Lapioon tuliterä varsi

Puutarhatyökalut joutuvat joskus liian kovaan kuormitukseen. Jos lapion tai haravan varsi vahingossa halkeaa, muuten hyväkuntoista työkalua ei välttämättä tarvitse heittää pois. Varsi on nimittäin helppo vaihtaa.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 tunti
Hinta
20 euroa

Johdanto

Kun lähdet ostamaan puutarhatyökaluusi uutta vartta, kannattaa ottaa mukaan haljennut lapio tai harava, jotta osaat valita siihen pituudeltaan ja paksuudeltaan sopivan kokoisen varren. Vaihtoehtoja on nimittäin useita.

Tarjolla on suoria ja ”taivutettuja” malleja. Varren pituudella on merkitystä, vaikka voit itsekin lyhentää sitä. Paksuus sen sijaan ei ole niin ratkaiseva, kunhan uusi varsi vain ei ole liian ohut. Uutta vartta hankittaessa kannattaa hankkia samalla ostosreissulla muutamia sopivan pituisia niittejä.

Ne eivät saa olla liian lyhyitä vaan mieluummin liian pitkiä, sillä niitä voi tarvittaessa helposti lyhentää hieman.

ONGELMA

Lapiota on kuormitettu liikaa. Ensin siihen tuli halkeama, mutta kuormituksen jatkuessa varsi lopulta katkesi. Nyt lapio on käyttökelvoton.

RATKAISU

Vaihda varsi uuteen. Kun olet sovittanut uuden varren mitoiltaan, poraa vartta paikoillaan pitävälle niitille reikä. Kannattaa esiporata ohuella poranterällä.

Vie aikaa

1 tunti

Hinta

Noin 20 €

Vaikeusaste

Lapion varsi on helppo vaihtaa. Varo kuitenkin höyläämästä uutta vartta liikaa.

Vinkit & niksit

Ohjeet

01
Vaihda varsi 5 Vaihe

1

Poista vanhat niitit. Käytännössä niitit on helpointa irrottaa kulmahiomakoneella. Hio niitinkanta kokonaan pois aina metallin pintaan saakka. Käytä suojalaseja ja vahvoja työkäsineitä.

Ennen kuin ryhdyt vaihtamaan vartta, sahaa haljennut pala pois. Tämä helpottaa työskentelyä.

2

Irrota puuvarsi. Vanhan lapion varsi saattaa istua todella tiukasti kiinni. Kiinnitä lapio lujasti ruuvipenkkiin ja lyö varren loppuosa ulos vasaralla ja pyörökepin pätkällä.

Kiinnitä lapio tiukasti ja iske niitti ulos tuurnalla ja vasaralla. Käytä tarvittaessa naulaa, jos tuurna ei yllä kokonaan läpi.

3

Työstä uusi varsi mittaan. Käytä vanhan varren kärkeä apuna, kun merkitset, kuinka paljon uudesta varresta pitää hioa/kaapia sekä halkaisijan että pituu-den osalta pois. Ole kuitenkin varovainen, ettet poista vahingossa liikaa puuta.

Kiinnitä lapio tiukasti ja iske niitti ulos tuurnalla ja vasaralla. Käytä tarvittaessa naulaa, jos tuurna ei yllä kokonaan läpi.

4

Poraa varteen reikä ja kiinnitä siihen niitti. Poranterän pitää olla halkaisijaltaan niitin kokoinen. Poraa tarkasti ja täysin suoraan, niin saat reiän siististi läpi. Lyhennä niittiä siten, että se yltää hieman takaa ulos. Käytä rautasahaa.

5

Iske niitinkanta tasaiseksi. Aseta lapio kovalle alustalle, esimerkiksi ruuvipenkin alasimelle. Iske niitin kantaan - koko leveydeltä - napakasti, jotta saat siitä sileän ja se muodostaa kauluksen reiän ympärille. Nyt varsi on lujasti kiinni!

Niitin pituus sovi-tetaan siten, että se yltää hieman varren toiselta puolen ulos.

Video

VINKIT: Teroita tylsynyt lapio

TYÖKALUT: Näin käytät kulmahiomakonetta

Videolla näytetään, mitä kulmahiomakoneella voi tehdä ja miten sitä käytetään. Koneessa on paljon voimaa, joten sillä voi leikata kiveä, metallia ja betonia, Oikean laikan kanssa koneella voi leikata kaikkea alumiinista muoviin ja klinkkereihin. Kerromme kaiken koneen säätämisestä ja suojavarusteista, jotta voit työskennellä turvallisesti.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.