Tee Itse -kurssi: Yläjyrsin

Jos seuraat kurssiamme alusta loppuun, osaat kohta jyrsiä kaikkea pöydänreunoista lohenpyrstöliitoksiin. Edes peukalo keskellä kämmentä ei enää riitä selitykseksi!

Pyöristettyjä pöydänkulmia, hienostuneesti koristeltuja kaapinovia ja tyylikkäitä huonekaluliitoksia. Kaikki nämä ovat saavutettavissa, kun pääset sinuiksi yläjyrsimesi kanssa. Yläjyrsin on yksi monipuolisimmista sähkökäyttöisistä työkaluista, mutta ei läheskään tunnetuin. Ehkä se johtuu siitä, että yläjyrsimen kaikkia toimintoja on vaikeampaa hahmottaa kuin vaikkapa pistosahan tai akkuporakoneen.

LUE LISÄÄ: Yläjyrsimen terät

Opit nämä asiat Tee Itsen yläjyrsinkurssilla

Kurssi julkaistiin Tee Itse -lehdessä vuonna 2007. Kurssissa on uusi osaa ja 16 sivua:

  • Osa 1: Tutustu yläjyrsimeesi Jos seuraat kurssiamme alusta loppuun, osaat kohta jyrsiä kaikkea pöydänreunoista lohenpyrstöliitoksiin. Edes peukalo keskellä kämmentä ei enää riitä selitykseksi!
  • Osa 2: Jyrsinterät Ensimmäisellä tunnilla opittiin, mistä osista yläjyrsin koostuu. Tässä osassa tutustutaan jyrsinteriin, jotka tekevät laitteesta niin nerokkaan erilaisiin tehtäviin.
  • Osa 3: Yläjyrsimen ohjaus Kurssin ensimmäisellä oppitunnilla tutustuttiin laitten rakenteeseen ja toisella jyrsinteriin. Tässä osassa tutustutaan erilaisten ohjainten käyttämiseen. Juuri erilaiset ohjaimet tekevät yläjyrsimestä niin monipuolisen työvälineen.
  • Osa 4: Kauluksen käyttö Tässä osassa esitellään koko joukko jyrsimen käyttömahdollisuuksia. Kaavan ja ohjainkauluksen avulla voi jyrsiä saman kuvion useaan kertaan.
  • Osa 5: Erikoisohjaimet Pyrstö- ja sormiliitokset edustavat parasta huonekalupuusepän osaamista. Yläjyrsimellä sellaisia pystyy hyvin tekemään itsekin.
  • Osa 6: Jyrsintää kokeneemmille Jyrsintäkurssin edellisellä oppitunnilla ratkaisimme kaikki tehtävät käyttäen yläjyrsintä käsivaralla. Tässä osassa harjoitellaan jyrsinpöydän käyttöä.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Työkalut