Johdanto
Ohjeet
01
Työn eteneminen - vaihe vaiheelta valmistelut
2
Vaihe
Lasitiilillä rakennettaessa on tärkeää, että tiilet ovat suoralla alustalla. Hyvin vinolle alustalle ei lasiseinää kannata rakentaa, koska loppu-tuloksesta ei voi tulla tyydyttävää. Pienemmän vinouden alustassa voi toki hyvin suoristaa.
Kun rakennetaan lasiseinää seinää vasten kuten tässä, on tärkeää, että myös seinä on suora.
Ennen lasitiilillä rakentamisen aloit-tamista tulee lattiaan ja seinään asentaa listat, joihin tiilet voidaan kiinnittää. Kiinnityslistat joko liimataan tai ruuva-taan kiinni seiniin ja lattiaan.
Tarkista alustan suoruus. Korkeintaan senttimetrin mittaisen pienen vinouden saa hyvinkin korjattua samalla liimalla, jota käytetään myös itse lasiseinän rakentamiseen.
02
1. Lasitiilirivi
5
Vaihe
Asenna seinään ja lattiaan kiinni-tyslistat niihin kohtiin, joihin lasitiili-seinä on tarkoitus laittaa. Tässä kiinnitäm-me listat liimalla, mutta ne voi myös ruuva-ta kiinni. Listojen kiinnittämisen jälkeen aloitetaan tiiliseinän rakentaminen.
Levitä liimaa sekä listaan että lattiaan.
Jos lattia ei ole aivan suora, voit tu-kea kiinnityslistan kiiloilla vaakatasoon. Lasitiilien kiinnittämiseen tarkoitettua eri-koisliimaa ei kannata säästellä. Jos listan alla on paljon liimaa, sen tulee antaa kovettua 1 vrk:n ennen kuin työtä jatketaan.
Kiinnitä 1. tiilirivi nurkista kahdella juovalla liimaa. Tiiltä ei paineta liimaan vaan se asetetaan kiinnityslistan päälle lattialla ja painetaan seinällä olevaa kiinni-tyslistaa vasten. Seuraavan lasitiilen pysty-reunaan liimataan lyhyt kiinnityslista.
Lasitiilien viiva-koodit käänne-tään ylöspäin alimmissa riveis-sä, jotta ne eivät jää näkyviin.
Pystykiinnityslistojen ei tule ylettyä aivan yläreunaan saakka. Muutoin tilaa ei jää vaakakiinnityslistalle, joka liimataan lasitiilirivin päälle. Pystylistojen pituus on 12-18 cm.
Ensimmäisen rivin päälle liima-taan kiinnityslista, johon laitetaan kaksi juovaa liimaa noin sentin päähän reu-noista. Lista painetaan tiiliriviin liimapuoli alaspäin tukevalla otteella. Jokaisen rivin vaaka- ja pystysuoruus on tarkistettava.
Kiinnityslistojen ylijäämäpalojakin voi hyödyntää, mutta niiden on katettava vähintään kolme tiiltä. Tiilen keskelle ei saa koskaan tehdä liitosta.
03
Seuraavat rivit
3
Vaihe
Nyt on seuraavan tiilirivin vuoro. Listoihin levitettävien liimajuovien on oltava paksuja, jotta tiilet tarttuvat hyvin. VINKKI: Liima kovettuu niin hitaasti, että seinässä olevia pieniä vinoumia voi suoristaa vielä pari tuntia pystytyksen jälkeenkin.
Poista ylimää-räinen liima heti kostealla liinalla. Kovettuneen liiman voi raaputtaa pois.
Pidä kuudennen tiilirivin jälkeen tauko, jotta liima ehtii kovettua kunnolla. Näin vältytään seinän siirtymisen vaaralta. TÄRKEÄÄ! Liiman tulee kovettua vähin-tään 12 tuntia ennen kuin työtä jatketaan.
Liimaa valmiin lasiseinän reunoi-hin kiinnityslistat, jos haluat viimeis-tellä seinän teräskiskoilla kuten tässä. Listat toimivat myös kiinni liimattavien teräskisko-jen alustoina. Tarkista, että seinä on sekä vaaka- että pystysuorassa.
Seinän vapaasti seisova pääty jäy-kistetään kahdella puristimilla kiinni-tetyllä laudalla.
04
Saumaus
3
Vaihe
Sekoita klinkkerisaumauslaasti ja vedä se lasiseinään saumauslevyllä tai kumilastalla. Saumojen tulee täyttyä koko-naan laastilla pl. lattian ja seinän vastainen sauma, joka täytetään myöhemmin siliko-nilla. Levitä laasti tasaisesti kostealla sienellä.
Vältä painamista seinää vasten. Liiman pitää kuivua 3 viikkoa ennen kuin rakenne on tarpeeksi vakaa.
Ylimääräinen saumauslaasti poistetaan laattasienellä vetämällä sitä vinottain lasiseinän päältä. Laatta-sientä on huuhdeltava jokaisen vedon jälkeen, jotta se ei jätä jälkeensä saumauslaastijuovia.
Poista laastin pin-taan jättämä huntu kuivalla liinalla. Pyyhi varovasti, jotta kostea laasti jakaantuu tasai-sesti tiilien väliin.
05
Viimeistely
3
Vaihe
Teräskisko kiinnitetään tiiliseinän reunan kiinnityslistoihin liimalla ja silikonilla. Teräskiskon reunaan vedetään siisti viiva silikonia, jotta kiskon ja tiilen väli-sestä saumasta tulee vesitiivis. Tämän jälkeen liimaa levitetään kiskon keskelle.
Suojaava muovi-kalvo jätetään kiskoon silikonin ja sen jälkeen liiman levittämisen ajaksi.
Teräskisko painetaan paikoilleen seinän reunoihin. Kannattaa suojata seinä maalarinteipillä teräskiskojen sivuil-ta, jotta silikonia ei joutuisi lasitiilille. Kiskoa voi tarvittaessa pitää paikallaan myös maalarinteipillä, kunnes liima on kuivunut.
Kiskojen toinen pää on tehty jiiriin, jotta liitoksesta tulee tiivis. Siihen laitetaan ylimääräinen juova silikonia. Lopuksi poistetaan kalvo.
Vinkit & niksit
Lasitiilet sisäseinässä
Lasitiilien käyttö sisäseinissä lisää valon määrää ja luo kauniin vaikutelman. Tiilillä voi esimerkiksi rakentaa neliskulmaisen sisäikkunan. Voit myös upottaa seinän sisään vain muutaman tiilikerroksen joko keskelle seinää tai seinän yläreunaan. Valitusta vaihtoehdosta riippumatta täytyy aina muistaa, että lasitiiliä ei pitäisi koskaan kuormittaa liikaa.
Lasitiilet pystyvät kannattelemaan omaa painoaan korkeintaan 250 cm:n korkeudelle. Ne eivät kestä sitä, että niiden päälle rakennetaan suoraan esimerkiksi tavallisilla tiilillä. Lasitiilirakennelma seinässä on verrat-tavissa ikkunaan, ja sitä varten on tehtävä ikkunaa muistuttava aukko - sillä erotuk-sella, että lasitiilistä valmistetun aukon saa suljettua vasta sitten, kun tiiliä on rakennettu toivottuun korkeuteen saakka. Tämän jälkeen rakentamista yläsuuntaan jatketaan laitta-malla lasitiilien päälle poikittainen tuki aivan kuten ikkuna-aukkoonkin. Tiiliseinässä tällainen poikittaistuki on yleensä tiilipalkki. Kevytbetonillekin on olemassa poikkitukia.
Kipsiseinään voi käyttää rimoja ja teräsprofiileja. ”Ikkuna-aukon” lasitiilien ympärille laitetaan esim. 10 mm:n polystyreenistä lii-kuntasaumat, jotka viimeistellään silikonilla.
Lasitiilet ulkoseinässä
Lasitiilillä voidaan rakentaa myös ulko-seinää, mutta on huomattava, että taval-listen lasitiilien eristävyys vastaa normaalisti vain neljännestä lämpölasin eristyskyvystä. Näin ulkoseinän mate-riaaliksi kannattaa valita lasitiiliä, joiden onteloissa on kaasua. Niiden eristävyys on aivan lämpölasin luokkaa, minkä vuoksi ne ovat myös jonkin verran kalliimpia.
Lisäksi on otettava huomioon se, että useimmissa tapauksissa ulko-seinien lasitiilillä ei pystytä eristeistä johtuen täyttämään koko tilaa. Tämän vuoksi kannattaa lait-taa lasitiilet linjaan ulkosei-nän kanssa ja asentaa ikkuna-lauta ja kehyslistat sisäpuo-lelle. Näin ulkopuolelle ei tarvitse asentaa ikkunapenkkiä.
Kiinnitä tiilet väliseinään
Lasitiiliseinä rakennetaan seiniin ja lat-tiaan kiinnitettyihin listoihin. Liima on kestävää ja tavallisimpiin rakennus-materiaaleihin (kuten betoni, tiili ja puu) hyvin tarttuvaa. Lasitiiliseinä ei saa koskaan olla suoraan kiinni vierei-sessä materiaalissa. Se kootaan liikunta-saumalla seiniin ja lattiaan siltä varalta, että seinä, lattia tai molemmat voivat elää halkaisematta lasiseinää. Liikuntasauma voidaan tehdä polysty-reenistä (polystyreenivaahto), ja sauman ulkoreunat viimeistellään silikonilla.
Päästä valo koko seinän läpi
Jos päätät rakentaa lasitiilillä kokonaisen seinän, valitse seinään vain kokonaisia tii-liä. Lasitiiliä ei voida leikata, joten tässä tapauksessa seinä on aina sovitettava lasitiiliin. Lasitiiliä on onneksi saatavana useita eri kokoja.
Lasitiilet eivät saa ulottua aivan kattoon asti, koska silloin ei jää tilaa liimata ylimpiä tiiliä kiinnityslistoihin.
Lasiseinän viimeistely
Lasitiilisen seinän päätyreunoihin voi asentaa seinän kanssa samanlevyisen kiskon ruostumattomasta teräksestä tai ne voi vii-Lasiseinän meistellä samanlevyisellä lasimosaiikilla tai laatoilla. Reunat voi viimeistellä myös työn yhteydessä pyöreäreunaisilla lasitiilillä.
Reuna on viimeistelty mosaiikkilaa-toista koostuvalla pilarilla. Helpompi tapa on kiinnittää laatat päätyreunaan.
Lasin ja teräksen hoito
Jos tiiliin on jäänyt saumauspölyä, seinän voi puhdistaa lasiin ja kaa-keleihin tarkoitetulla pesuaineella, mutta vasta sen jälkeen, kun laasti on täysin kuivunut. Kuivuminen kestää noin vuorokauden.
Laastia kaariin
Lasitiilinen seinä voidaan koota myös sementtilaastilla, mutta se vaatii useampia taukoja, koska laastin täytyy antaa kuivua. Kaarevan seinän rakentaminen vaatii laastin käyttöä.
Keittiösaareke lasitiilistä
Myös suoria seiniä voidaan koota aivan samaan tapaan kuin tämä keittiön puo-liseinä. Se muistuttaa kahta erillään sei-sovaa jalkaa, joiden päälle on nostettu levy. Mutta seinästä irrallaan olevat lasitiilirakennelmat eivät ole tar-peeksi vakaita, käytettiin niissä sitten liimaa tai laastia. Tämä puoliseinä on U-kirjaimen muotoinen ja yhdistetty muurattuun puoliseinään rakenteen vakauttamiseksi. Alustan on oltava tasainen myös laastilla rakennettaessa.
Rakenna kaareva lasiseinä
Tässä esitetyn kaltaisen kaarevan suih-kunurkkauksen rakentamiseen käyte-tään laastia. Yksittäisten tiilten välinen etäisyys on yhdellä puolella pitkä ja toisella lyhyt, joten liiman ja kiinnityslisto-jen käyttö ei onnistu. Kiinnittämiseen voi käyttää joko kalkkisementtilaastia tai erikoismassaa.
Lasiseinä vahvistettiin joka toisen tii-lirivin jälkeen vaakatasoisilla neljän mm:n ruostumattomilla raudoitus-tangoilla. Ne porataan kiinni lasiseinää tukevaan seinään ja ankkuroidaan sili-konilla tai liimalla. Pystysuunnassa seinä raudoitetaan vastaavasti tan-goilla joka toisen tiilikerran jälkeen. Työn edetessä on pidettävä taukoja, jotta laasti ehtii kuivua. Tämän vuoksi rivejä saa muurata korkeintaan kolme kerrosta työpäivän aikana. Ylimääräi-nen laasti on poistettava saumoista ja tii-let puhdistettava ennen kuin laasti tart-tuu kiinni. Seinä voidaan saumoittaa työn edetessä tai vasta sen valmistut-tua kokonaan. Seinän ja lattian vastaisiin saumoihin käytetään silikonia.