UPEITA VAIKUTELMIA: Kuviotapetti rikkoo yksivärisen pinnan.

UPEITA VAIKUTELMIA: Kuviotapetti rikkoo yksivärisen pinnan.

PAPERITAPETILLA TAPETOIMINEN
1. Leikkaa tapettivuota 15 senttiä seinää pitemmäksi. Kuviotapettivuodan pituus riippuu kuvion koosta. Leikkaa useita vuotia, asettele ne päällekäin ja levitä liisteriä päällimmäiseen vuotaan.
2. Taita vuota kolminkerroin liisteripuolet vastakkain. Tee toiseen päähän 5–10 sentin taite, jotta vuota on helppo nostaa seinälle.
Laminaatti - kaikki laminaatista 3. Aseta ensimmäinen vuota oikeaan paikkaan, pidä kiinni kapeasta taitteesta ja anna tapetin rullautua auki. Pidä kiinni aivan tapetin yläreunasta. Tapetti saa yltää pari senttiä katon päälle.
4. Tasoita jokainen vuota tapettiharjalla heti liimaamisen jälkeen. Paina harjaa kevyesti ja vedä sitä loivilla kaarilla tapetin keskeltä ulkoreunoja kohti, jotta kaikki liima- ja ilmakuplat poistuvat.
5. Irrota kattoon liimautunut tapetti ja tee siihen terävä taitos katon ja seinän rajaan. Vedä vuota hieman irti seinästä ja leikkaa tapetti poikki. Paina ja harjaa tapetti takaisin kiinni seinään.
6. Revi tapetti poikki jalkalistojen päältä tapettiviivaimella tai leveällä teräslastalla. Paina viivain lujasti listaa vasten ja vedä tapettia. Älä käytä mattopuukkoa, sillä se repi märän tapetin rikki.
KUVIOTAPETILLA TAPETOIMINEN
1. Liimaa ensimmäinen tapettivuota seinälle pystysuoraan linjaan. Mittaa kuvion kohdistusväli eli se, kuinka usein kuvio toistuu. Tämän tapetin kohdistusväli on peräti 53 senttiä.
2. Leikkaa seuraava tapettivuota ja ota huomioon kuvion siirtyminen. Kuviotapetista syntyy väistämättä jonkin verran hukkapaloja. Paina vuodat tiukasti vastakkain ja säädä kuviot kohdalleen.
3. Mittaa etäisyys nurkkaan vuodan molemmista päistä. Tapettivuota on yleensä suorassa, mutta nurkat vinossa.
4. Ota huomioon kuviokohdistus ja leikkaa uusi sopivanpituinen vuota. Halkaise vuota siten, että se on hieman leveämpi kuin edellisen vuodan ja nurkan suurin etäisyys.
5. Kohdista kuvio edellisen vuodan mukaan ja painele halkaistu vuota paikalleen. Vuota ulottuu jonkin verran viereisen seinän puolelle, tässä tapauksessa enimmillään kolmen senttiä.
6. Liimaa vuodan toinen puolikas nurkan toiselle puolelle. Älä paina vuotaa nurkkaan asti, vaan kohdista toisen puolikkaan reunaan. Varmista, että vuodan oikea reuna on pystysuorassa.

HYVÄÄ JÄLKEÄ: HANKI OIKEAT TYÖKALUT

Liisteriharjaa tarvitaan liisterin levittämiseen joko seinään tai tapetin taakse. Tapettiharjaa käytetään ilmakuplien tasoittamiseen ja vuotien kiinnittämiseen.

Sen lisäksi tapetoimiseen tarvitaan mattopuukko ja tapettiviivain tai leveä lasta. Tapettipöytä on kätevä, mutta ei pakollinen.

VINKKI: LÄMPÖPATTERI

Tapetin pitää ulottua noin 15 senttiä patterin taakse. Vuota on helppo painaa kiinni seinään niin kutsutulla patteritelalla, jossa on pitkä varsi.