Kivinen ikkunalauta

Muuratussa ikkuna-aukossa ei ole paljon tilaa, mutta tässä näytetään, miten siihen tehdään ikkunalauta graniitista.

Graniittilevyjen paksuus voi hieman vaihdella, joten aluksi mitataan levyn paksuus. Levyn paksuus on 20 mm, joten ikkunan molemmilta puolilta mitataan 25 mm, niin että siihen jää tilaa graniittilevylle ja kiinnityslaastille.

Jos ikkunankarmin sivu tarkistetaan suorakulmalla, näkyy selvästi, ettei seinä ole aivan suorassa. Siksi ikkunalaudan on mentävä hieman muurin alle, ja molemmilta puolilta on naputettava irti 2–3 mm rappausta. Vesivaa’an avulla merkitään, mistä kohtaa rappausta on poistettava.

Rappaus on helpointa poistaa tavallisella tasaisella meisselillä. Aluksi naputetaan yläreuna irti, ja siinä voi käyttää myös leveää meisseliä. Sitten sivut naputetaan tavallisella meisselillä pieninä paloina.

Kun suorakulma asetetaan taas sivuille, se menee nyt aukkoon. Kulman reunaa ei näy, mikä tarkoittaa, että ikkunalauta mahtuu nyt muurauksen alle. Jotta kiinnityslaasti tarttuisi kunnolla, muurauksesta pitää poistaa vanha maali ja rappaus.

Ikkunalaudasta tulee parhaan näköinen, jos se ulottuu molemmilta puolilta noin 2 cm ikkunan reunojen yli. Ikkuna-aukko on 80 cm leveä, joten jos kummallekin puolelle tulee 2 cm, levystä on tehtävä 84 senttimetrin levyinen. 84 cm merkitään levyyn piirtopuikolla ja suorakulmalla.

Viivat vahvistetaan punaisella värikynällä.Suorakulmalla merkitään, mistä kohtaa levyn ja seinän välinen reuna kulkee etuosaan asti. Toiselta puolelta leikataan sekä pituussuunnassa että tehdään lovi, niin että levy ulottuu 2 cm verran seinän päälle.

Se on merkitty tähän punaisella viivalla. Levyn toisesta päästä leikataan vain kohtisuoraan. Tämäkin leikkaus on merkitty punaisella. Graniittilevy leikataan ulkona laattaleikkurilla merkintöjä pitkin.

aattaleikkuria käytettäessä on käytettävä kuulosuojaimia. Terä tekee melkoisen karkeaa jälkeä, mutta se on helppo hioa sileäksi esimerkiksi kulmahiomakoneella jossa on kiviterä.

Lopuksi leikkauspinta hiotaan hiomakivellä. Levyu asetetaan paikalleen ja tarkistetaan, että se sopii sille hakattuun paikkaan. Levy sopii, ja sen voi nyt kastella. Levy kiinnitetään tavallisella kiinnityslaastilla. Sitä pannaan reilusti noin 2 senttimetrin paksuinen kerros.

Levy asetetaan varovasti kiinnityslaastin päälle. Levyn päälle asetetaan vesivaaka, ja levy naputellaan paikalleen kumivasaralla, kunnes se on poikittain vaakasuorassa. Levyn pitää tulla vaakasuoraan myös pitkittäissuunnassa.

Sen tueksi pannaan kaksi muovikiilaa. Ikkunalaudan ja seinän välinen rako suljetaan korjauslaastilla sekä sivuilta että levyn alta. Korjaus tasoitetaan märällä patterisiveltimellä ja kostealla sienellä.

Kiinnityslaasti on kuivunut noin vuorokauden kuluttua, jolloin kiilat voi poistaa ja niiden reiät täyttää korvauslaastilla. Uusi graniittinen ikkunalauta on tyylikäs vaihtoehto perinteisille puu- ja laminaattilevyille.

Muut lukevat juuri nyt …