Suurennos ruudukon avulla

Piirroksen voi suurentaa ruudukon avulla jakamalla sen ruutuihin.

Maalari on valokopioinut tämän seepran A4-paperiarkille, mutta mallina voi käyttää myös valokuvaa tai omaa piirustusta. Kuva jaetaan viivoittimella samankokoisiin ruutuihin. Pystysuorat sarakkeet merkitään kirjaimilla ja vaakasuorat rivit numeroilla yhdestä kymmeneen.

Piirros on nyt jaettu ruutuihin, ja esimerkiksi hännänpää on ruudussa A8.Koristelun piirtämiseen tarvitaan monistuspaperia, mutta leivinpaperikin käy. Paperi kiinnitetään teipillä ilmoitustauluun.

Paperin käyttämisessä on se hyvä puoli, että sitä voi käyttää uudelleen tai toisin päin käännettynä useampiin koristeluihin. Ensin piirretään pohjaviiva, jonka perusteella ruudut merkitään. Tässä tehdään koriste, jonka korkeus on 60 cm ja leveys 90 cm.

Piirustuksen korkeus oli 10 ruutua, joten ruutujen kooksi tulee 6 kertaa 6 cm, jotka mitataan taittomitalla. Pisteet yhdistetään ja merkitään samalla tavoin kuin pienessä työpiirroksessa. Nyt koristeen jokainen ruutu piirretään niin, että niihin tulee sama kuvio kuin pienessä piirroksessa.

Se sujuu helpoiten katsomalla mallia ja piirtämällä viivat koristeeseen. Koukeroiset kohdat kuten häntä on helpointa maalata yhdellä kertaa useampaan ruutuun. Piirtäminen vaatii ennen kaikkea tarkkuutta ja kärsivällisyyttä. Tämän koristeen piirtämiseen kului noin kaksi tuntia ruutu kerrallaan.

Kun piirros on valmis, paperi käännetään, ja kaikki viivat varjostetaan lyijykynällä. Kun se on valmis, paperi käännetään uudelleen. On oltava tarkkana, että paperi tulee oikeaan kohtaan, ennen kuin se kiinnitetään teipillä.Seuraavaksi painetaan voimakkaasti lyijykynällä kaikkia viivoja.

Varjostus on nyt ilmoitustaulua vasten, ja viivat siirtyvät siitä tauluun. Koko piirros piirretään valmiiksi tällä tavoin, minkä jälkeen paperin voi poistaa. Ilmoitustaululla olevat viivat maalataan nyt ohennetulla mustalla maalilla.

Nyt kun käytetään oikeaa maalia, on pidettävä käsi vakaana. Maalari tukee kättään tuki- eli kikkakeppiin. Näin käsi ei vapise eivätkä viivat mene väärin. Loput viivat ja isommat pinnat maalataan vapaalla kädellä. Nyt koriste on valmis.

    Muut lukevat juuri nyt …