Läpivientien tekeminen

Laatoittaessa joutuu usein tekemään läpivientejä johtoja varten. Tässä näytetään, miten se kannattaa tehdä.

Kun oikea kohta on löytynyt, siihen piirretään reikäporan avulla, mihin kohtaan 2 tuuman johto tulee. Ensiksi porataan aloitusreikä tavallisella betoniporanterällä.

Näin varmistetaan, ettei reiän keskipiste siirry paikaltaan. Betoniporalla porataan vain laatan pinnan läpi, niin että reikäporan keskitinkärki saa kunnon otteen.Sitten porataan varsinainen reikä.

Ennen poraamista reikäpora kastetaan vedessä, jotta se ei kuumene liikaa, ja samalla terä kuluu vähemmän. Samalla syntyy myös vähemmän pölyä.

Keskitinkärjen syvyyttä voi joutua säätämään, jos reikäpora ei pääse tarpeeksi syvälle laattaan. Kun reikäpora on päässyt pinnan läpi, ja siitä on jäänyt 3–4 millimetrin syvyinen jälki, keskitinkärki otetaan kokonaan irti ja porataan suoraan laatan läpi.

Reikä on nyt porattu, mutta jotta laatta tulisi johdon ympärille, se on leikattava kahtia alkaen laatan takareunasta.

Laatta on helppo leikata vesisirkkelillä. Leikkauspintojen pitäisi tulla reiän ulkoreunojen suuntaisesti. Nyt laatta on sovitettu ja valmis liimattavaksi kiinni johdon ympärille. Tätä menetelmää voi käyttää kaikenkokoisten johtojen läpivienteihin.