Maalaa seinään viivasuorat linjat

Maalaamisessa tarvitaan tietoa ja oikeita työkaluja. Katso, miten maalaat seinään viivasuorat linjat.

Jokainen osaa maalata seinän. Maalaaminen on kuitenkin vaikeampaa kuin uskoisi, varsinkin, jos seinään pitää maalata suoria linjoja.

Maalaa suorat linjat

Tee Itse pyysi ammattimaalaria näyttämään, mitä niksejä seinän maalaamiseen kannattaa käyttää. Maalari käyttää harvoin maalarinteippiä listojen vieressä, vaan maalaa niin tarkasti, ettei maali roisku.

Maalari saa työn näyttämään helpolta. Harrastelijat tuppaavat tekemään työstä vaikeampaa kuin se oikeasti on.

Maalarinteippiä teräviin reunoihin

Maalari käyttää teippiä vain, kun seinään pitää maalata tarkkarajainen boordi. Silloin teippi auttaa maalaamaan seinään suoran reunan, jonka taakse ei valu yhtään maalia.

Temppu tehdään peittämällä teippi maalilla ennen seinän maalaamista. Se on helpointa, kun seinään jätetään maalaamaton 5-10 senttinen boordi. Lopputuloksena on upea ja suorareunainen maalattu seinä.

Katso, miten ammattilaismaalarimme tekee ja ota hänen niksinsä talteen seuraavaa projektiasi varten.

Työstä reiät piiloon

Lasikuitutapetin rei’istä on hankala päästä kokonaan eroon. Itse asiassa ongelma on melko yleinen, sillä aina ei ole toivottavaa tai edes käytännössä mahdol-lista vaihtaa seinäpinnoitetta kokonaan vain sen vuoksi, että seinältä halutaan ruu-vata irti hyllykkö. Reikien paikkaaminen tasoitemassalla näkyy, sillä siitä muodos-tuu tapetin keskelle kiiltävä läiskä.

Tee Itse on kehittänyt maalariensa kans-sa menetelmän, jolla korjauskohta saa-daan lähes näkymättömäksi. Riittää, kun lasikuitutapetin kuvio painetaan märkään tasoitemassaan. Korjauskohtaa on hyvin vaikea havaita jälkeen päin.

Jos lasikuitutapetissa on suurempia vauriokohtia, kannattaa ehkä leikata isompi pala tapettia irti ja korvata se uudella kaistaleella.

1

Täytä reikä tasoitemassalla. Käytä valmista tasoitetta tai veteen sekoitettavaa jauhetta.

2

Nyt korjaus ei näy. Pyyhi kaikki tasoite reiän ympäriltä pois kostealla sienellä.

3

Kostuta pieni irtopala samaa kuitutapettia ja paina pala tasoitemassaan.

4

Kun pieni tapettipala poistetaan, kuvio näkyy selvästi tasoitemas-sassa. Nyt korjauskohta saa kuivua.

5

Maalaa korjauskohta lopuksi telalla. Reikä sijaitsi juuri telan yläpuolella tässä kuvasssa.

Sulje jalka-listojen rako

Usein jalkalistat irvistelevät seinustalla jo etukäteen. Tämä johtuu siitä, että vain harvat seinät, varsinkin kiviseinät, ovat täysin suoria.

Ennen jalkalistojen maalaamista, seinän ja jalkalistan väli-nen rako kannattaa täyttää valkoisella akryylisauma-aineella.

Valitse tunnetun valmistajan sauma-aine. Toisin sanoen vältä kaik-kien halvimpia aineita. Monet niistä tahraantuvat, kun niitä yrittää silottaa.

Silikonisella saumauskumipalalla sauman silottaminen sujuu helposti.

1

Leikkaa putkilon kärki viistoon ja täytä listan ja seinän välinen rako.

2

Silota sauma joko silikoninpalalla tai sormella hansikkaat kädessä.

Maalari suosittelee maalausastiaa kaukalon sijaan

Muovipussin käyttö astiassa helpottaa puhdistamista.

Yleensä valittavana on maalikaukalo, usein telan kanssa samassa paketissa. Unohda kaukalo, sanoo ammattilaisemme. Hän suosittelee kirkasta maalausastiaa.

Kaukaloon on ensinnäkin vaikea mahduttaa kovin paljon maalia ja toisaalta telasta on vaikea saada pyyhittyä ylimääräistä maalia pois, kun kaukalo on täytetty maalilla. Maalausastiaan sen sijaan mahtuu paljon maalia ja ylimääräisen maalin voi rullata telasta pois astian sivuja vasten.

Jos astian vuoraa muovipus-silla ennen kuin sinne kaataa maalia, astian puhdistaminen on äärimmäisen helppoa.

Muista käyttää muovipussia myös silloin, kun haluat pitää tau-koa. Tela pysyy nimittän märkänä parikin päivää tiiviisti suljetussa muovipussissa. Näin telaa ei tarvitse päivän päätteeksi puhdistaa.

Suojaa pinnat huovalla muovin sijaan

Kun maalarinhuopa on rullattu auki, työt voidaan aloittaa.

Jos olet kokeillut peittää lattiaa ohuella suojamuovilla, tiedät, mikä on ongelmana: ohutta suojamuo-via on vaikea hallita, kun sitä yrittää teipata seinän vierustoille. Se myös rikkoutuu helposti, jolloin se ei enää suojaa koko lattiapintaa. Jos sille kaatuu maalia, maali kul-keutuu helposti jalkojen mukana ympäriinsä. Ammattilaisten käyttämä maala-rinhuopa ratkaisee ongelman. Taustalta muovipinnoitettua maalarinhuopaa on helppo hallita, se asettuu siististi sei-nää vasten eikä luista, kun sen kiinnittää parilla teipinpalalla kulmissa, joissa kaksi huopakaista-letta limittyvät toisiinsa.

Jos huovalle tippuu maalia, huopa imee sen eikä maalia kul-keudu kengänpohjissa.

Vaihtoehtoisesti voi käyttää pahvia, jota voi ostaa lähes jokai-sesta rakennusstarvikeliikkeestä.

Oikealla telalla maalin saa rullattua vauhdilla

Tällaisella valikoimalla pärjää pitkälle, kun maalausurakka vaatii telan käyttöä.

Neljällä hyvällä maalaustelalla selviää pitkälti kaikista telaa vaativista töistä. Maalari suosittelee paksua telaa, jolla voi tehokkaasti maalata sei-nän, rakennetelaa, jos maalipintaan halutaan hieman kuviota (rakenne), pientä paksua rullaa reu-noihin ja pienempiin seiniin ja lopuksi pientä hie-nonukkaista lakkatelaa, kun halutaan maalata sileitä pintoja. On tärkeää, että tela pystyy imemään paljon maalia, ja että se imee koko telan leveydeltä. Jotkut halvemmat telat eivät ime maalia päistään, jolloin jäljestä tulee huono, sillä pinta on vaikea maalata tasaisesti.

Kun telat pitää puhdistaa, niistä pitää saada kaikki maali pois, muuten ne kuivuvat käyttökel-vottomiksi. Tämä vaatii paljon vettä ja tarmoa. Maalari päätyykin usein vain hävittämään telan urakkansa päätteeksi.

Merkitse reunat

1

Tee merkinnät vesivaa'an avulla. Voit piirtää viivan täysin pystysuoraan tai säilyttäää saman etäisyyden seinään (joka voi olla vino) koko matkalta. Me päätimme tehdä pystysuoran viivan 10 cm:n etäisyydelle seinästä.

2

Kiinnitä merkkiviivaan teippi. Jos seinässä on sktrukturoitu lasikuitutapetti, teippi pitää painaa kunnolla tapetin pintaan. Muuten maali valuu teipin taakse.

3

Maalaa sillä maalilla, jolla reunus on tarkoitus maalata. Koska ymprillä oleva seinä on valkoinen, maalaamme tällä värillä teipinreunojen sisäpuolelta ja teipin päältä. Nyt maalin pitää saada kuivua.

Maalaa seinä

1

Maalaa nyt sillä värillä, joka seinään halutaan. Maalaa siveltimellä teipinreunoja pitkin. Voit hyvin maalata myös teipin päältä, mutta ei tietenkään sen vieressä olevaan valkoiseen seinäpintaan.

2

Maalaa reunojen vierestä pienellä telalla, jos olet varma, että pystyt pysyttelemään teippireunan sisäpuolella. Muussa tapauksessa kannattaa käyttää sivellintä, kuten edellä.

3
  • Maalaa ensin koko seinä ylös- ja alaspäin suuntau-tuvin liikkein.
  • Rullaa sitten oikealta vasemmalle ilman, että upotat telaa välillä maaliin.
  • Jotta reunaan ei tulisi liikaa maalia, listojen reunat tasoite-taan siveltimellä, kun maali on rullattu seinään poikittain.

Poista teippi

1

Poista teippi varovasti ennen kuin maali on täysin kuivunut. Varo, ettet levitä sinistä maalia valkoiseen seinään.

2

Näin suora siitä tuli. Kahden väri-pinnan välinen linja on täysin suora.

TÄRKEÄÄ! Vaakalinjat vaativat, että teippi on niin tiiviisti kiinni seinässä, että maalia ei pääse valumaan teipin alle.

Maalaa jalkalistat

1

Pese jalkalistat karkealla sienellä. Kun käytät karkeaa ja hienompaa sienipintaa kun puhdistat listapintoja, saat sekä hiottua että pestyä listat samalla kertaa.

2

Pohjamaalaa jalkalistat. Käytä pienempää sivellintä, joka sopii jalkalistan leveyteen.

VINKKI: Teräslasta on työnnetty listan alle, se suojaa lattiaa maalipisaroilta.

3

Tasoita naulanreiät ja kolot. Reiät ja epätasaisuudet näkee helpoimmin silloin, kun pohjamaali on sivelty ja kuivunut. Käytä puutasoitemassaa.

4

Hio jalkalistat, kun pohjamaali on kuivunut. Käytä hienoa hiomapape-ria, esim. karkeutta 240, ja hio kevyesti.

5

Maalaa yläreuna käyttämättä teippiä. Maalaa mahdollisimman tasaisin vedoin ja käytä hyvää sivellintä.

TÄRKEÄÄ! Jos osut seinään, kata kohta seinämaalilla maalatulla teipinpalalla.

6

Säilytä millimetrin etäisyys seinään. Maalari ohjaa liikettä pikku-rillillään. Kannattaa harjoitella hieman etu-käteen, ennen kuin ryhtyy maalaamaan vastamaalattujen pintojen lähellä.

Valitse suojaamiseen oikea teippi

Maalarinteippiä myydään eri levyi-senä ja laatuisena. Jos maalaat reu-nuksen, valitse hyvin kiinnittyvä teip-pi, jotta maali ei valu teipin taaakse.

Maalarinteippejä ja suojateippejä on eri levyisiä eri tarpeisiin. Leveys valitaan pei-tettävän kohteen mukaan. Lisäksi teipit voi-daan lajitella sen mukaan, voiko teippiä käyt-tää ulkona auringossa vai ei. UV-kestävä teippi voi olla sinistä tai keltaista, ja sen voi jättää ongelmitta auringonvaloon sisällä tai ulkona useammaksi päiväksi.

Tätä ei yleensä voi tehdä halvemmilla, eiuv-kestoisilla teipeillä, jotka ovat usein valkoi-sia. Ne palavat kiinni parissa päivässä, ja sen jälkeen niitä on lähes mahdotonta saada irti.

Maalaa huoneen pinnat oikeassa järjestyksessä

Jos päätät maalata esimerkiksi koko olohuoneen, tee se oikeassa järjestyksessä. Muussa tapauksessa saatat sotkea jo maalattuja pintoja. Aloita ylhäältä ja työskentele alaspäin:

● Aloita puhdistamisesta: Pese puuosat (jalkalistat, paneelit, ovien peitelistat, jne.) peruspuhdisteella.
● Suojaa lattia, huonekalut, pistorasiat yms. siinä määrin kuin tarpeellisista.
● Hio puuosat, siis esim. jalkalistat, peite-listat ja paneelit yms. Pese sen jälkeen hiontapöly pois puhtaalla vedellä.
● Maalaa ensiksi katto ja sen jälkeen sei-nät. Kun tämä on tehty, voit poistaa suojamuovit ja kaiken pölyn ennen kuin jatkat puuosien maalaamisella.
● Nyt voit keskittyä jalkalistoihin, peite-listoihin ja muihin puuosiin. Varo levit-tämästä pölyä ja likaa vastamaalatuille puupinnoille. Puuosien kohdalla onyleensäkin ottaen hyvin tärkeää, että kaikki vesi saadaan kuivattua pois ennen hiontavaihetta. Muussa tapauksessa lika hioutuu puun pintaan, eikä tätä voi millään pestä pois. Joten pese ennen kuin hiot.

Rivijärjestys on tärkeää, kun ryhtyy maalaamaan sekä seinät että katon.

Maalaa koko seinä ennen kuin maali ehtii kuivua

Periaatetta ”märkää märän päälle” on erityisen tärkeä noudattaa, kun maalaa isoja pintoja, esimerkiksi kokonaista seinää. Maali telataan ylös- ja alaspäin ja sivulta sivulle kohdistuvin liikkein, esimerkiksi oikealta vasemmalle. Maali ei kuitenkaan saa kuivua ennen kuin seinä on valmis. Maalaa ohjeidemme mukaan käyt-täen telaa, jossa ei ole yhtään ylimääräistä maalia, jotta voit tasoittaa mahdolliset maalausrajat. Maalaa seinäpinta kerrallaan, rivijärjestyksessä, kuten kuvassa.

Maalaa taulukon rivijärjestyksessä, niin maali ei ehdi kuivua ennen kuin olet valmis maalaamaan seinäalueen toiseen kertaan.

Muut lukevat juuri nyt …