3 niksiä laattojen muokkaamiseen

Täysin neliskulmaiseen tilaan on helppo asentaa laattoja, mutta sellaiset tilat ovat harvinaisia. Useimmissa huoneissa tulee vastaan yksi tai useampia kohtia, joissa laattoja pitää katkaista. Tässä ovat ratkaisut kolmeen haasteeseen.

Ulkoneva kulma - kerralla kuntoon

Ulkokulmaan voisi vain asettaa kaksi laattaa vieretysten, mutta se ei ole tyylikäs ratkaisu. Se kun jättää laatan yhden reunan selkeästi näkyviin.

Jos sen sijaan näet hieman enemmän vaivaa ja viistät kahden laattaparin nurkat, ne voidaan asettaa 45 asteen jiiriin aivan kuin jalkalistoja koottaessa. Se näyttää paljon paremmalta.

Tarvitset vain edullisen märkäleikkurin, joka sovitetaan leikkaamaan laatat oikeaan kulmaan.

1.

Ilman viistettä nämä kaksi laattaa kohtaisivat seuraavasti: toinen reuna jää näkyviin. Laatat voi liittää paljon tyylikkäämmin.

2.

Kallista märkäleikkuria niin, että se leikkaa viistoon. Tässä kallistetaan koko leikkuupöytää. Muissa malleissa voi olla kallistusterä.

3.

Säädä leikkuri 45 asteen kulmaan. Käytä koko 45 asteen kallistusvara tätä liitosta varten. Kiristä lukitusruuvi kunnolla, jotta kulma pysyy varmasti samana.

4.

Aseta laatta leikkuupöytää vasten niin, että sen etupuoli on alaspäin. Jiirin (45 asteen leikkauksen) on oltava laatan takana, jotta laattojen etureunat kohtaavat.

5.

Työnnä laatta märkäleikkurin läpi niin, että reuna leikkautuu. Paina laattaa varovasti eteenpäin ja muista käyttää suojalaseja.

6.

Siisti liitos. Kaksi laattaa kohtaavat muodostaen siistin kulman, jossa ei ole näkyviä reunoja ja joka on valmis saumattavaksi.

Pyöreä putki - myös kiinteät putket, joita ei voi siirtää

Etenkin kylpyhuoneissa joutuu lähes väistämättä asentamaan laattoja putkien ympärille. Jos kyseessä on putki, joka työntyy vain seinästä ulos - kuten suihkun putki - niin poraa reikä yhteen tai useampaan laattaan.

Kyse voi olla myös näkyviin jäävästä putkesta, jota ei voi siirtää. Silloin laatta on halkaistava kahteen osaan ja osat koottava yhteen putken ympärille.

1.

Mittaa ja piirrä rasti. Rastin keskikohta osoittaa porattavan reiän keskikohdan.

2.

Merkitse poranterän halkaisija. Tässä käytetään 40 millin poranterää, joten mittaamme 20 millin matkan rastin keskeltä ja piirrämme viivat kaikille neljälle sivulle.

3.

Poraa reikä reikäsahanterällä. Käynnistä kulmahiomakone ja laske terää varovasti ja hieman viistosti, kunnes se osuu yhteen viivoista. Kallista sitä sitten alaspäin, jotta se poraa pystysuoraan laatan läpi.

4.

Halkaise laatta laattaleikkurilla, jos se asetetaan putken ympärille eikä vain putken päälle. Tee ura leikkurilla ja paina, kunnes laatta murtuu uraa pitkin.

5.

Laatta on valmis. Nyt voit yhdistää kaksi puoliskoa putken ympärille.

Ulkoneman ympäri - terävin kulmin

Pyöreille esineille, kuten putkille, voi porata reikiä laattoihin. Kulmikkaat leikkaukset ovat hieman hankalampia.

Esimerkiksi laattojen asentaminen lattialle seinän ulkoneman ympärille vaatii suoran leikkauksen.

Ratkaisuksi kelpaa kulmahiomakoneen katkaisulaikka, ja lisäksi tarvitaan avuksi laattaleikkuri.

1.

Piirrä ulkoneman mitat laattaan. Asettamalla laatat lattialle tai seinälle voit merkitä, kuinka leveä ja syvä leikkauksen tulee olla.

2.

Leikkaa laattaleikkurilla laatan laidan kanssa samansuuntaista viivaa pitkin. Pysy ehdottomasti merkintöjen sisäpuolella äläkä tee urasta liian pitkää.

3.

Leikkaa sitten kulmahiomakoneella kahta muuta viivaa pitkin. Leikkaa tarkasti katkaisukohtaan. Käytä ehjäreunaista timanttilaikkaa. Se sopii hyvin pehmeille laatoille.

4.

Kiinnitä laatta puristimella ja irrota pieni palanen. Kopautat vain palasta kevyesti pihdeillä, jolloin se irtoaa. Ellei reuna taitu täysin terävästi, voit suoristaa sen laattapihdeillä.

    Muut lukevat juuri nyt …