KOKO.
Sirkkelin kierrosluku on sovitettu terän kokoon. Sen vuoksi terän halkaisijan pitää olla sama kuin sirkkeliin painetun luvun. Tämän terän halkaisija on 210 milliä. Oikeassa sirkkelissä hampaat pyörivät oikeaan tahtiin.
KESKIREIKÄ.
Terän keskellä olevan reiän pitää sopia tiukasti sirkkelin karaan. Muuten sekä terä, materiaalit että sahaajan sormet voivat murskaantua. Keskiötä voi pienentää supistusrenkaalla. Rengas ei saa olla terää paksumpi.
HAMMASLUKU.
Terät, joissa on isot ja harvat hampaat tekevät karkeaa jälkeä nopeasti. Isot U-kirjaimen muotoiset hammasvälit heittävät lastut kauas. Pienet hampaat tekevät siistiä jälkeä, mutta niillä ei voi sahata puun syiden suuntaisesti.

STANDARDI: NELJÄ YLEISINTÄ SIRKKELINTERÄÄ
HYVIN KARKEA
24-hampainen terä, jossa on ristiinteroitetut, 15-asteiset hampaat. Sopii hienosti erittäin karkeaan työhön, sekä halkaisuun että katkaisuun. Lankkujen ja lastulevyjen sahaamiseen.
NOPEA JA KARKEA
Terässä on 36 ristiinteroitettua hammasta, jotka kallistuvat eteenpäin 15 asteen kulmassa. Sekä halkaisuun että katkaisuun. Omiaan lastulevyille, lankuille ja vanerille.
SIISTI, PUHDAS JÄLKI
48-hampainen, ristiinteroitettu terä katkaisee siististi vanerit, kalustelevyt, toiselta puolelta pinnoitetut levyt ja parketit. Terä on parhaimmillaan, kun sillä sahataan syiden poikki.
ERITTÄIN SIISTI JÄLKI
60-hampainen terä tekee erittäin siistiä jälkeä ja jättää reunat ehjiksi. Vanerin, kalustelevyjen, ympäripinnoitetun lastulevyn, MDF:n sekä parketin ja laminaatin sahaamiseen.

TARVIKKEET: RAKENNA SIRKKELILLE OHJAINKISKO
1.
Liimaa rima 6-millisen vanerilevyn taakse. Kiinnitä rima hieman kauemmas vanerin reunasta kuin sirkkelin pohjalevyn reunan ja terän etäisyys on. Voit päättää ohjainkiskon pituuden itse.
2.
Purista vanerilevy kiinni työpöytään. Sahaa levy työntämällä sirkkeliä riman reunaa pitkin.
3.
Itse tehty ohjainkisko on nyt valmis käytettäväksi. Aseta riman reuna kohtaan, josta haluat halkaista levyn. Sirkkeli sahaa täysin suoran uran juuri haluamaasi paikkaan.
4.
Ohjainkiskoa voi muokata siten, että sitä voi käyttää alkeellisena pistosahan ohjurina. Tee samat vaiheet kuin kohdissa 2 ja 3, mutta tällä kertaa riman toiselle puolelle.

TARVIKKEET: KÄYTÄ KÄSISIRKKELIÄ HALKAISUSIRKKELINÄ
1.
Aseta puulevylle 6 milliä paksu vaneri, piirrä merkit ja sahaa puulevyyn reikä. Ruuvaa reikään tukirimat 6 milliä pinnan alapuolelle, jotta asennuslevyn asettuu samaan tasoon pöydän pinnan kanssa.
2.
Aseta sirkkeli asennuslevylle ja poraa 5 millin reikä joka nurkkaan. Merkitse terän ja mahdollisen halkaisukiilan paikat levyyn ja sahaa pistosahalla. Kiinnitä saha kansiruuveilla ja siipimuttereilla.
3.
Aseta asennuslevy ja siihen kiinnitetty sirkkeli puulevyssä olevaan reikään ja kiinnitä asennuslevy ruuveilla tukirimoihin. Muista upottaa ruuvinkannat, jotta ne eivät jää tielle.
4.
30x36-senttinen asennuslevy on sopiva useimmille sirkkeleille. Levyyn voi kiinnittää lisäksi teräsuojuksen. Kiinnitä kaksi rimanpätkää terän molemmille puolille kansiruuveilla ja muttereilla.

TÄRKEÄÄ TERISTÄ

Käsisirkkelin ja jiirisirkkelin terät on helppo sekoittaa toisiinsa, mutta niissä on eroa. Käsisirkkelin terän hampaat osoittavat eteenpäin, mutta jiirisirkkelin terän hampaat kallistuvat aavistuksen takakenoon.

KARKEAAN PURKAMISEEN

Kevytbetonin, betonin, laastin ja naulaisten lautojen sahaamiseen tarvitaan kovaan työhön suunniteltu erikoisterä. Alla olevassa kuvassa näkyy Boschin Construct Wood -terä. Sen hampaissa on pitkät selät, jotka estävät seuraavaa hammasta haukkaamasta liian syvältä.