Tapetoi kuin mestari

Tapetti on taas muotia. Onneksi nykyaikaisten tapettien asentaminen on helppoa. Nyt jokainen voi tapetoida kuviotapetilla, kiinnittää tapetin nurkkiin ja putkien taakse.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
30 euroa

Non-woven-tapetit ovat nykyään tee se itse-rakentajien suosiossa.

Johdanto

Tapettimestari Alex Ove Jensen on tapetoinut yli 40 vuotta. Hän käyttää pääasiassa perinteistä paperitapettia, mutta näyttää tässä jutussa, kuinka helppoa nykyaikaisen tapetin asentaminen on. Suurin ero on siinä, että liima levitetään suoraan seinälle eikä tapetin taustaan.

Tätä symbolit tarkoittavat

Tutustu pakkauksen merkintöihin tarkasti, ennen kuin päätät, millaista tapettia ostat ja kuinka monta rullaa tarvitset. Symbolit kertovat muun muassa, millaista tapetti on, miten se pitää asentaa ja miten sitä käsitellään.

Tämän tapetin symbolit kertovat, että kuvion kohdistusväli (A) on 53 senttiä. Se pitää ottaa huomioon vuotien määrän laskemisessa ja siinä vaiheessa, kun vuodat katkaistaan valmiiksi.

Toinen tärkeä tieto on, että tämä tapetti kiinnitetään liimalla, joka levite-tään suoraan seinälle (B) tapetin taustan asemesta. Lisäksi merkinnät kertovat, että tapetin voi pestä (C) tai tarkemmin sanottuna pyyhkiä puhtaaksi kostealla kankaalla. Symbolit kertovat myös, että tapetin pintakerroksen voi irrottaa (D), mutta tapetin tausta jää kiinni seinään. Taustan voi maalata, tai sen päälle voi kiinnittää uuden tapetin. Lisäksi tämä tapetti kestää hyvin auringonvaloa (E). Se tarkoittaa, ettei tapetti haalistu edes suorassa auringonpaisteessa.

Tapettikaupoissa on yleensä lista tai taulu, jossa kerrotaan, mitä erilaiset sym-bolit tarkoittavat.

Ohjeet

01
Valmistele ja mittaa 5 Vaihe

Tässä jutussa näytetään, miten nykyaikaista fiksua tapettia käytetään. Liima levitetään tapetin asemesta suoraan seinälle. Tapettimestari mittaa seinän leveyden saadakseen selville, kuinka monta vuotaa seinään tarvitaan.

Muista pohjustaa seinä esimerkiksi dispersiomaalilla, jotta saat enemmän työskentelyaikaa, ennen kuin liima kuivuu.

1

Varmista, että seinä on valmis tapetoitavaksi. Harjaa pöly pois levyjen pinnasta tapettiharjalla, sillä liima ei tartu kunnolla kiinni seinään, jos sen pinnalla on likaa ja pieniä roskia.

2

Aloita mittaaminen nurkasta. Voit käyttää apuna tapettivuotaa. Tee merkki jokaisen tapettivuodan reunan kohdalle.

3

Kiinnitä kaikki vuodat tarkasti suoraan. Varmista vatupassilla tai laserilla, että ensimmäisen vuodan merkkiviiva on pystysuorassa.

4

Katkaise vuodat valmiiksi tapetin kuvion mukaan. Vierekkäisten vuotien pitää sopia täydellisesti yhteen, joten valitse piste, joka toistuu jokaisessa vuodassa. Kohdista vuodat saman pisteen mukaan. Tapettimestari valitsee tässä tapetissa lähtöpisteeksi kukan varren. Varmista, että tapettivuodat ovat tarpeeksi pitkiä, mielellään noin 10 senttiä pitempiä kuin seinä.

5

Sekoita liima kylmään veteen ämpärissä tai paljussa. Lisää jauhetta vähän kerrallaan, jotta se ei paakkuunnu. Anna liiman vetäytyä varttitunnin ajan, ennen kuin levität sen seinälle. Toisin kuin tasoite ja laasti, liima ei kovetu paljussa.

02
Suora seinä 6 Vaihe

On aika aloittaa tapetoiminen. Liima on vetäytynyt vartin ajan, ja sen voi nyt levittää seinälle. Aloita levittäminen aina seinän yläosasta ja etene alaspäin.

Kääri valmiit tapettivuodat rullalle, jotta seuraava vuota on aina käden ulottuvilla.

Ota vuota kerrallaan, säädä kuvio tarkasti kohdalleen ja painele kaikki ilmakuplat pois tapetin alta. Siten seinästä tulee tasainen ja siistin näköinen.

1

Levitä seinälle ohut kerros liimaa. Älä ylitä vuodan rajaviivoja. Käytä levittämiseen tavallista, lyhytkarvaista maalitelaa.

2

Paina tapetin reuna kiinni viivaan. Painele tapetti kunnolla kiinni liimaan ja tarkkaile, ettei tapettiin jää kupruja tai vekkejä.

3

Tasoita vuota tapettiharjalla, jotta kaikki ilmakuplat katoavat. Voit edelleen siirrellä vuotaa jonkin verran, ellei se ole täysin oikeassa paikassa.

4

Asenna seuraava vuota ja varmista, että vuodat ovat tiukasti kiinni toisissaan. Varmista, että kuviosta tulee yhtenäinen.

5

Paina tapetin reunat tiukasti kiinni seinään lastalla. Käytä lisäksi harjaa saumojen tasoittamiseen.

6

Leikkaa ylimääräinen tapetti pois jalka-listaa pitkin. Paina lasta jalkalistaa vasten ja leikkaa tapetti poikki mattopuukolla.

03
Putkien taakse 7 Vaihe

Suoran seinän tapetoiminen on pikku juttu. Tapetoiminen muuttuu paljon vaikeammaksi heti, kun seinällä on jokin este.

Putket ovat yksi vaikeimmista tapauksista, sillä tapettia on vaikea ujuttaa putkien taakse ja saada sopimaan täydellisesti kannattimien ympärille.

Tapetin leikkaaminen ja asentaminen vaatii kärsivällisyyttä. Älä leikkaa tapettia liikaa, jotta saisit sen sopimaan paikalleen.

1

Levitä liimaa putkien taakse tavallisella pensselillä. Käytä telaa paikoissa, joihin se mahtuu.

2

Suunnittele tapetointi mahdollisuuksien mukaan siten, että tapetin reuna yltää noin 5 senttiä putkien toiselle puolelle. Siten tapettia on helppo käsitellä.

3

Leikkaa tapettiin viiltoja noin 20 sentin välein, jotta voit vetää sen putkien taakse ja siististi kannattimien ympärille.

4

Taita tapetti varovasti putkien taakse. Levitä seinään tarvittaessa lisää liisteriä.

5

Käytä apuna lastaa, ellet saa sormiasi kunnolla putkien taakse. Ota rauhallisesti, ettet rutista tapettia.

6

Leikkaa tapetti kannattimien vierestä, jotta saat vedettyä tapetin putkien taakse.

7

Pidä kieli keskellä suuta, kun painat pieniä tapettikaistaleita kiinni seinään putkien ympärillä. Käytä lastaa ja mattopuukkoa. Työnnä tapetti putkia vasten lastalla ja leikkaa tapetti matto-puukolla putkien mukaan.

04
Sisänurkat 4 Vaihe

Nurkkien tapetoiminen on aina hankalaa. Se pitää paikkansa etenkin kuviotapetoin kanssa. Joskus seinän viimeinen vuota kääntyy sopivasti pari senttiä viereisen seinän puolelle, mutta yleensä vuota pitää halkaista pystysuunnassa siten, että se yltää pari senttiä nurkan yli.

1

Paina tapetti nurkkaan. Tapetin reunan pitää yltää noin kaksi senttiä toiselle seinälle.

2

Paina tapetti nurkan pohjaan saksilla. Varo, ettet leikkaa tapettia rikki tai tee siihen naarmuja.

3

Hahmottele seuraavan tapettivuodan paikka. Voit käyttää apuna irti leikattua tapetinpalasta. Tapettivuodat menevät jonkin verran toistensa päälle. Se ei haittaa, sillä limitys ei näy nurkasta.

4

Merkitse tapettivuodan reunalinja. Vedä viiva vatupassilla tai käytä laseria, jotta tapetti asettuu varmasti pystysuoraan.

05
Ulkonurkat 2 Vaihe

Ulkonurkan tapetoiminen on sisänurkan tapetoimista helpompaa, mutta voi siitä huolimatta tuntua vaikealta. Lähes kaikki nurkat ovat hieman vinoja, sillä useimmat talot eivät ole aivan suoria. Jos nurkka on pahasti vino, tapetti pitää halkaista parin sentin päästä nurkasta ja leikata siten, että sen toinen reuna tulee pystysuoraan.

1

Tämä nurkka on suora, joten tapetin voi vain taittaa toiselle seinälle. Voit halutessasi halkaista tapetin siten, että se yltää pari senttiä nur-kan yli ja liimata osat yhteen. Jatka tapetointia tavallisesti ja tarkista, että kuvio näyttää yhtenäiseltä.

2

Vinossa ulkonurkassa tapettia pitää leikata, jotta seuraavan seinän tapetit eivät mene vinoon. Kuvio ei säily täydellisenä, mutta pieni heitto nurkassa on pienempi paha kuin vinot tapetit koko seinällä.

Materiaalit

A Lasta
Lastan pitää olla terävä, eikä siinä saa olla vanhaa laastia.

B Mattoveitsi
Hanki mattoveitseen uusi, hyvin leikkaava terä!

C Tapettiharja
Tarvitset tapettiharjan. Se maksaa alle 10 euroa.

D Tapettiviivain
Tapettivuodat on helpointa katkaista tapettiviivaimella. Se maksaa noin 10 euroa.

E Hyvä työpöytä
Tapetoimiseen kannattaa käyttää isoa työpöytää tai pukkien päälle nostettua levyä.

Vie aikaa

Se riippuu seinästä. Tavallisen seinän tapetoiminen on nopeaa.

Hinta

Tapettirullien hinnat alkavat noin 30 eurosta.

Vaikeusaste

Tapetoinnissa vaikeinta on kuvion kohdistaminen. Kun se sujuu, työ etenee nopeasti. Nurkat ja putkien taustat pitää tapetoida erittäin huolellisesti.

Vinkit & niksit

Nykytapetti on taivaan lahja tee se itse-väelle

Suurin osa rautakaupoissa myy-tävistä tapeteista on nykyään niin sanottuja non-woven-tapetteja. Tapetissa on lasikuitutausta, joka pitää tapetin tiukasti kiinni seinässä.

Toisin kuin perinteisessä paperi-tapetissa, non-wowen-tapettien taustaan ei levitetä liisteriä. Tapet-tiliima levitetään suoraan seinälle lyhytkarvaisella maali telalla. Nykyta-petti liikkuu seinällä kevyemmin kuin paperitapetti eikä mene rikki yhtä helposti. Se tekee kuvion kohdista-misesta helpompaa kuin aiemmin. Muoti muuttuu, eikä oma maku pysy aina samanlaisena. Makuuhuonee-seen laitettu tapetti saattaa alkaa ärsyttää jo muutamassa vuodessa.

Perinteisen paperitapetin voi yleensä kiinnittää suoraan vanhan tapetin päälle, mutta joskus entinen tapetti on pakko poistaa. Paperita-petin poistaminen on pahimmillaan todella viheliäistä ja turhauttavaa työtä. Fiksusta nyky tapetista voi poistaa pelkän pintakerroksen. Sei-nään jäävä tausta on helppo maalata sopivan väriseksi.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Tapetointi