Maalaa seinäsi rouheiksi

Voit maalata seinäsi vanhan ja rouhean näköisiksi helpolla tekniikalla. Seinät pitää yksinkertaisesti maalata sienellä. Lisäksi tarvitset rätin ja paljullisen vettä sekä luonnollisesti maalia, pensselin ja telan.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
50 euroa/10m2

Johdanto

Rouheat seinät

Voit maalata seinäsi itse upean rouheiksi ja vanhan näköisiksi. Tähän tekniikkaan tarvitaan tavallista maalia, sieni, rätti ja vesipalju. Lyhyesti sanottuna seinät maalataan sienellä. Se on helppoa, mutta itse asiassa vaikeampaa kuin tavallinen maalaaminen.

Maalaa seinät sienellä

Tekniikka on yksinkertainen. Siinä on kysymys periaatteessa hyvin ohuen maalin sivelemisestä tai töpöttämisestä sienellä pohjamaalin päälle. Töpöttele kerrallaan noin kahden neliön kokoinen alue, kun levität maalia seinälle sienellä.

Tässä käytetään kahta tehosteväriä. Hiekan väri luo seinään ajan patinaa ja valkoinen tekee kalkinhohtoisen vivahteen.

Lue lisää: Maalaa paremmin kuin maalari!

Rouhea seinä helposti

Työ alkaa sujua parin kokeilun jälkeen ja seinän maalaaminen sienellä muuttuu helpoksi.

Tarkkaile työn jälkeä ja maalaa sama kohta uusiksi tarpeen mukaan. Edetakaisin maalaamissa on se hyvä puoli, että näet helposti, milloin seinä näyttää sopivan rouhealta.

Reunat korostavat rouheutta

Voit korostaa vanhanaikaista ja rouheaa ulkonäköä maalaamalla seinän reunat ja ikkunoiden ympärykset valkoisiksi. Eriväriset reunat tekevät upean vaikutelman, eikä niiden maalaaminen ole vaikeaa. Parasta jälkeä syntyy, jos näet hieman vaivaa ja maalaat reunoista aivan terävät.

Maalaa seinät sienellä yhdessä päivässä

10-neliöisen seinän maalaaminen sienellä vie kuivumisaikoineen yhden päivän. Seinä maalataan vaaleasinisellä pohjavärillä, jonka päälle levitetään aluksi hiekanvärinen ja sen jälkeen valkoinen maalikerros.

Seinän pohjamaalin väri on vaaleansininen.

Seinä on maalattu ensin hiekkavärillä ja sen jälkeen valkoisella vaaleansinisen pinnan päälle.

Ohjeet

Luo kulunut ilme

1

Vedä vaaleansinisen pohjavärin päälle ohut kerros tehosteväri-maalia, kun pinta on täysin kuiva. Tässä on valittu hiekanvärinen tehosteväri, joka sivellään seinään sienellä pitkin vedoin. Myös sivellintä voi käyttää.

2

Levitä hiekkaväri sienellä ja tarvittaessa liinalla, niin saat pinnan näyttämään tasaiselta ja yhdenmukaiselta. Kun kastat sienen puhtaaseen veteen, sillä on helppo levittää maalipintaa. Älä kastele sientä liikaa, jottei siitä valu vettä.

3

Levitä seinään valkoista tehosteväriä, kun hiekkamaali-kerros on täysin kuivunut. Levitä väri samaan tapaan kuin hiekkavärikin. Valkoinen maali luo seinäpintaan kalkkimaisen ilmeen.

4

Käytä ensin sientä, kun ryhdyt tasoittamaan maalia. Sen avulla maalin saa levittymään tasaisemmin. VINKKI: Kuluneempi ilme syntyy jättä-mällä joillekin alueille enemmän valkoista ja joillekin hiekanväristä maalipintaa.

5

Viimeistele pinta liinalla. Kun pyyhit pinnan lopuksi liinalla, maali levittyy mahdollisimman tasaisesti. Anna seinän kuivua ja päätä sitten, lisäätkö kulunutta vaikutelmaa maalaamalla useamman tehostemaalikerroksen.

Neuvoja tehostamiseen

 • Huomioi, että pohjavärin sävy muuttuu paljon, kun sen peittää tehostevärimaalilla.
 • Pohjaväriä ja tehosteväriä voi sekoit-taa toisiinsa. Pysyttele kuitenkin luonnonväreissä, sillä ne sopivat hy-vin yhteen eivätkä ole liian räikeitä. Luonnonvärinen tehosteväri näyt-tää luonnolliselta myös seinässä.
 • Ruosteenomaisilla tehosteväreillä, toisin kuin hiekanvärisellä maalilla, saattaa syntyä vaikutelma, että vanha ruoste pyrkii tunkeutumaan seinästä läpi. Oliivinvärinen tehos-teväri luo vaikutelman levästä.
 • Hiekanväri ja valkoinen ovat aina varmoja valintoja tehosteväreiksi. Ne ovat valoisia ja ystävällisiä ja antavat hieman kuluneen ilmeen, joka elävöittää seinäpintaa.
 • Myös valkoisen pohjavärin päälle voi maalata tehosteväreillä. On vain maalattava useampia kerroksia.
 • Tehostekerroksen voi silottaa sie-nellä ja lopuksi tarvittaessa liinalla. Jos et käytä liinaa, seinäpinta jää hieman kuluneemman näköiseksi. Jos taas haluat pinnasta mahdolli-simman tasaisen, käytä liinaa. Muista, että voit ohentaa maalia koko ajan vedellä.

Valkoiset reunat

1

Maalaa kulmaus valkoiseksi, ja merkitse valkoiseksi haluamasi alueen leveys. Maalattaessa valkoinen väri saa mennä hieman reunaviivan yli. Rajaa alue jonkin palan avulla (kasetti tms.), jota kuljetat kulmausta pitkin alas asti.

2

Laita maalarinteippi lyijykynä-merkintöjen sisäpuolelle. Se osoittaa valkoisen reunalinjan paikan.

3

Maalaa valkoisella teipin ulko-puolelta - siis siltä puolelta, joka halu-taan myöhemmin siniseksi. Tarkoitus on sallia maalin valuminen teipinreunan läpi, mutta valkoiselle puolelle. Näin kulmauksen linjoista tulee terävän näköiset.

4

Maalaa pohjavärillä (tässä sininen), kun valkoiset kulmaukset ovat kuivuneet. Teippireunan reiät on ”täytetty” valkoisella värillä, joten kun maalaat nyt sinisellä värillä päälle, reunalinja pysyy edelleen siistin ja terävän näköisenä.

5

Poista maalarinteippi heti, kun olet maalannut koko maalattavaksi aiotun alueen. Kulmalinjat näyttävät tosi teräviltä.

Materiaalit

 • 1 rajausapuväline (tässä C-kasetti)
 • Maalarinteippiä
 • Sivellin ja rulla
 • Sieni ja liina (tarvittaessa)
 • 2 vatia vettä

Maalit:

 • Pohjaväri (tässä vaaleansininen)
 • Tehostevärit (tässä hiekka ja valkoinen)

Vaikeusaste: Helppo tehtävä, mutta tietysti hieman hankalampi kuin seinän tavanomainen maalaaminen.

Ajankäyttö: 10 m²:n kokoisen seinän maalaaminen vie yhden päivän kuivumisineen.

Hinta: Noin 50 €/10 m²

Video

TEKNIIKAT: Terävä raja erivärisille maaleille

Maalarinteipillä rajaaminen on tehokas tekniikka

Video

TEKNIIKAT: Suojaaminen maalaamista varten

Maalausalusta on paras lattiansuojausmateriaali

Video

VINKIT: Pidä irtokarvat pois maalista

Video

VINKIT: Estä nukan irtoaminen telasta

Video

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.