6 vinkkiä: Täydellinen mosaiikkiseinä

Mosaiikeilla laatoittaminen voi tuntua vaikealta. Onnistut kuitenkin varmasti, jos noudatat ammattilaisen vinkkejä.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
90 euroa/neliö.

Verkkoon liimatuista mosaiikkilaatoista syntyy nopeasti upea seinä. Ammattilaisen vinkeillä lopputuloksesta tulee todella hieno.

Johdanto

Upeat mosaiikkilaatat antavat uutta puhtia parhaat päivänsä nähneelle seinälle. Laatoittajan neuvoilla seinästä tulee varmasti upea.

Inspiraatiota: GALLERIA: Upeat seinämosaiikit

Ennen laatoituksen aloittamista on tehtävä joitakin valmistelevia töitä. Pohjan pitää olla kiinteä ja tasainen, eikä seinässä saa olla rasvaa tai likaa.

Alimman laattarivin alla on oltava suora ja vakaa alusta. Jos laatoituksen alla ei ole valmista tukea, voit aloittaa laatoituksen seinään ruuvatun riman päältä. Jos laatat tulevat keittiötason päälle, rimaa on pakko käyttää ainakin hellan syvennyksessä, sillä lieden koh-dalla ei ole keittiötasoa, johon laatoituk-sen voisi tukea.

Ohjeet

01
Tee hyvät pohjat 8 Vaihe

1

Tee koeladonta jotta näet, miten mosaiikit asettuvat laatoitettavalle seinälle. Asettele laatat siten, että joudut katkaisemaan taustaverkon ja laatat vain toisesta reunasta.

2

Tarkista, onko seinässä irtolaastia. Koputa seinää esimerkiksi ruuvimeisselin päällä. Jos seinästä kuuluu ontto ääni, laasti ei ole kunnolla kiinni, ja se pitää poistaa. Imuroi laastin pöly pois ennen seinän paikkausta.

3

Tasoita seinä hienojakoisella tasoitteella. Jos seinässä on isoja reikiä, täytä ne aluksi karkealla laastilla. Levitä pintatasoite leveällä teräslastalla ja hio pinta tasaiseksi, kun tasoite on kuivunut.

4

Puhdista seinä huolellisesti. Pese seinästä perusteellisesti pois kaikki rasva. Käytä voimakasta pesuainetta ja hankaa seinää pesusienen karkealla puolella. Huuhtele vedellä ja kuivaa seinä kunnolla.

5

Liimaa pöydän ja seinän väliseen saumaan kapea kaistale muoviteippiä. Teippi toimii elastisen saumamassan alustana. Teipin pitää nousta seinälle noin neljä milliä.

6

Aseta seinää vasten noin 10 senttiä leveä levynkappale. Alin laattarivi kiinnitetään levyn päälle. Levynkappaleen tarkoitus on varmistaa, että seinän ja pöytälevyn väliin jää tarpeeksi tilaa saumalle.

7

Ruuvaa seinään rima lieden syvennyksen kohdalle, jotta laatoilla on joka paikassa luja alusta. Kiinnitä rima samaan tasoon levynkappaleen yläpinnan kanssa. Tarkista vatupassilla, että rima on suorassa.

8

Merkitse laatoituksen yläreuna teipillä. Teippi suojaa seinää, joten voit levittää laastia myös teipin päälle. Kun teippi poistetaan, laastin reunasta tulee terävä ja suora. Teippaa myös pöytälevyn reuna.

02
Levitä sopivasti laastia 5 Vaihe

Laattojen pitä tarttua lujasti kiinni seinään, mutta laastia ei saa käyttää liikaa. Laastikerroksesta on helppo tehdä sopivan paksu laastikamman avulla.

Laastin määrän voi tarkistaa painamalla muutaman laatan märkään laastiin. Irrota laatat ja tarkista, kuinka iso osa laatoista on laastin peitossa. Laastia on tarpeeksi, jos se peittää kolme neljäsosaa laatoista.

Mosaiikkilaatat kannattaa katkaista laattapihdeillä.

1

Levitä laasti seinälle. Sekoita laasti ja vesi kermavaahtomaiseksi massaksi. Levitä laasti seinälle teräslastalla. Suojaa pöytä­ levy pahvilla tai sanomalehdillä.

2

Levitä laasti tasaiseksi kerrokseksi. Vedä laastikampaa seinää pitkin 45 asteen kulmassa siten, että laastin pintaan jää säännöllinen aaltokuvio.

3

Liimaa ensimmäiset laattaverkot seinään levynkappaleen päälle. Tee laattaverkkojen välisistä saumoista yhtä leveitä kuin mosaiikkien välisistä saumoista.

4

Paina mosaiikit laastiin kumilastalla, jotta pinnasta tulee suora ja tasainen. Älä paina liian kovaa, ettei laasti pursua saumojen väliin. Laattojen väliin pitää jäädä tilaa saumalaastille.

5

Asenna seuraava laattarivi. Verkkojen välissä kannattaa käyttää muoviliuskoja. Liuskojen pitää olla yhtä paksuja kuin mosaiikkien välisten saumojen. Anna laatoituksen kuivua vuorokauden ajan ennen saumaamista.

TÄRKEÄÄ!
Poista laatoituksen yläreunassa oleva teippi, ennen kuin painat ylimmät mosaiikki verkot kiinni laastiin. Teippiä on vaikea poistaa laattojen alta.

03
Saumaa laattojen välit 2 Vaihe

1

Levitä saumalaasti kumilastalla. Käytä viistoja liikkeitä, jotta laasti painuu varmasti saumojen pohjaan asti. Sauma laastin pitää olla kermavaahtoakin ohuempaa.

2

Poista ylimääräinen saumalaasti kostealla vaahtomuovilastalla, kun laasti kovettuu. Liikkuttele lastaa ripeästi, jotta lasta ei liuota saumoissa olevaa laastia.

04
Tee sauma levyn ja seinän väliin 5 Vaihe

Pöytälevyn ja seinän väliin ei tule listaa vaan elastinen sauma. Elastinen sauma on sekä hienovarainen että helppo ratkaisu, joka estää veden valumisen pöytälevyn taakse.

Poista levynkappale laattojen ja pöytälevyn välistä. Nelimillinen ura on juuri sopiva elastista saumaa varten. Pursota saumamassa vasta noin vuoro-kauden kuluttua laattojen saumaamisesta, jotta saumalaasti ehtii varmasti kuivua. Suojaa sekä pöytä että seinä huolellisesti teipillä.

1

Liimaa leveä teippi sauman molemmille puolille ja paina reunat kunnolla kiinni talttapäisellä ruuvimeisselillä. Jätä laattoja näkyviin noin millin verran, ja kiinnitä pöy-dän teippi kolmen millin päähän seinästä.

2

Pursota saumaan tarpeeksi massaa. Leikkaa patruunan kärki viistosti poikki siten, että kärki on hieman saumaa leveämpi. Pidä patruunaa pusottamisen aikana viistossa asennossa.

3

Tasoita sauma sormella ja paina massa kunnolla pohjaan asti. Ylimääräinen massa leviää teippien päälle. Sormi on ylivoimaisesti paras tasoitustyökalu, sillä se mukautuu kaikkiin loviin ja painaumiin.

4

Poista teippi heti, kun olet tasoittanut sauman. Laske sotkuinen teippi pahvin tai paperin päälle.

TÄRKEÄÄ!
Jos massa leviää väärään paikkaan, veistä ylimääräinen massa pois vasta, kun sauma on kuivunut.

5

Öljyä laatat ja saumat laattaöljyllä parin päivän päästä. Öljy suojaa laattoja ja saumoja rasvalta ja lialta. Levitä öljy sienellä, ja anna öljyn vetäytyä noin puoli tuntia. Poista ylimääräinen öljy puuvillakankaalla.

Materiaalit

• Mosaiikkilaattoja 2,3x2,3 cm
• Laatoituslaastia
• Saumalaastia
• Saumamassaa, esim. polymeeri
• Pesuainetta
• Tarvittaessa karkeaa ja hienojakoista laastia.
• Muovi- ja maalarinteippiä
• Levynkappale, 4 mm
• Laattaöljyä

ERIKOISTYÖKALUT

• Laastikampa esim. 4 mm.
• Teräslasta
• Kumi- ja vaahtomuovilastat
• Laattapihdit

Vie aikaa

Noin kaksi päivää + kuivumisajat.

Hinta

Noin 40-90 euroa/neliö.

Vaikeusaste

Mosaiikkilaatoilla laatoittaminen on helppoa ja nopeaa, sillä laatat on liimattu isoon nylonverkkoon.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …