Työkalupakki kätevistä osista

Tätä työkalupakkia on helppo muokata sen mukaan, mitä työkaluja ja välineitä työmaalla tarvitaan. Voit esimerkiksi koota kaikki putkityökalut ja laatoitusvälineet yhteen ja ottaa ne mukaan, kun tarve vaatii. Siten et joudu raahaamaan ylimääräistä tavaraa joka paikkaan.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
90 euroa
Työmaalle ei kannata kuljettaa enempää tavaraa kuin tarve vaatii. Työkalupakki koostuu kolmesta erikorkuisesta laatikosta.

Työmaalle ei kannata kuljettaa enempää tavaraa kuin tarve vaatii. Työkalupakki koostuu kolmesta erikorkuisesta laatikosta.

Johdanto

Pinossa säilytettävät työkalupakit vievät vain vähän tilaa. Eri pakeissa olevat työkalut on helppo valita työn mukaan.

Monien isojen työkalunvalmistajien pakit voi pinota kätevästi päällekkäin. Esimerkiksi Boschin työkalupakit voi kiinnittää toisiinsa.

Siitä on hyötyä esimerkiksi silloin, kun työkalut pakataan autoon ja kuljetetaan toiselle työmaalle.

Tukevasti pinossa pysyvistä pakeista on hyötyä myös kotiverstaalla. Lisäksi on kätevää, jos pakin sisällön voi valita sen mukaan, mitä työkaluja oikeasti tarvitaan.

Erilaisista osista koostuvaan työkalupakkiin on helppo pakata työkaluja ja tarvikkeita, joita tarvitaan esimerkiksi laatoittamisessa tai putkitöissä. Työmaalle voi ottaa mukaan vain tarvittavat työkalut, jos pakin osat on helppo liittää toisiinsa.

LUE LISÄÄ: Esittelyssä erilaiset työkalupakit

Ohjeet

01
Sahaa osat vanerista 4 Vaihe

Kaikki työkalupakin osat sahataan 12 milliä paksusta vanerista. Tässä jutussa osat sahataan pöytäsirkkelillä, mutta voit käyttää sahaamiseen myös käsisirkkeliä ja ohjainkiskoa.

Keskilevyyn tulevan kahvan tekemiseen tarvitaan iso oksaterä ja pistosaha.

Osat kannattaa hioa ennen pakin kokoamista, jotta terävät reunat eivät revi käsiä verille.

1

Sahaa osat. Katkaise sivut (C, D, E, F, H ja J) 45 asteen kulmassa, jotta saat tehtyä laatikoiden päihin siistit jiiri­ liitokset.

2

Poraa keskilevyn (B) keskelle reikä kahvaa (M) varten. Voit porata aloitus­ reiät 40 millin oksaterällä. Poraa reiät 10 sentin välein. Kohdista reikien reunat 2,6 sentin päähän levyn yläreunasta.

3

Sahaa kahvan paikka pistosahalla reikien välissä olevia viivoja pitkin. Sahaa pyörö­ listasta sopivan mittainen pätkä (M) ja halkaise se keskeltä kahtia.

4

Hio kaikki osat, jotta reunoihin ei jää sormiin tarttuvia tikkuja.

02
Sahaa urat pohjiin ja tilanjakajiin 4 Vaihe

Tämä työkalupakki kootaan ilman ruuveja, nauloja ja kulmarautoja. Sivujen alareunaan jyrsitään leveät urat pohjalevyn asentamista varten. Joihinkin sivuihin jyrsitään urat myös tilanjakajien kiinnittämistä varten.

Urat tehdään sahaamalla vieri viereen monta kapeaa uraa. Valmiin uran leveys on 12 milliä, mikä vastaa vanerin paksuutta.

1

Sahaa urat osiin (C, D, E, F, H ja J) pohjalevyä ja tilanjakajia varten. Tee urista 5 milliä syvät ja 12 milliä leveät. Saat tehtyä leveän uran sahaamalla kapeita uria vieri viereen.

2

Sahaa ensimmäinen ura 5 milliä reunasta. Urat kannattaa sahata kerralla kaikkiin osiin sivuohjaimen avulla.

3

Sahaa toinen ura 1,7 sentin päähän reunasta. Poista urien välissä olevat puukaistaleet osista (C, D, E, F, H ja J) sahaamalla uria vieri viereen, kunnes ura on 1,2 senttiä leveä.

4

Kun kaikki urat ovat 12 milliä leveitä, voit aloittaa laatikon kokoamisen.

03
Liimaa osat yhteen 3 Vaihe

Nyt voit aloittaa osien yhdistämisen. Siihen tarvitaan puuliimaa, puristimia ja kuormaliina.

Levitä liimaa kaikkiin uriin, ennen kuin liität osat toisiinsa. Purista laatikot kunnolla kokoon siksi aikaa, kun liima kuivuu. Voit käyttää siihen puristimia tai kuorma-liinoja. Ne pitävät laatikon osat lujasti yhdessä.

1

Yhdistä osat puuliimalla. Levitä liimaa sivujen (tässä H ja J) uriin ja päätyihin, ennen kuin kiinnität osat pohjalevyyn (A).

2

Paina osat kunnolla yhteen siksi aikaa, että liima kuivuu. Alareunassa käytetään kuormaliinaa ja yläreunassa puristimia. Rimat varmistavat, ettei laatikkoon tule painaumia.

3

Ylimmän laatikon puristamiseen riittää yksi puristin ja kuormaliina. Anna liiman kuivua vuorokauden, ennen kuin irrotat puristimen ja kuormaliinan.

04
Vahvista laatikoiden nurkat 5 Vaihe

Kaikkien laatikoiden nurkat vahvistetaan pienillä puukapuloilla eli lamelleilla. Lamellien urat tehdään levyliittimellä eli lamellijyrsimellä. Sapluuna helpottaa kolojen tekemistä ja varmistaa, että lamellit ovat samoissa kohdissa.

Lamellit liimataan kiinni uriin. Kun liima on kuivunut, ylimääräinen puu sahataan pois.

1

Aseta sapluuna laatikon nurkkaan ja jyrsi kolo levyliittimellä. Jyrsi urat kaksi senttiä ylä- ja alareunoista. Vahvista kaikki nurkat.

2

Tee pienet puukapulat kaikkiin uriin. Kapuloiden ei tarvitse olla tarkasti oikean mittaisia, sillä ne sahataan poikki myöhemmin.

3

Levitä uriin liimaa ja paina puukapulat joka nurkkaan. Se on helpointa, kun laatikot ovat pystyssä.

4

Lyö puukapulat uriin vasaralla, jotta ne painuvat varmasti pohjaan asti. Anna liiman kuivua rauhassa vuorokauden ajan.

5

Sahaa puukapulat poikki laatikon reunoja pitkin. Japaninsaha sopii tarkoitukseen täydellisesti. Hio nurkat lopuksi tasaisiksi hiomakoneella.

05
Asenna salvat ja tee kahvat 6 Vaihe

Nyt on aika asentaa viimeiset osat. Laatikoihin kiinnitetään salvat, jotta laatikot on helppo pinota päällekkäin ja irrottaa toisistaan tarpeen mukaan. Laatikoiden nurkkiin asennetaan pienet kapulat, jotta laatikot pysyvät tukevasti toistensa päällä.

Päällimmäisen laatikon keskilevyyn kiinnitetään halkaistusta pyörölistasta tehty kahva. Kahvasta saa hyvän otteen, ja se viimeistelee laatikon siististi.

1

Asenna salvat laatikoihin - kaksi kummallekin puolelle liitosta kohti. Merkitse ruuvien paikat ja poraa niille valmiit reiät.

2

Tee pienet kapulat (L) laatikoiden pohjiin. Poraa ruuveille valmiit reiät pitämällä pora-konetta tarkasti pystysuorassa. Voit käyttää poraamiseen pylväsporakonetta. Kapulat pitävät laatikot tukevasti toistensa päällä.

3

Levitä puuliimaa kapuloiden (L) taakse ja kiinnitä ne pohjalevyyn (A) liimalla ja ruuveilla. Yksi ruuvi kapulaa kohti riittää.

4

Ruuvaa kapulat (L) kiinni nurkkiin hieman irti laatikon reunoista. Voit käyttää apuna esimerkiksi pahvinpalasta pitämällä sitä kapulan ja reunan välissä.

5

Liimaa kahva (M) kiinni ylimmän laatikon keskiosaan (B), jotta työkalupakista on mukava pitää kiinni.

6

Hio kahva (M), jotta siihen ei jää pieniä tikkuja. Tarkista samalla, onko laatikoissa muita tikkuisia paikkoja, jotka pitäisi hioa.

Materiaalit

Vaneria, 12 mm:

  • 3 pohjalevyä (A), 23,6x40,6 cm
  • 1 keskilevy (B), 24,3x40,6 cm
  • 2 sivua (C), 14x42 cm
  • 2 päätyä (D), 14x25 cm
  • 2 sivua (E), 12x42 cm
  • 2 päätyä (F), 12x25 cm
  • 1 keskiosa (G), 12x40,6 cm
  • 2 päätyä (H), 10x42 cm
  • 2 päätyä (J), 10x25 cm
  • 3 keskilevyä (K), 10x23,6 cm
  • 8 nurkkakapulaa (L), 5x5 cm

Pyörölistaa, 28 mm (halkaistaan):

  • Kahva (M), 10 cm

Lisäksi:

  • Lamelleja, sahataan 2 mm levystä
  • Puuliimaa
  • 8 laatikonsalpaa ja ruuvit
  • Ruuveja, 3,5x20 mm

Erikoistyökalut

  • Pöytäsirkkeli
  • Levyliitin
  • Kuormaliina
  • Oksaterä, 40 mm
  • Japaninsaha

Vie aikaa

1-2 päivää.

Hinta

Noin 90 euroa.

Vaikeusaste

Laatikoiden kokoaminen vaatii tarkkuutta.

Piirustus

3D-malli

3D-malli

Kolmiosainen työkalupakki

Työkalupakki koostuu kolmesta erikorkuisesta laatikosta.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Korkea keskilevy

Keskilevy on muita korkeampi, ja se toimii sekä tilanjakajana että kahvana.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Tukevat liitokset

Ylimpien laatikoiden alle pitää asentaa kapulat joka nurkkaan. Ne menevät hieman laatikon alle ja pitävät sen tukevana.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Luukunlukot pitävät laatikot yhdessä

Laatikot pysyvät kiinni toisissaan luukunlukoilla, joten osat on helppo irrottaa ja yhdistää.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Kätevät osastot

Osastot voivat olla erikokoisia.

Avaa 3D-malli

Video

TYÖKALUT: Näin käytät pöytäsirkkeliä

Videolla kerrotaan, miten käytät sahaa. Sahassa on iso pöytä ja erilaisia säätömahdollisuuksia, joten sillä voi halkaista lautoja suorassa ja viistossa kulmassa sekä sahata puihin uria. Pöytäsirkkeli on erinomainen työkalu myös levyjen halkaisemiseen.

VINKIT: Käytä leivinpaperia, kun liimaat

TYÖKALUT: Näin käytät pistosahaa

Videolla esitellään pistosahan käyttömahdollisuudet, terät ja toiminnot. Oikeilla asetuksilla pistosahalla voi tehdä melkein mitä tahansa: kaarresahauksia, suoria sahauksia sekä nopeita ja karkeita sahauksia. Oikean terän kanssa pistosahalla voi sahata puuta, muovia, metallia ja herkkiä materiaaleja.

VINKIT: Paina epäkeskohiojaa kevyesti

Vinkit & niksit

Tee sapluuna nurkkia varten

Puukapuloiden kolot kannattaa jyrsiä sapluunan avulla. Siten kapulat osuvat tarkasti samoihin paikkoihin ja kaikista nurkista tulee yhtä kestäviä.

Sapluuna tehdään levystä, jonka toiseen päähän liimataan vierekkäin kaksi puu kapulaa. Puukapuloiden päät sahataan 45 asteen kulmassa, jotta ne sopivat nurkkia vasten. Taakse tehdään ura, jota käytetään jyrsimiseen. Se varmistaa, että kaikkien levyjen urat osuvat samoihin kohtiin.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Työkalut