Puukkosaha testi: Testasimme 7 vahvaa puukkosahaa

Puukkosaha sopii erinomaisesti karkeaan työhön kuten väliseinien purkamiseen ja metalliputkien katkaisemiseen.

Puukkosaha yltää paikkoihin, joihin muilla työkaluilla ei ole asiaa ja tekee purkamisesta helppoa.

Akkumallilla on helppo tehdä töitä myös sellaisissa paikoissa, joihin ei tule virtaa tai joihin on vaikea vetää jatkojohtoa.

Testasimme seitsemän vahvaa, 18 voltin akulla toimivaa puukkosahaa. Heti testin alussa kävi selväksi, että hyvässä puukkosahassa pitää olla muutakin kuin raakaa voimaa. Saman hintaluokan koneissa oli isoja eroja sekä voimakkuudessa että etenkin sahojen ergonomiassa.

Hyvä puukkosaha on kevyt ja voimakas, sitä on mukava käyttää. Se ei myöskään rasita käsiä liikaa. Puukkosaha vie paljon virtaa, joten akku pitää ladata täyteen ennen aloitusta.

Puukkosaha testi: Näin puukkosahat testattiin

Sahasimme kaikilla puukkosahoilla samoja materiaaleja, jotta saimme selville koneiden voimat. Sahasimme muun muassa puulavoja ja metalliputkia.

Arvioimme, kuinka paljon koneet tärisivät, kun ne osuivat teräkseen. On huono asia, jos koneen energia kohdistuu käsiin eikä purkukohtaan.

Arvioimme koneiden ergonomian. Hyvä ergonomia on tärkeää, sillä koneesta pitää saada hyvä ote sekä turvallisuussyistä että käytännön seikkojen vuoksi.

Testasimme, kuinka hyvin koneet hyödynsivät akun virran ja kuinka hyvin yhden 3-4 ampeeritunnin akun virta riitti työhön.

Testasimme nämä 7 puukkosahaa:

  • MAKITADJR186Z
  • AEG BUS 18
  • STANLEY FMC675B
  • RYOBI R18RS
  • BLACK+DECKER BDCR18
  • METABO SSE 18 LTX COMPACT
  • MILWAUKEE M18 ONESX

LATAA KOKO TESTI ja lue, mikä kone nousi testivoittajaksi.

PUUKKOSAHAN TÄRKEÄT YKSITYISKOHDAT
TERÄ: Puukkosahan kanssa on tärkeää käyttää oikeaa terää oikeaan työhön. Saha saattaa hyytyä kesken työn, jos siinä on huono tai vääränlainen terä.
KENKÄ: Kengän pitää pysyä vakaana, kun puukkosahan terä painetaan sahattavaa pintaa tai esinettä vasten.
TERÄNVAIHTO: Terä pitää pystyä vaihtamaan turvallisesti ja ilman työkaluja. Terän pitää kiristyä kunnolla paikalleen.
TYÖVALO: Led-työvalot ovat puukkosahoissa valitettavan harvinaisia. Työvalosta on paljon hyötyä juuri puukkosahassa, jolla tehdään usein töitä ahtaissa, hankalissa ja pimeissä paikoissa.
AKKU: Puukkosaha tarvitsee paljon virtaa, joten lisäakusta on hyötyä. Akut ja laturi pitää usein ostaa erikseen. Ellet omista valmiiksi sopivia akkuja, varaudu siihen, että ne lisäävät puukkosahan hankintahintaa huomatttavasti.
NOPEUS: Sahausnopeutta pitää voida säätää portaattomasti myös silloin, kun sahalla sahataan kovia materiaaleja.
KÄYNNISTYS- JA SAMMUTUSNAPPI: Nappi pitää voida lukita, jotta sahaa voi liikutella turvallisesti.
HYVÄ KAHVA: Hyvässä kahvassa on suhteellisen pehmeä pinta, josta saa tukevan otteen. On hyvä, jos työkalusta voi pitää kiinni monesta eri kohdasta.