Tiilen katkaiseminen

Jos muurari tarvitsee nopeasti esimerkiksi ¾-tiilen, hän katkaisee tiilen muurarin vasaralla. Se näyttää helpolta, mutta kunnolliseen tulokseen tarvitaan paljon harjoitusta.

Muurari näyttää aluksi, miten tiilestä tehdään nopeasti ¾-kivi. Tiileen merkitään ¾-kiven pituus eli 20,25 cm. Samalla merkitään myös saumanleveys. Vasara asetetaan merkinnän kohdalle, ja sen varteen tehdään merkki kiven reunan kohdalle.

Käsisahalla sahataan pystysuoraan 20,25 cm:n kohdalla oleva merkin kohdalta ja sitten vinosti sivulta niin, että vasaran varteen tulee pieni lovi. Nyt tiili tarvitsee vain työntää loveen, ja vasaran päällä tehdään merkki tiileen.

¾-kiveä hakattaessa tiili asetetaan reiden päälle, niin, että sitä on helppo käsitellä. On tärkeää, että näkyviin tuleva sivu on täysin pystysuora, että muurista tulee hyvän näköinen.

Siksi tiiltä joutuu ehkä hieman tasoittamaan.½-kiven pituuden voi arvioida silmämääräisesti. Sen voi katkaista kahdella tavalla. Tiilen syrjää voi kopauttaa vasaran kapealla päällä. Toinen mahdollisuus on iskeä vasaran päällä keskelle tiiltä. Kova tarkka isku jakaa tiilen keskeltä kahtia.

    Lisää samasta aiheesta Muuraus