Näin käytät pöytäsirkkeliä

Pöytäsirkkelillä voi tehdä monenlaisia töitä, kun sitä oppii käyttämään. Sen suurimpia vahvuuksia ovat sarjatuotanto ja tarkkuus. Oikein säädetty sirkkeli pystyy uskomattomiin suorituksiin lyhyessä ajassa. Katso tästä, miten säädät ja käytät pöytäsirkkeliä oikein.

Näin käytät pöytäsirkkeliä

VÄLTTÄMÄTÖN: Pöytäsirkkeliä voi käyttää monenlaisiin töihin. Se säästää aikaa ja pitemmän päälle myös rahaa.

NÄIN SÄÄDÄT PÖYTÄSIRKKELIN

SAHAUSSYVYYS
Sirkkelissä on kahva tai vääntöpyörä, joka nostaa ja laskee terää. Syvyys on helppo lukea asteikolta, mutta tarkista syvyys myös mitalla pöydän päältä.

SIVUOHJAIN
Sivuohjaimen ja terän välisen etäisyyden voi mitata. Terä on 3–5 milliä paksu, joten muista sahata merkin oikealta puolelta.

VINOT SAHAUKSET
Useimmissa malleissa kulmaohjain kiinnitetään pieneen pöydässä olevaan uraan. Kulma säädetään asteikon mukaan ja ohjain lukitaan, jotta se ei liiku.

TERÄN VAIHTAMINEN
Teräsuoja, halkaisukiila ja terän ympärillä oleva välilaatta pitää irrottaa, ennen kuin terä nostetaan ylös. Käännä terää ja avaa mutteri kiintoavaimella.

Paraatilajit

Oikein säädetty pöytäsirkkeli tekee sataprosenttisen tarkkaa työtä kerta toisensa jälkeen. Pöytäsirkkeli on loistava työkalu esimerkiksi lautojen halkaisemiseen, levyjen leikkaamiseen ja listojen pikkutarkkaan kaventamiseen.

Jos käytät pöytäsirkkeliä erikokoisten levynkappaleiden sahaamiseen, pyri sahaamaan kaikki samankokoiset kappaleet kerralla ja säädä sirkkeli uudestaan vasta lopuksi.

  • SARJATUOTANTO Pöytäsirkkeli on omimmillaan kirjahyllyn tapaisissa isoissa töissä, joihin tarvitaan paljon samanlaisia osia.
  • LEVYT Pöytäsirkkeli on erinomainen työkalu rakennuslevyjen sahaamiseen.

TEE LAPALIITOS

1. Merkitse yhdistettävien osien liitoskohta. Periaate on sama sekä osien päissä että niiden keskellä. Säädä sirkkeli siten, että terä yltää tarkasti osien puoliväliin asti.

2. Sahaa osiin useita vierekkäisiä uria. Muista aloittaa sahaaminen merkin sisäpuolelta, jotta lovesta ei tule liian iso. Tee samanlaiset urat toiseen osaan, ennen kuin alat siistiä lovia taltalla.

3. Poista puulastut taltalla ja siisti lovien pohjat tasaisiksi. Liimaa osat yhteen. Lapaliitokset sopivat hienosti isoihin projekteihin kuten säleikön rakentamiseen tai taulunkehysten tekemiseen.

SAHAA LISTOJA

RÄÄTÄLÖITY VARJOLISTA
Irrota halkaisukiila ja teräsuoja ja kallista terä sopivaan kulmaan. Säädä sivuohjain ja työnnä lista terän läpi apuriman avulla.

HALKAISE PYÖRÖLISTA
Teippaa pyörölista kiinni nelikulmaiseen rimanpätkään ennen halkaisemista. Voit käyttää samaa tekniikkaa uran sahaamiseen pyörölistaan.

RAKENNA KIRJAHYLLY

1. Sahaa tarvittava määrä hyllyjä sekä kaksi päätyseinää. Sahaa sen jälkeen kaikki tarvittavat pystyosat eli väliseinät.

2. Poista teräsuojus ja sahaa hyllyjen molemmille puolille 4 milliä syvät urat väliseinien kohdalle. Päätyseiniin, ylä- ja alahyllyyn sahataan urat vain sisäpuolelle.

3. Sahaa väliseinien pohjaan ja päälle 4 milliä syvät urat. Sahaa lopuksi 8 milliä leveitä vanerisuikaleita ja liimaa ne kiinni uriin.

4. Kokoa hylly liimaamalla vanerisuikaleet uriin. Aloita alahyllystä ja jatka ylöspäin. Tarkista aina välillä, että hylly on suorassa. Voit asentaa hyllyn taakse vinon tukiriman.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Pöytäsirkkeli