Johdanto
Ohjeet
01
Loviliitos
5
Vaihe
Loviliitos on erittäin kestävä puuliitos, jossa kaksi puuta liimataan kiinni toisiinsa isoilta pinnoilta. Loviliitoksen tapit ja lovet ovat yleensä yhtä leveitä. Nämä rimat ovat kooltaan 43x43 milliä, ja ne on jaettu viiteen 8,6 milliä paksuun osaan. Loviliitoksella yhdistettävät puut ovat yleensä samanlaisia. Rässä jutussa käytetään erivärisiä rimoja, jotta liitoksen rakenne näkyy paremmin. Lovet ja tapit tehdään aluksi vaaleaan puuhun. Rimat sopivat yhteen täydellisesti, kun tummaan puuhun tehdään vastaavat tapit ja lovet.
- Tuolin- ja pöydänjalkoihin
- Kestäviin ja koristeellisiin kehyksiin
Piirrä rimoihin lovien syvyys ja tappien pituus. Molemmat vastaavat rimojen paksuutta. Naarmuta molempien rimojen päihin urat piirtomitalla. Molem-piin puihin tulee samanlaiset merkinnät. Merkitse poistettavat osat rukseilla virheiden välttämiseksi.
Sahaa tarkasti merkkiviivoja pitkin. Muista sahata ura viivan poistettavan osan puolelle, jotta liitoksesta tulee tiivis.
Aseta taltta sahausuraan ja suuntaa se viistosti loven keskelle. Veistä lovesta noin kaksi kolmasosaa, käännä puu ympäri ja poista viimeinen kolmasosa.
02
Sinkkaliitos
7
Vaihe
Sinkkaliitosta ei ole tarkoitettu alun perin koristeeksi, vaan sitä on käytetty muun muassa kestävien laatikoiden tekemiseen. Nykyään sinkkaliitoksia tehdään lähinnä ulkonäkösyistä.
Tappien määrästä ei ole sääntöjä, eikä kaikkien tappien ja lovien tarvitse olla yhtä isoja. Sinkkaliitoksen tapit ja lovet sahataan 12-15 asteen kulmassa, jotta ne lukittuvat lujasti kiinni toisiinsa.
- Hyllyjen laatikoihin
- Vetolaatikoihin
- Ikkunan- ja ovenkarmeihin
Loviosa (vaalea puu)
Tarkista, että puun pää on suora-kulmainen. Mittaa puun paksuus, lisää mittaan millimetri ja piirrä puun päähän viiva. Piirrä viivat kummankin puun molemmille puolille.
Piirrä puuhun haluamasi määrä lovia ja tappeja. Aloita piirtämällä pieni tappi molempiin reunoihin. Piirrä niiden väliin tapit ja lovet yhtä kauas toisistaan. Merkitse ääriviivat tarkasti terävällä purasimella.
Piirrä merkkiviivat pystysuorassa puun molemmille puolille. Vedä viivat puun poikki menevään viivaan asti.
Sahaa pystysuorassa viivaan asti. Sahaa aina loven puolelta eli viivan siltä puolelta, jossa on ruksi. Liitoksesta tulee tiukka ja tiivis, kun molemmat puolet sahataan samalla periaatteella.
Kohdista taltta viivaan, pidä työ-kalua pystyssä ja lyö talttaa pari milliä alaspäin. Siisti loven reuna.
Poista puuta kahden kolmasosan syvyydeltä ja siisti lovi. Jätä laudan päähän noin viisi milliä ehjää puuta. Se tukee puuta, kun sitä veistetään toiselta puolelta.
03
Tappiosa (tumma puu)
4
Vaihe
Piirrä tappiosa loviosan mukaan. Aseta loviosa suoraan kulmaan tappi osan päälle ja naarmuta tappien ääri viivat purasimella. Tarkista kääntö-kulmalla, että kulmat ovat samanlaiset. Piirrä puun päähän viiva ja merkitse tapit myös puun toiselle puolelle. Sahaa viivojen oikealta puolelta.
Kokeile, miten osat sopivat yhteen. Liitoksen pitää olla tiukka. Veistä pois pienet epätasaisuudet.
04
Kiilatappi
5
Vaihe
Tappi tekee liitoksesta lujan ja näyttää laadukkaalta käsityöltä. Kiila laajentaa tappia ja painaa sen tiukasti loven pohjaa ja yläreunaa vasten. Tapin leveys on enintään kolmasosa puun paksuudesta.
- tuolinjalkoihin ja muihin kalusteliitoksiin
- tikkaisiin
- aitoihin
Tappiosa (tumma puu)
Mittaa ja merkitse. Tapin pitää olla noin millin lovea pitempi, jotta tapin pää jää loven päälle. Nämä rimat ovat 75 milliä leveitä, joten niihin piirretään viivat 76 milliä puun päästä. Piirrä viivat kummankin puun molemmille puolille.
Piirrä tappiosan reunoihin 13 milliä paksut lovet. Rima on 47 milliä paksu, joten lovien väliin jää tilaa 17 milliä paksulle tapille. Sahaa reunat pois käsisahalla tai sirkkelillä.
Säädä sirkkelin syvyysrajoitin siten, että terä sahaa puusta 13 milliä. Sahaa uria vieri viereen puun päästä viivaan asti. Käännä puu ympäri ja sahaa toinen puoli samalla tavalla.
Aseta riman taakse puukapula, jotta terä yltää joka paikassa yhtä syvälle.
05
Reikäosa (vaalea puu)
7
Vaihe
Piirrä tappi reikäosaan. Voit veistää tapin reiän taltalla, mutta tässä käytetään porakonetelinettä ja 16 millin lattaterää.
Poraa kaksi reikää puun keskelle. Kohdista reikien keskikohdat 8 mil-liä tapin reunojen sisäpuolelle. Poraa reiät 16 millin terällä. Poraa lopuksi kolmas reikä edellisten väliin. Lopeta poraaminen, kun keskityskärki yltää puun läpi. Käännä puu toisin päin ja poraa reikä loppuun toiselta puolelta.
Pyöristä tappi, jotta se painuu reikään. Muotoile tapin reunat raspilla ja hiomapaperilla. Toinen vaihtoehto on veistää reikä nelikulmaiseksi taltalla.
Sahaa tappiin kaksi lovea noin sentin päähän ylä- ja alareunoista. Sahaa lovet pykälään asti. Levennä loven alkua sahaamalla siihen kaksi vierekkäistä uraa.
Tarkista, että tappi sopii reikään tiiviisti. Levitä tappiin liimaa ja paina osia vastakkain, kunnes liima pursuaa ulos liitoksesta. Tarkista, että osat ovat suorassa kulmassa toisiinsa nähden.
06
Reunasinkka
4
Vaihe
Puun reunaan tehty sinkkaliitoksen muotoinen tappi upotetaan vastakappaleen puoliväliin asti. Liitos on lujempi kuin tavallinen loviliitos, ja se pitää osat lähes yhtä tehokkaasti kuin tavallinen sinkkaliitos.
- kalusteliitoksiin
- runkotöihin
Tappiosa (tumma puu)
Sahaa katkaisusirkkelillä uria vieri viereen. Säädä terä niin, että se painuu puun puoliväliin asti. Älä sahaa liian syvältä, jotta liitoksesta tulee siisti. Jos puu jää liian paksuksi, sitä on helppo sahata hieman lisää.
Piirrä tappi. Tämä tappi on tehty piirtämällä merkit tapin alareunan tasolle 8 milliä puun reunasta ja vetämällä merkeistä viivat molempiin nurkkiin. Sahaa ylimääräiset osat pois esimerkiksi vanerisahalla.
07
Lovisa (vaalea puu)
3
Vaihe
Käännä sirkkelin terä samaan kulmaan tapin kanssa. Sahaa toinen puoli, käännä terä toiseen suuntaan ja sahaa tappi valmiiksi.
Video
Materiaalit
Puunuija A on erinomainen työkalu taltan naputtamiseen.
Japaninsaha B sopii kalusteliitosten tekemiseen. Sahan ohut terä tekee siistiä jälkeä, ja selkärauta pitää terän suorassa. Voit käyttää japaninsahan sijaan selkäsahaa tai pienihampaista vanerisahaa.
Liitosten tekemiseen tarvitaan hyviä, teräviä ja erikokoisia talttoja C.
Piirtomitta D on loistava (muttei pakollinen) väline lovien ja tappien piirtämiseen.
Kääntökulma E on lähes korvaamaton apuväline sinkkaliitosten piirtämiseen.