Kevytbetonilaatat

Tässä rakennetaan tukeva työpöytä kevytbetonilaatoista.

Kevytbetonilaatat ovat tukevia, edullisia ja helppoja asentaa; siksi niitä käytetään paljon keittiöissä, kylpyhuoneissa ja kodinhoitohuoneissa. Tähän on piirretty pöydän mitat.

Sininen viiva osoittaa, mihin sokkelin yläreuna tulee, ja keltainen näyttää pöydän alaosan koon.Sokkelista tulee 15 senttimetrin korkuinen, joten aluksi leikataan kevytbetonilaatat sopivan kokoisiksi.

Kun 15 senttimetrin korkeus on merkitty, sokkeliin tulevat laatat leikataan sähköisellä laattaleikkurilla, joka muistuttaa hieman pyörösahaa. Poikittain leikkaaminen sujuu nopeimmin tavallisella käsisahalla.

Sokkeli asetetaan väljästi paikalleen ja tarkistetaan, että se vastaa merkintöjä ja on suorassa. Kevytbetonilaatat kostutetaan sellaisista kohdista, joihin tulee kiinnityslaastia, jotta ne eivät ime vettä laastista. Kiinnityslaastia sivellään sekä laattaan että seinään laattakauhalla.

Sitten laatta painetaan lujasti kiinni laastiin, kunnes se on tukevasti kiinni.Jos saumoihin puristuu laastia, se poistetaan ennen seuraavan levyn asettamista. Samalla se kannattaa kaapia pois, niin laasti ei ainakaan jätä kuivuessaan rumaa reunaa.

Seuraavat levyt kiinnitetään samalla tavoin kuin ensimmäinenkin. Laastin kiinnittämisen lopuksi laatat kannattaa harjata esimerkiksi veteen kastetulla patterisiveltimellä.

Näin laatoitus näyttää siistiltä ja pinta on tasainen. Sitten jatketaan sokkelin sisäpuolelle. Sokkelin on tietysti tultava suoraan, joten sisintä sokkelilaattaa pitää hieman sovittaa, jotta se tulee oikein. Laatan toista puolta naputetaan hieman muurarinvasaralla.

Sokkelin sisään pannaan kolme poikittaista muovitukea. Ne tekevät rakenteesta tukevamman. Rakennelman päälle tulee kaksi 60-senttistä levyä. Sivussa on kuitenkin muutamia putkia tiellä, joten laattaa pitää hieman leikata.

Laattaan merkitään, mistä kohtaa kaksi pystysuoraa putkea kulkee. Sen jälkeen laatan sivuun merkitään, mistä vaakasuora putki kulkee. Jotta leikkaaminen sujuisi helpommin, merkinnät tehdään kevytbetonilevyn päähän.

Näin ne näkyvät selvemmin. Putkia varten leikattaessa leikataan kummallakin sivulla sekä keskellä olevia viivoja pitkin, minkä jälkeen kappaleet lohkeavat melkein itsestään.

Vaakasuoralle putkelle tehdään tilaa laatan molemmille puolille. Laatta kostutetaan taas ennen kuin sokkelin reunaan sivellään laastia. Nyt levyt asetetaan vain sokkelin päälle ja painetaan lujasti kiinni laastiin.

Seuraava levy asetetaan muuten samalla tavalla, mutta laastia sivellään lisäksi kummankin levyn reunoihin.Niistä kohdista, joissa kevytbetonilevyt kiinnitetään seinään, koputellaan rappaus pois litteällä meisselillä.

Näin laatat kiinnittyvät paremmin. Kun rappaus on sovitettu, leikataan työpöydän sivut sopivan kokoisiksi. Laatta asetetaan seinää vasten, ja siihen merkitään putkien sijainti. Tässä on otettava huomioon, että laatan ja seinän väliin pitää jäädä hieman tilaa, ettei siihen keräänny kosteutta.

Putkille tehdään urat laattaleikkurilla. Sillä leikataan useita kapeita kaistaleita, jotka on helppo naputtaa irti vanhalla taltalla. Yksi kevytbetonilevy ei ole tarpeeksi korkea, joten toisesta laatasta on leikattava vielä 12 senttimetrin pala, niin että pöydästä tulee sopivan korkuinen.

Laastin sivelemiseen voi käyttää myös levyille sopivaa erityislastaa. Niitä saa laatan leveyttä vastaavan kokoisina. Laatan ja seinän väliin pitää siis jäädä hieman tyhjää tilaa. Siksi tässä kohdassa ei käytetä kiinnityslaastia.

Loput osat sahataan sopivan kokoisiksi ja kiinnitetään paikalleen. Ennen kiinnityslaastin kuivumista pitää tarkistaa säännöllisesti, että kaikki on tarkkaan vaaka- ja pystysuorassa. Pöydän etuosaan tulee etukappale, joka tekee työpöydästä siistin näköisen.

Siihen leikataan kaksi 12 senttimetrin korkuista kappaletta. Ennen etukappaleiden asentamista niitä varten porataan reiät, jotta ne voi kiinnittää sekä laastilla että ruuvaamalla.

Näin rakenteesta tulee lujempi. Etukappaleisiin sivellään laastia, sitten ne asetetaan paikalleen ja ruuvataan kiinni. Ruuvattaessa pitää muistaa ruuvata hitaasti ja rauhallisesti, jotteivät ne vahingoitu. Kun kaikki osat on koottu, liitokset harjataan vielä kertaalleen ylimääräisen laastin poistamiseksi.

Lopuksi kun laasti on kuivunut, kaikki laastisaumat hiotaan siistiksi tasaisella viilalla. Työpöytä on nyt valmis. Samaa menetelmää voi käyttää kaikenlaisiin keittiön, kylpyhuoneen ja kodinhoitohuoneen rakenteisiin. Seuraavassa kerrotaan, miten työpöydän voi rapata.

    Muut lukevat juuri nyt …