Ilmausventtiilin vaihtaminen

Alas kulkeva ruostejuova lämpöpatterissa on varma merkki vuodosta, joka pitää korjata.

90 prosentissa kaikista tapauksista vuoto johtuu ilmausventtiilin viallisesta tiivisteestä eikä vuotavasta lämpöpatterista. Ennen ilmausruuvin poistamista on pysäytettävä veden tulo lämpöpatteriin. Ilmausruuvi poistetaan jakoavaimella tai yleispihdeillä.

Tästä näkyy selvästi, että ilmausruuvin tiivistyslanka on kulunut pois, mikä on aiheuttanut patterissa näkyvän ruostejuovan. Uuden ilmausruuvin kierteisiin tehdään pihdeillä pieni kolo niin, että tiivistyslanka tarttuu paremmin kiinni.

Venttiilin sivulla olevan pienen reiän on tultava vinosti alas ja seinästä poispäin, kun venttiili on asennettu. Näin vesi ei roisku seinälle, kun patteria ilmataan.

Tiivistyslangan on tultava tiukasti paikalleen, ja sen on tultava kaikkien kierteiden pohjaan tai muuten se alkaa vuotaa uudelleen muutaman vuoden kuluttua. Tiivistyslanka pitää sitten voidella putkikitillä, jotta liitoksesta tulee täysin tiivis.

Kun ilmausruuvin kierre on saatu alkuun, se ruuvataan pohjaan jakoavaimella. Koska kierre on messinkiä, sitä ei saa kiristää liian tiukalle. Tiivistyslangan ja putkikitin ansiosta liitos on riittävän tiivis. Kun uusi ilmausruuvi on ruuvattu kiinni, patterin voi taas täyttää vedellä.

LUE LISÄÄ: Termostaatti - näin patterin termostaatti toimii

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Putkityöt