Lattialaatan vaihtaminen

Laatoittaja näyttää, miten viallisen lattialaatan voi poistaa helposti.

Laatoittaja näyttää, miten viallisen lattialaatan voi poistaa helposti.Viallinen laatta on ensin poistettava. Aluksi hakataan meisselillä laatan keskelle. Kun meisseliä lyödään kohtisuoraan laattaan moukarin avulla, se lohkeaa nopeasti pienemmiksi palasiksi.

Kun laattaan on tehty reikä, loput laatasta on helpompi naputella pois pienellä tasaisella meisselillä. Kun vanhaa saumaa naputellaan irti, on oltava tarkkana, etteivät viereiset laatat vahingoitu.

Jotta uusi laatta tulisi samalle tasolle muun lattian kanssa, entinen kiinnityslaasti on myös irrotettava. Se sujuu helpoiten leveällä tasaisella meisselillä. Laatta kiinnitetään samalla tavalla kuin muutkin laatat.

Aluksi lattialle pannaan kiinnityslaastia, joka levitetään hammastetulla teräslastalla, ja lopuksi laatta asetetaan paikalleen. Kun laatta on laitettu paikalleen, se asetetaan oikealle korkeudelle koputtamalla sitä kiinnityslaastiin kumivasaralla.

Ylimääräinen kiinnityslaasti poistetaan saumoista ennen kuin laatta asetetaan täysin paikalleen. Tässä on käytetty nopeasti kovettuvaa kiinnityslaastia, jonka ansiosta korjauksen voi saumata jo kahden tunnin kuluttua.

Saumalaasti pannaan saumoihin vinottain, niin että ne täyttyvät kokonaan. Laatta pestään saumalaastista sienen avulla. Myös tämä tehdään vinosti saumoihin nähden. Laatta on nyt vaihdettu, ja lattia on taas kuin uusi.