Näin estät kalliit vesivahingot

Pieni vesiletkuun tullut reikä kasteli Ericsonien talon. Perheen kohtalo ei ole harvinainen, sillä pelkästään Suomessa sattuu joka päivä noin sata vesivahinkoa. Vesivahingon hinta nousee helposti tuhansiin euroihin, eikä kaikkia vahinkoja voi korvata rahalla. Onneksi tuhoilta voi suojautua etukäteen.

Pieni reikä vesiputkessa voi aiheuttaa kalliin vahingon. Lue tästä, kuinka huono tuuri Ericsonin perheellä kävi ja miten voit välttyä kalliilta vesivahingoilta.

Tajusimme heti, että jokin oli pielessä, kun palasimme kotiin lomamatkan jälkeen. Talon sisältä kuului ulko-ovelle asti kummallinen ääni, joka kuulosti vähän samalta kuin simpukan kohina.

Äänen alkuperä selvisi heti, kun vilkaisimme keittiöön: se johtui keittiön lattialle suihkuavasta vedestä.

Keittiön lattia oli kokonaan veden peitossa. Vesi lotisi kenkien alla ja kasteli sukat. Keskellä lattiaa oli pari senttiä syvä lammikko!

Vettä ei ollut vain keittiössä. Näimme heti, että sitä valui portaikkoon ja seiniä pitkin kellariin.

Myös olohuoneen lattia oli kastunut. Kallis, massiivipyökistä tehty lankkulattia notkui jalkojen alla, sillä vettä oli päässyt myös lankkujen alle. Katastrofi!

Toimitus suosittelee: Piilota vesiputket seinän sisään

Menimme paniikkiin. Miten ihmeessä veden tulo katkaistaan? Onko päävesihana kaivossa pensasaidan vieressä? Vai jossain päin taloa? Missä? Nyt pitää toimia nopeasti!”

Asukkaat löysivät päähanan ja saivat katkaistua veden tulon. Vuodon syyn selvittäminen alkoi heti sen jälkeen, kun asukkaat olivat soittaneet vakuutusyhtiöön. Mistä vesi oli peräisin?

Vastaus löytyi uuden jääkaapin takaa. Jääkaapissa oli ohut muoviletku, joka kuljettaa vettä jääpalakoneelle. Letkuun oli tullut usean millimetrin kokoinen reikä. Siitä suihkusi kovalla paineella ohut vesisuihku, josta tuli tunnissa noin 60 litraa vettä.

Lomaviikon aikana reiästä ehti suihkuta vettä noin 10 kuutiometriä. Vesi levisi keittiön lisäksi kellariin, olohuoneeseen, lattioille ja tapettien taakse. Kaikkialle.

Jälkikäteen mieleen nousi kysymys, olisiko vesivahingon voinut välttää? Vuotoja on vaikea estää kokonaan, mutta asukkaat voivat tehdä paljon sen eteen, ettei vesivahinko kehity täysimittaisiksi katastrofiksi.

Pieni reikä jääkaapin takana olevassa vesiletkussa tuli perheelle kalliiksi. Lattia oli veden vallassa, ja vesi valui pitkin seiniä.

Vuotojen syyt

Vesivahingon syy voi olla rakenteissa, putkiliitoksissa tai kodinkoneissa. Vesi on joka tapauksessa vaarallista, joten pidä silmällä vuotoja ja seuraa veden kulutusta.

Vuotojen syyt

Mitä voit tehdä?

Hyvät neuvot ovat tarpeen, kun vesi tulvii lattialle. Vahinkoon kannattaa varautua jo etukäteen esimerkiksi selvittämällä, miten veden tulo katkaistaan.

Myös muistisääntölistasta ja tärkeimmistä puhelinnumeroista on apua, kun vahinko sattuu. Säilytä listaa päävesihanan lähellä.

Pysäytä vuoto

Väännä päävesihana kiinni ja selvitä, mistä vesi vuotaa. Tee itsellesi palvelus ja selvitä jo nyt, missä päähana on. Jos asut osakehuoneistossa, talleta huoltoyhtiön numero puhelimen muistiin. Päivystysnumero on käytössä vuorokauden ympäri.

Tuki vuoto, ennen kuin avaat hanan uudes­ taan. Hyvällä tuurilla voit pysäyttää vuodon vesiputkessä olevalla sulkuventtiilillä.

Rajoita vahinkoa

Poista lattialta kaikki ylimääräinen. Katkaise virta pääkatkaisijasta ja nosta jatkojohdot vedestä, ennen kuin kytket sähköt takaisin päälle. Pelasta kaikki, mikä ei kestä vettä. Aloita tavaroista, joilla on tunne arvoa, sillä niitä ei saa takaisin korvausrahoilla.

Soita vakuutusyhtiöön ja ilmoita vahingosta

Vakuutusyhtiö voi lähettää apuun rivakan putki firman. Neuvottele vakuutusyhtiön kanssa myös remontin aikaisen asunnon vuokraamisesta, ennen kuin teet vuokrasopimuksen. Muista ottaa valokuvia vahingoista.

Poista lattialta niin paljon vettä kuin mahdollista

Kuiva märkäimuri imee tehokkaasti suurimman osan lattialle valuneesta vedestä. ÄLÄ käytä tavallista pölynimuria! Voit käyttää veden poistamiseen myös uppopumppua.

Näin vältät vahingot

Voit ehkäistä kalliiden vesivahinkojen syntymistä monella eri tavalla. Voit asentaa pesukoneeseen ja astianpesukoneeseen aquastop-venttiilit, käyttää paikallisia vuotohälyttimiä tai asentaa järjestelmään hälyttimen, joka varoittaa nopeasti lisääntyneestä vedenkulutuksesta.

AQUASTOP-VENTTIILI

Pieni laite, joka asennetaan astianpesukoneen tai pesukoneen tulovesiletkuun. Aquastop- venttiili päästää lävitseen vain tietyn määrän vettä, esimerkiksi 20 litraa käynnistyskertaa kohti. Jos kone alkaa vuotaa, venttiili rajoittaa vahingon laajuutta.

YLIVUOTOHÄLYTIN

Pieni tunnistin, joka havaitsee lattialle valuneen veden. Laite hälyttää vedestä äänekkäästi ja voi lähettää myös tekstiviestin asukkaan puhelimeen. Sopii erityisen hyvin kellareihin, joihin voi tulla vettä lattiakaivon kautta kovalla vesisateella.

VESIHÄLYTIN

Vesiputkeen liitettävä laite, joka mittaa läpi virtaavan veden määrää. Laite alkaa hälyttää, jos sen läpi virtaa sallittua enemmän vettä. Valitse malli, joka ilmoittaa vuodosta hälytys-äänen lisäksi lähettämällä tekstiviestin asukkaan puhelimeen.

TULVASUOJA

Astianpesukoneen tai jääkaapin alle asennettava tulvasuoja ohjaa laitteesta vuotavan veden kaappien etupuolelle ja nopeuttaa vuodon havaitsemista. Tulvasuoja voi olla edellytys sille, että vakuutusyhtiö maksaa korvauksen koti-vakuutuksesta.

NYKYAIKAISET PUTKET

Vanhat käyttövesi- ja lämmitysputket kannattaa vaihtaa remontin yhteydessä muovisiin pex-putkiin. Ne asennetaan rakenteiden sisään suoja-putkissa, jotka ohjaavat mahdollisesti vuotavan veden pois rakenteiden sisältä esimerkiksi lattiakaivoon.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Putkityöt