Kipsilevysaumojen tasoittaminen

Lue maalarien vinkit, joiden avulla voit tasoittaa kipsilevyjen saumat lujasti ja siististi sekä estää saumojen halkeamisen.

LUJUUTTA: Vahvike ja kolminkertainen tasoitus ovat kestävien saumojen salaisuus.

Kipsilevyjen välisten saumojen tasoittamisessa on kyse paljon muustakin kuin pelkästä pinnan siistimisestä. Levyt pitää liittää lujasti yhteen, jotta niiden väliin ei synny halkeamaa, kun talo myöhemmin elää.

Kerrokset vahvistavat sauman

ITSELIIMAUTUVA LASIKUITUTEIPPI
Moni tee se itse -rakentaja suosii lasikuituteippiä, koska se on helppo painaa kuivan kipsilevyn pintaan ja peittää märällä laastilla. Teipin huono puoli on, että se menee helposti vinoon eikä saumasta tule niin luja kuin mahdollista.

SAUMANAUHA
Kartonkinauha tekee saumoista lujemmat kuin lasikuituteippi. Saumanauha säilyttää muotonsa eikä mene helposti vinoon. Kartonki painetaan saumalaastiin ja peitetään kokonaan kipsilevytasoitteella. Kartonki on yleensä 5 senttiä leveää, ja sen voi taittaa keskeltä kahtia.

Saumojen tasoittaminen - tee näin

1

Sekoita laasti porakoneeseen kiinnitetyllä vispilällä. Voit käyttää myös valmistasoitetta. Tarkista, että laasti sopii ensimmäisen kerroksen tasoitteeksi ja käytettäväksi saumanauhan kanssa.

2

Paina ensimmäinen laastikerros kunnolla levyjen välisen uran pohjaan. On tärkeää, että tasoite täyttää uran kokonaan. Vedä alhaalta ylöspäin ja pidä lastaa hieman vinossa.

3

Pyyhi reunat, kun urassa on riittävästi tasoitetta. Seinästä on nopeampi poistaa ylimääräistä laastia kuin yrittää levittää laastia juuri oikea määrä. Vedä ylhäältä alaspäin.

4

Paina saumanauha kosteaan tasoitteeseen. Etene ylhäältä alaspäin. Leikkaa paperi oikean mittaiseksi ja anna ensimmäisen kerroksen kuivua kokonaan.

5

Vedä toinen laastikerros alhaalta ylöspäin siten, että saumanauha peittyy kokonaan. Levitä seinään reilusti laastia ja pyyhi ylimääräiset pois. Viimeistele pitkällä vedolla ylhäältä alas.

6

Levitä kolmas kerros vasta, kun toinen kerros on aivan kuiva ja kiinteä. Käytä leveämpää lastaa. Hio pinta aikaisintaan vuorokauden kuluttua jyväkoon 120 hiomapaperilla.

Työkalut: Kipsilevysaumojen tasoittamiseen

Pitkä muovilaatikko on hyvä apuväline kipsilevysaumojen tasoittamiseen. Lasta on helppo pyyhkiä puhtaaksi, jos laatikossa on jäykkä metallireuna.

Käytä tasoittamiseen kolmea laadukasta lastaa. 15 senttiä leveä lasta sopii saumojen täyttämiseen, 30-senttinen toisen kerroksen levittämiseen ja 45-senttinen viimeistelyyn.

Leveä hiomalevy ja jatkovarsi takaavat parhaan lopputuloksen.

    Lisää samasta aiheesta Maalaus