21 maalarin vinkkiä, jotka tekevät sinusta paremman maalaajan

Useimmat meistä osaavat maalata seinän tai katon kelvollisella lopputuloksella. Näillä yksinkertaisilla vinkeillä voit nostaa keskinkertaisen työsi ammattilaistasolle.

Hyvä suojaus, tehtävään soveltuva sivellin tai tela, oikea järjestys... Kaikki nämä ovat perustavanlaatuisia asioita, joiden pitäisi olla kunnossa, jos haluat saada sisätilojen maalaustyösi kunnialla päätökseen.

Lisäksi maalareilla on pieniä, käteviä vinkkejä ja niksejä, joiden avulla työskentely käy helpommin, paremmin, puhtaammin ja nopeammin. Olemme koonneet vinkkejä tähän. Lue lisää ja nosta maalaustaitosi ammattilaisen tasolle.

1. Siistimpi pinta suurilla siveltimillä

Maalarit tuntuvat käyttävän usein luonnottoman suuria siveltimiä.

Suuren siveltimen avulla maalaustyötä on helpompi hallita ja pinnasta tulee siistimpi. Tästä on hyötyä erityisesti maalattaessa sisätilojen puupintoja.

2. Suojamatto imee maaliroiskeet

Suojamatto on helppo ja tehokas tapa peittää lattia materiaalista riippumatta.

Matto on toki muovia ja pahvia kalliimpi, mutta maaliroiskeet imeytyvät siihen nopeasti, jolloin maali ei leviä ympäriinsä kengänpohjissasi.

3. Tarkista tulos eri suunnista

Tulos kannattaa aina tarkistaa eri kulmista, etenkin paneelikattoja maalattaessa.

Työn jälki saattaa näyttää täydelliseltä yhdestä kulmasta, mutta siinä voi olla maalittomia kohtia, jotka näkyvät vasta toisesta kulmasta katsottuna.

4. Siistit akryylisaumat siveltimellä

Kulmien sekä seinän ja listojen väliin lisättävät akryylimassat tiivistävät halkeamat ja tekevät viimeistelystä siistin. Saumaus on kuitenkin tehtävä ennen viimeistä maalikerrosta.

Saumat tasoitetaan ensin saumauslastalla. Vaikeapääsyisiin kohtiin voi käyttää pientä, hieman kostutettua sivellintä.

5. Maalaa ovi irrallaan ja vaakatasossa

Ovesta saa helposti sileän ja kauniin. Mutta tee itsellesi palvelus ja irrota se saranoilta ja aseta pukkien päälle.

Hyvä lopputulos saavutetaan helpoiten, kun voit maalata yhden puolen kerrallaan oven ollessa vaakatasossa. Muista hioa se ennen ensimmäistä kerrosta sekä muiden kerrosten välillä.

6. Ei nukkaa maaliin

Pesemällä telan vedellä ennen käyttöä saat siitä irtoamaan nukkaa ja irtokuituja, jotta ne eivät joudu maalin sekaan.

Ja kun tela on kostea aivan pohjaan asti, se estää maalin tarttumisen ja kuivumisen. Muista kuivata tela huolellisesti ennen maalaamista.

7. Alenna lämpöä puupintoja maalatessasi

Useimmat meistä maalaavat tavallisessa huonelämpötilassa, ja tätä suositellaan myös maalipurkkien etiketeissä. Jos kuitenkin maalaat puupintoja talvella, lämpö kannattaa laskea noin 15 asteeseen.

Silloin maali sekoittuu paremmin ja tuottaa kauneimman lopputuloksen.

8. Täydelliset yhtymäkohdat

Seinää maalattaessa on hyvä peittää listat teipillä, jota ei kiinnitetä aivan seinään asti.

Kun maalaat seinämaalilla vain 1–2 millin päähän listoista, yhtymäkohta jää piiloon ja näyttää kauniimmalta kuin jos maali olisi listoista 1–2 milliä seinään päin.

9. Täydellistä jälkeä pistorasioiden ympärillä

Seinän maalaamista varten pistorasian kansi on hyvä avata ennen maalaamista.

Näin niitä ei tarvitse peittää. Vaikka talon kiinteisiin sähköasennuksiin ei saa koskea, pistorasian kannen avaaminen ei kuulu kiellettyihin töihin.

10. Säästä maalia ja vältä rumat siveltimen jäljet

Älä ota siveltimeen liikaa maalia. Muutoin maali voi ehtiä kuivua siveltimen keskellä oleviin karvoihin ja jättää rumia jälkiä maalatulle pinnalle.

11. Spar tid, når du maler indendørs træværk

Hvis du skal male indendørs træværk med akrylmaling (vandbaseret), og det skal gå stærkt, kan du bruge grundmaling til det første lag.

Grunderen tørrer hurtigere og er nemmere at mellemslibe. Resultatet bliver lige så flot, som hvis du bruger akrylmaling til alle lag.

12. Leveä teippi suojaa paremmin

Peitä listat leveällä maalarinteipillä (leveys vähintään 38 mm) ennen seinien maalaamista. Koska teippi ulottuu pitkälle reunan yli, se suojaa roiskeilta ja suojaa myös paremmin, kun maalitelaa käytetään aivan reunan sisäpuolella.

13. Taivutettu sivellin helpottaa maalaamista

Erityinen päästään taivutettu sivellin on ehdoton maalattaessa lämpöpattereiden, putkien ja muiden sellaisten paikkojen takaa, joihin on vaikea päästä käsiksi tavallisella siveltimellä. Sellainen on myös kätevä, jos haluat maalata vapaalla kädellä katon reunat.

14. Parempaa jälkeä tehtaalla maalattuihin listoihin

Valmiiksi maalatut listat ja paneelit ovat suosittuja, koska ne säästävät sekä aikaa että vähintään yhden maalauskerran.

Uusi maalikerros saattaa kuitenkin olla vaikea saada tarttumaan pintaan, koska se on liukas ja voi sisältää vahaa. Siksi listat kannattaa puhdistaa ja hioa huolellisesti ennen maalaamista.

15. Varmoja värivalintoja värinäytteillä

Kun olet valitsemassa uutta väriä, kannattaa ensin ostaa pieni värinäyte. Maalaa esimerkiksi levyä useita kerroksia siten, että maali peittää koko pinnan, ja kääntele sitten levyä.

Näin voit tarkistaa värin eri valaistusolosuhteissa. Muista myös, että värinäytteen kiillon on oltava samanlainen kuin lopullisessa maalissa, jotta se olisi mahdollisimman realistinen.

Mattapintaiset maalit nimittäin näyttävät vaaleammilta kuin kiiltävät maalit.

16. Vältä halpaa maalarinteippiä

Voit saada halvalla erinomaista maalia, mutta suojateipin kanssa ei kannata kitsastella.

Jos valitset halvimman vaihtoehdon, se ei ehkä pysy kiinni tiiviisti, se voi palaa kiinni altistuessaan auringonvalolle tai sitä on muutoin vaikea irrottaa.

17. Odota tuuletuksen kanssa

Kun maalaat puupintoja sisällä, odota tuuletuksen kanssa, kunnes maali on kuivunut pinnastaan.

Maali leviää paremmin korkeassa ilmankosteudessa, eivätkä pöly ja lika pääse leviämään pinnalle.

18. Pidempi käyttöikä kalliilla siveltimellä

Laadukas sivellin on pitkäikäinen, jos pidät siitä hyvää huolta.

Siveltimen perusteellisen pesun lisäksi sen ympärille kannattaa pujottaa hiuslenkki ennen säilytykseen laittamista. Se pitää siveltimen karvat paikoillaan.

19. Eroon maalipurkkiin kuivuneesta maalista

Vaikka ylimääräisen maalin poistaminen purkin tai ämpärin reunaan on houkuttelevaa, älä tee sitä.

Kansi liimautuu kiinni ja maaliin saattaa pudota kuivuneita palasia, kun avaat kannen seuraavan kerran. Jos reunaan on kuitenkin jäänyt hieman maalia, puhdista se huolellisesti ennen kannen sulkemista.

20. Työskentelytilaa huoneen tyhjennyksellä

Kuulostaa ehkä hieman rajulta, mutta säästät paljon aikaa, jos tyhjennät maalattavan huoneen. Näin työasento on aina ihanteellinen, eikä sinun tarvitse siirrellä tavaroita työskentelyn lomassa.

21. Häivytä siveltimen vedot pienellä telalla

Kun maalaat seinää tai kattoa, saat parhaan lopputuloksen maalaamalla ensin reunoilta siveltimellä ja sitten pienellä telalla.

Maalaa sitten suuret pinnat leveällä telalla. Näin voit häivyttää kaikki siveltimen jäljet ja varmistaa, että valo heijastuu tasaisesti koko pinnalta.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Maalaus