Käytä pohjamaalia ja tee siistiä jälkeä!

Pohjamaali on maalarin salainen ase. Se nopeuttaa työskentelyä ja varmistaa, että seinistä tulee siistit ja kestävät. Lisäksi pohjamaali vähentää kalliin pintamaalin menekkiä.

Nopeampi, siistimpi, helpompi, halvempi ja vahvempi lopputulos. Pohjamaali on usein tarpeen, mutta eiköhän tuo ole jo liioittelua? Ei kai pohjamaali sentään ihmeitä tee?

Kyllä tekee. Pohjamaalin käyttämisestä on useita hyötyjä, vaikka eri pohjamaaleilla on eri tarkoitus. Korkealentoiset lupaukset perustuvat todellisiin, käytännön elämässä havaittuihin hyötyihin.

  • Pohjamaali tekee pinnasta tasaisesti imevän, joten pintamaali ei jää läikikkääksi.
  • Pohjamaali on hyvä tarttumapinta, jossa pintamaali pysyy lujasti kiinni.
  • Peittävä pohjamaali muodostaa sileän ja tasavärisen pohjan pintamaalille.
  • Eristävä pohjamaali peittää alleen rasvan, noen ja värjäymät.

Pohjamaali ei kestä ilman pintamaalia. Se värjäytyy ja kuluu pois helposti, eikä sitä voi pestä. Pohjamaalia kannattaa kuitenkin käyttää, sillä se säästää sekä rahaa että aikaa.

Liukkaille pinnoille

Tavallinen maali ei aina leviä tasaisesti tai tartu kunnolla liukkaisiin pintoihin. Etenkin muovi t, ruostesuojatut metallit, alumiini, keraamiset laatat ja melamiini ovat liian liukkaita useimmille maaleille. Pinnat pitää käsitellä tartunta pohjusteella, joka ei imeydy syvälle mutta tarttuu lujasti kiinni.

TAVOITE:
Pohjusteen tärkein tehtävä on varmistaa pintamaalin tarttuminen. Pintamaali leviää tasaisesti ja peittää hyvin, kun sen alla on yhtenäinen valkoinen pohja.

TEKNIIKKA:
Puhdistaminen on erityisen tärkeää. Tarttuminen on hieman epävarmaa, joten kokeile maalia syrjäiseen kohtaan. Kun pohjuste on kuivunut, liimaa siihen pala teippiä ja vedä se irti. Jos poh-juste irtoaa, pinta pitää karhentaa, puhdistaa ja maalata uudestaan.

PÄÄLUOKKA:
Tartuntapohjuste.

Helpompi Kun pohja on kiinteä, loput työstä käy leikiten.

Tuoreelle puulle

Tuoreen puun pinnasta tulee nopeasti yhtenäinen ja tasavärinen, kun se käsitellään valkoisella tai vaaleanharmaalla pohja-maalilla. Pohja maali tarttuu puun kuituihin pintamaalia paremmin ja peittää rakenteen tehokkaammin. Myös uudelleen maalattavat pinnat voi käsitellä pohjamaalilla.

TAVOITE:
Tehdä tuoreeseen puuhun sileä, imemätön, tasavärinen ja valkoinen pinta. Pintamaali leviää tasaisesti ja tarttuu lujasti kiinni pohjustettuun pintaan.

TEKNIIKKA:
Levitä nopeasti kuivuvaa pohja-maalia kahteen kertaan, jotta pinnasta tulee mahdollisimman tasainen ja yhtenäinen. Tasoita maali hiomalla epätasaisuudet pois ensimmäisen pohjamaalikerroksen jälkeen.

PÄÄLUOKKA:
Puupohjuste tai välimaali.

ALALAJIT:
Ikkunoiden ja ovien ulkokarmeihin käytetään hengittävää erikoismaalia, jolla on muuten samat ominaisuudet.

LISÄKSI:
Tarvittaessa oksalakkaa tai eristävää pohjamaalia.

Sivele tuoreen puun pintaan ohut kerros pohjamaalia.

Tasoita pinta puutasoitteella ja hio se kevyesti.

Puhdista pölyt pois ja sivele pintaan paksu kerros pohjamaalia. Maali tasoittuu itsestään.

Yksi tai useampi kerros pohjamaalia ja välihionta takaavat siistin ja sileän lopputuloksen.

Ulkoseiniin

Kosteudelle altistuvat puut kannattaa suojata puuhun imeytyvällä pohjustus-öljyllä, johon on lisätty homeenestoaineita eli fungisideja. Pohjustusöljyä voi sivellä tuoreiden lautojen lisäksi kuivuneisiin, pai-nekyllästettyihin ja maalattuihin puihin sekä kaikkein helpoimmin lahoaviin paikkoihin kuten lautojen päihin. Jos öljyä ei käytetä, puut pitää pohjustaa ulkokäyttöön tarkoitetulla pohjamaalilla, joka tunkeutuu puun sisään yhtä hyvin kuin öljy.

TAVOITE:
Estää veden imeytyminen puuhun sekä torjua home- ja leväkasvustot. Öljy pitää puun joustavana ja vähentää halkeilua, varmistaa pintamaalin tarttumisen ja tasaisen levittymisen. Yhtenäinen, vähemmän imevä pinta nopeuttaa maalaamista.

TEKNIIKKA:
Pyyhitään ja hierotaan pensselillä kuivaan puuhun yhteen tai kahteen kertaan. PÄÄLUOKKA: Pohjustusöljy, jossa on sieniä torjuvia ainesosia eli fungisideja.

ALALAJIT:
Sekä öljy- että akryylipohjaisia tuotteita. Puolipeittäviä puunsuojausaineita käytetään sekä pohjusteena että pintakerrok-sena. Voidaan korvata ulkopohjamaalilla.

LISÄKSI:
Ulkokäyttöön tarkoitettu pohjamaali, jossa on hometta ja leviä torjuvia fungisideja. Hengittävää ja muistuttaa sisämaaleja.

Hiero öljy kuivaan puuhun yhteen tai kahteen kertaan. Maalaa pinta heti, kun öljy kuivuu.

Terveessä puussa öljyn voi korvata ulkokäyttöön tarkoitetulla pohja maalilla.

Levitä pintamaali joko telalla tai pensselillä. Työ sujuu nopeasti, kallista pintamaalia menee vähemmän ja puu pysyy paremmassa suojassa.

Lasikuitutapetti

Uusi lasikuitutapetti ja -kangas imevät paljon kallista pintamaalia, eikä pinnasta tule edes siisti. Kuitutasoite muodostaa yhtenäisen ja kiinteän alustan pintamaalille, mutta ei täytä lasikuitutapetin koloja kokonaan.

TAVOITE:
Muodostaa lasikuitukankaan päälle suljet-tu pinta, jotta pintamaali ei imeydy tapettiin.

TEKNIIKKA:
Kuitutasoite levitetään telalla. Pinta on käsittelyn jälkeen täysin himmeä, valkoinen ja valmis pintamaalia varten. Kallis pintamaali ei enää imeydy tapetin sisään.

PÄÄLUOKKA:
Kuitutasoite.

ALALAJIT:
Kuiviin huoneisiin: tasoitteen ja pintamaalin yhdistelmä eli pintamaali, joka ei imeydy tapettiin. Märkätiloihin: Liiman ja tasoitteen yhdistelmä.

Huokoisille pinnoille

Huokoisen kipsilevy- tai kevyt betonipinnan käsittely dispersio pohjamaalilla vie vain hetken ja maksaa vähän kalliiseen pintamaaliin verrattuna. Dispersio-pohjuste parantaa myös sellaisten pintojen tarttuvuutta, joita ei voi puhdistaa kokonaan ennen maalaamista.

Sellaisia ovat esimerkiksi aiemmin kalkki maalilla maalatut katot.

TAVOITE:
Luoda yhtenäinen ja kiinteä pinta, joka ei ime maalia. Seuraava maalikerros kuivuu tasaisesti ja tarpeeksi hitaasti sekä peittää pinnan tasaisesti ohuemmilla ja vähemmillä kerroksilla.

TEKNIIKKA:
Ohut neste sivellään tai levitetään telalla varovasti, jotta maali ei valu. Pohjuste muuttuu kuivuttuaan näkymättömäksi. Pinnat voi käsitellä uudestaan, kunnes ne eivät enää ime pohjustetta. Pitää peittää pian pintamaalilla.

PÄÄLUOKKA:
Dispersiopohjamaalista käytetään joskus myös nimeä akryylipohjuste.

ALALAJIT:
Kosteisiin tiloihin.

LISÄKSI:
Tarvittaessa seinä- ja kattomaalia.

Maalatut seinät ja katot

Valkoinen pohjamaali kehitettiin tummien seinien vaalentamiseen. Pohjamaali tarttuu ja peittää niin hyvin, että se sopii myös uusien seinien ja kattojen ensimmäiseksi maalikerrokseksi.

TAVOITE:
Yhtenäinen ja valkoinen pohja, joka peitetään yhdellä tai kahdella pintamaalikerroksella.

TEKNIIKKA:
Yleensä pinta maala-taan kertaalleen telalla tai sivelti-mellä. Pohjusteen voi tarvittaessa sävyttää valkoisesta harmaaksi. Harmaa peittää voimakkaat värit tehokkaasti.

PÄÄLUOKKA:
Hyvin peittävä seinä-ja kattopohjuste, jonka pinta on erittäin himmeä.

LISÄKSI:
Dispersiopohjustetta huokoisille pinnoille ja eristävää maalia vaikeiden noki-, nikotiini- ja kynänjälkien peitoksi.

Metalli

Rauta ja muut kosteudesta kärsivät metallit pitää pohjustaa ruosteen-estomaalilla ennen pintamaalausta. Pohjustus on tarpeen siksi, että happimolekyylit tunkeutuvat tavallisen maalin läpi. Happi läpäisee myös metallimaalit ja -lakat.

TAVOITE:
Estää raudan ja muiden metallien hapettuminen.

TEKNIIKKA:
Yleensä ruoste ja vanha maali poistetaan kokonaan metallin pinnasta ennen pohjusteen levitystä. Pohjusteen voi levittää myös vanhan maalin päälle, jos ulkonäöllä ei ole kovin suurta merkitystä.

PÄÄLUOKKA:
Ruostesuoja.

ALALAJIT:
Tietyt maalit, tunnetuin merkki Hammerite. Voidaan käyttää ilman pohjustetta.

    Muut lukevat juuri nyt …