Näin: Täydellisen pyöreät reunat laattoihin

Kaakelien leikkaaminen pyöreiksi on itse asiassa melko helppoa. Tarvitset vain oikeat laitteet ja hieman kärsivällisyyttä. Leveä reuna, joka tehdään osittain katkaisulaikan sivulla, ei valmistu yhtä nopeasti kuin tavallinen suora leikkaus. Mutta jos varaat siihen aikaa, leikkausjäljestä tulee kaunis ja siisti.

Valitse oikea laikka

Jos käytössäsi ovat oikeat laitteet, laattojen leikkaaminen ei tuota ongelmia. Kulmahiomakoneen lisäksi tehtävään tarvitaan vain erityinen katkaisulaikka.

Timanttilaikkoja on saatavana usean mallisina ja eri hintaluokissa. Tässä käyttämämme laikka on ostettu erikoisliikkeistä, ja sen hinta on lähes 40 euroa. Se selviytyy tehtävästä moitteettomasti, mutta myös halvemmat laikat soveltuvat tehtävään. Teimme identtisen reunan halvemmalla 10 euron laikalla. Edullinen laikka oli käytön aikana hieman äänekkäämpi ja myös hieman hitaampi – mutta loppu­tuloksesta tuli aivan yhtä tyylikäs.

Laattojen leikkaaminen kulmahiomakoneella on sekä pölyistä että meluisaa puuhaa. Siksi käytämme aina tiiviisti istuvia kuulosuojaimia, kasvosuojusta ja suojalaseja.

Tee näin

1

Pidä kulmahiomakonetta kallistettuna leikatessasi. Jos kulmahiomakonetta pidetään liian suorassa, kaareva leikkaus ei onnistu ilman laattaan syntyviä lovia. Ja sitähän me emme halua. Kaareva leikkaus on piirretty laattaan kynällä.

2

Kulmahiomakonetta siirretään varovasti puolelta toiselle, jotta laikka seuraa piirrettyä kaarta. Mitä pidemmälle pääset, sitä enemmän kulmahiomakonetta on laskettava alas ja sitä enemmän on sahattava laikan sivulla. Tämä vie aikaa, joten ole kärsivällinen ja anna kulmahiomakoneelle ja laikalle aikaa.

3

Muutaman minuutin kuluttua pääset koko laatan läpi. Laatan leikkauskohta on yleensä pystysuora, kun taas leikatun kappaleen leikkauskohta on lähempänä vaakasuoraa. Laikkaa on painettava niin alas laatan leikkuun loppuvaiheessa.

4

Puhdista leikkauskohta pitämällä kulmahiomakonetta vaakatasossa ja liikuttamalla sitä ylös ja alas. Jos leikkauksen säde on pienempi kuin laikan säde, pidä levyä sen sijaan pystysuorassa ja siirrä sitä sivulta toiselle.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Muuraus