi ostaa mistään, se pitää tehdä itse.

1

Lämmitä shellakkatanko esimerkiksi kolvilla, ja valuta lakkaa reikään.

2

Muutaman minuutin kuluttua lakka hiotaan täysin sileäksi.

4. Lattian painauma

Joskus vain käy huono tuuri ja lattialle tai pöytätasolle tippuu jotakin. Tuloksena on usein painauma tai peräti selvä kolo tai lovi puupinnassa. Kun vaurio on pehmeä, sisäänpäin pai-nunut kolo, veden ja lämmön yhdistel-mällä voidaan suoristaa yhteenpuristu-neet puukuidut. Ensin vauriokohta kastellaan läpikotaisin, sen jälkeen sitä läm-mitetään silitysraudalla, jota painetaan kostean liinan läpi. Lämpö ja kos-teus saavat puukuidut liikkeelle. Menetelmä sopii parhaiten pehmeille puulajeille. Joskus prosessi pitää toistaa. Jos puuaines on kovaa, vaurion korjaaminen vaatii kärsivällisyyttä.

1

Kädestä lipsahtanut vasara tai vaikka paistinpannu jättää lattiaan jäljen.

2

Kaada jäljen päälle vettä ja anna sen imeytyä pari minuuttia.

3

Laita vaurion päälle kostea liina ja silitä liinan läpi lämpimällä silitysraudalla.

5. Lattiaan tehty paikkapala peittää reiän

Lattiassa voi olla reikä esimerkiksi patterin siirron tai asennustöi-den seurauksena. Tällaista lattialaudan läpi menevää reikää ei kannata yrittää tasoittaa, sillä massaa kuluisi todella paljon. Sen sijaan reiän voi paikata. Paikalla tarkoitetaan puupalaa, joka sovitetaan ja liimataan reikään tai reikäkohtaan, joka on taltattu harmit-tavan vaurion ympäriltä auki. Valitse paikaksi tarkoitettu puupala huolella. Maalasitpa lattian uudestaan tai jätitpä sen sellaiseksi kuin se on, korjauskohtaan tuleva paikkapala pitää valita samasta puulajista kuin olemassa oleva lattia. Näin paikka ja lattia elävät samalla tavalla lämpötilan ja ilmankosteuden muutok-sissa. Jos lattiaa ei aiota käsitellä, valitse puulaji, joka muistuttaa väril-tään ja syiltään (käännä syyt samaan suuntaan kuin korjauskohdassa) reiän ympärillä olevaa lattiaa. Näin korjaus jää mahdollisimman huomaamattomaksi ja kestää yhtä kauan kuin muukin lattia.

Piirrä paikkapala ensin lattiaan.

Talttaa reiän ympäriltä. Käännä taltan suora pinta ulospäin, jotta reiän reunoista tulee pystysuorat.

Paikan pitää olla paksuudeltaan puolet lattialau-dan paksuudesta. Tässä taltataan 15 mm syvää reikää 30 mm:n lautaan.

1

Piirrä paikkapala ensin lattiaan. Talttaa reiän ympäriltä. Käännä taltan suora pinta ulospäin, jotta reiän reunoista tulee pystysuorat. Paikan pitää olla paksuudeltaan puolet lattialaudan paksuudesta. Tässä taltataan 15 mm syvää reikää 30 mm:n lautaan.

2

Poista puuta 15 mm syvyydeltä.

3

Laita reikään liimaa ja naputa paikka paikalleen 1-2 mm ylikorkeaksi.

4

Kun liima on kuivunut, hio paikka lattiatasoon hiomapaperilla.

5

Lopuksi lattian voi halutessaan pohjustaa ja maalata.

6. Profiilin korjaus

Profiloidut ovien peitelistat, jalkalistat ja muut ei-tasaiset pinnat voi myös tasoittaa. Ensin on vain valmistettava lasta, joka sopii tasoitettavan pinnan prof iliin. Olipa vaurio syntynyt poistetun saranan jäljiltä tai kiireisen muuton seurauksena, vauriokohdan voi onneksi korjata itse. Sivele vaurioon kemiallista puutäytettä, silota pinta työstämälläsi lastalla, hio ja maalaa. Nyt prof ili on jälleen kunnossa.

Muototulkki koostuu selkäkiskosta, jossa on poikittain lukuisia teräspiikkejä, joita voi siirtää ylös- ja alaspäin. Välinettä pidetään prof ilia vasten, ja piikkejä työn-netään eteenpäin (kts. iso kuva).

1

Paina muototulkki profiilia vasten, jotta saat profiilin muodon merkittyä.

2

Leikkaa muovikanisterin sivusta pala ja jäljennä siihen listan profiili spriitussilla.

3

Sekoita kaksikompo-nenttista puumassaa ja täytä reikä tavallisen teräslastan avulla.

4

Vedä massapinta muovi-lastan avulla ja anna paikan kuivua 10 min.

5

Hio hiomapaperilla ja maalaa pariin kertaan. Korjauskohta ei enää näy.

7. Väritä naarmut

Jotkut naarmut eivät ole tarpeeksi syviä, jotta shellakka tai kemiallinen puu pysyisivät niissä. Näistä kohteista selviää yleensä tussilla. Myytävänä on erikoiskyniä eri puuväreissä, mutta yksi lasten ruskeista tusseista käy yhtä hyvin. Tussilla ei täytetä naarmua, vaan sillä tasoitetaan värierot ja ja imeytetään väri puun sisään. Tämän vuoksi naarmu pitää vielä täyttää siveltimellä ja lakalla. Työ toistetaan moneen kertaan ja annetaan sitten kuivua. Kohta hiotaan lopuksi hyvin hienolla hiomapaperilla.

1

Väritä naarmu sopivan värisellä tussilla.

2

Täytä naarmu lakalla useaan kertaan ennen kuin hiot korjauskohdan.

Lisää samasta aiheesta Puutyöt