Video
Helppo
Vaikea

Kun lähdet ostamaan puutarhatyökaluusi uutta vartta, kannattaa ottaa mukaan haljennut lapio tai harava, jotta osaat valita siihen pituudeltaan ja paksuudeltaan sopivan kokoisen varren. Vaihtoehtoja on nimittäin useita.

Tarjolla on suoria ja ”taivutettuja” malleja. Varren pituudella on merkitystä, vaikka voit itsekin lyhentää sitä. Paksuus sen sijaan ei ole niin ratkaiseva, kunhan uusi varsi vain ei ole liian ohut. Uutta vartta hankittaessa kannattaa hankkia samalla ostosreissulla muutamia sopivan pituisia niittejä.

Ne eivät saa olla liian lyhyitä vaan mieluummin liian pitkiä, sillä niitä voi tarvittaessa helposti lyhentää hieman.

ONGELMA

Lapiota on kuormitettu liikaa. Ensin siihen tuli halkeama, mutta kuormituksen jatkuessa varsi lopulta katkesi. Nyt lapio on käyttökelvoton.

RATKAISU

Vaihda varsi uuteen. Kun olet sovittanut uuden varren mitoiltaan, poraa vartta paikoillaan pitävälle niitille reikä. Kannattaa esiporata ohuella poranterällä.

Kätevä ruuvipenkki. Lapio on saatava tukevasti kiinni sekä vanhan niitin poistamista että uuden asentamista varten. Ruuvipenkki on korvaamaton apuväline, mutta selviät työstä myös työpenkillä, jos siihen voi kiristää kappaleita kiinni.

VAIHDA VARSI:

1. Poista vanhat niitit

Käytännössä niitit on helpointa irrottaa kulmahiomakoneella. Hio niitinkanta kokonaan pois aina metallin pintaan saakka. Käytä suojalaseja ja vahvoja työkäsineitä.

2. Irrota puuvarsi

Vanhan lapion varsi saattaa istua todella tiukasti kiinni. Kiinnitä lapio lujasti ruuvipenkkiin ja lyö varren loppuosa ulos vasaralla ja pyörökepin pätkällä.

3. Työstä uusi varsi mittaan

Käytä vanhan varren kärkeä apuna, kun merkitset, kuinka paljon uudesta varresta pitää hioa/kaapia sekä halkaisijan että pituuden osalta pois. Ole kuitenkin varovainen, ettet poista vahingossa liikaa puuta.

4. Poraa varteen reikä ja kiinnitä siihen niitti

Poranterän pitää olla halkaisijaltaan niitin kokoinen. Poraa tarkasti ja täysin suoraan, niin saat reiän siististi läpi. Lyhennä niittiä siten, että se yltää hieman takaa ulos. Käytä rautasahaa.

5. Iske niitinkanta tasaiseksi

Aseta lapio kovalle alustalle, esimerkiksi ruuvipenkin alasimelle. Iske niitin kantaan – koko leveydeltä – napakasti, jotta saat siitä sileän ja se muodostaa kauluksen reiän ympärille. Nyt varsi on lujasti kiinni!