Siisti sahausjälki vaatii hyvän terän. Paraskin sirkkeli voi olla vain niin hyvä kuin siihen kiinnitetty terä, ja esimerkiksi puulle ja metallille tarkoitetut terät eroavat toisistaan huomattavasti. Ero on niin selvä, että se yllättää kokeneenkin ammattilaisen.

Isohampainen sirkkelinterä tekee työt nopeasti, kun taas pienet hampaat tekevät siistiä jälkeä. Sirkkelin terän valinta on kuitenkin hieman monimutkaisempaa, sillä erilaisten terien pienet yksityiskohdat on suunniteltu huolellisesti pitkän kokemuksen perusteella.

Erilainen terä erilaiselle sirkkelille

Pyöreät terät näyttävät samanlaisilta, joten niiden luulisi sopivan kaikkiin sirkkeleihin. Käsisirkkeliin, upotussahaan ja jiirisirkkeliin tarvitaan kuitenkin erilaiset terät. Käsisirkkelin terä vetää puuta sirkkelin pohjaa vasten, mutta jiirisirkkelin terä painaa puuta sirkkelin reunaa vasten.

Jos terät vaihdetaan päittäin, työstä tulee vaikeampaa ja lopputuloksesta selvästi kehnompi.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Testi – Pyörösahat

Oikea koko

Sirkkeliin ei voi vaihtaa uutta terää vain sen perusteella, että keskiön reikä on sopivan kokoinen. Jos terän halkaisija poikkeaa tarkoitetusta, hampaat pyörivät väärää vauhtia.

Terien ihmeelliseen maailmaan kannattaa uppoutua, sillä oikeiden terien hankkimisesta on paljon hyötyä. Useimpien sirkkeleiden mukana tulevat terät eivät ole lainkaan niin hyviä kuin itse sirkkeli. Jätä koneen mukana tuleva terä karkeaan työhön ja kiinnitä sirkkeliin terä, joka sopii tarkempaan työhön.

Opastamme sinut teräviidakon halki, jotta osaat ostaa rautakaupasta juuri oikeanlaisen terän.