Tylsynyt pensasleikkuri

Pensasleikkurin säännöllinen käyttö jättää jälkensä. Terä tylsyy, ja mahlan, lian ja roskien tahmainen sekoitus vie koneen voimat. Onneksi voit hioa terän uuteen uskoon – joko käsivoimin tai koneella.

Pensasleikkurin

Terä on likainen ja tylsä, ja se pitää hioa.

Johdanto

Pensasaitaa pitää leikata, jotta se pysyy kunnossa ja hyvän näköisenä. Myös leikkuria pitää huoltaa, sillä oksista valuva mahla ja lika tarttuvat terään ja tekevät siitä tylsän ja tahmaisen. Yleensä vesi ja saippua riittävät, mutta muutaman kesän välein tarvitaan järeämpiä keinoja.

Terän voi yleensä hioa, kun se on kiinni koneen rungossa, mutta hiominen on paljon helpompaa, jos terä irrotetaan ennen sitä. Jos konetta pitää purkaa niin paljon, että vaihteisto ja hammasrattaat tulevat esiin, muista kiinnittää huomiota niiden järjestykseen. Yksi hyvä tapa on ottaa niistä kuvia puhelimella.

Voit hioa terän joko pienellä metalliviilalla tai pienellä hiomakoneella, jota sanotaan yleensä yleis- tai monitoimityökaluksi.
Kumpikin tapa toimii.

Hio aina terän kulmassa. Jos käytät konetta, varmista, ettei terä kuumene liikaa.

tarvittavat työvälineet

  • Ruuvimeisseli
  • Kuusiokoloavain
  • Viila
  • Yleistyökalu
  • Pensseli

Ohjeet

1

Puhdista terä pahimmista lioista aineella, joka liuottaa ruostetta ja likaa. Jos ­ruostetta on paksu kerros, voit käyttää teräs- tai messinkiharjaa tai kulmahiomakoneeseen kiinnitettävää pyörivää harjaa.

2

Irrota terä, jos se on mahdollista. Jos ruuvit ovat erilaisia, asettele ne järjestykseen, jotta osaat koota koneen oikein. Se koskee myös hammasrattaita ja muita vastaavia osia.

3

Puhdista terä bensalla. Se on sotkuista, joten terän alle kannattaa levittää ­jätesäkki tai suikale muovia. Levitä bensiini ja anna sen vaikuttaa muutaman minuutin ajan, ennen kuin pyyhit sen pois rätillä.

4

Hio terä hienolla metallihiomapaperilla. Jyväkoko 400 on sopiva koko, sillä se tekee ­terästä kiiltävän. Pyyhi terä hiomisen jälkeen bensassa kostutetulla rätillä, jotta saat pois loput liat ja pienet metallihiukkaset.

5

Hio terä pienihampaisella metalliviilalla. Purista terä kiinni ruuvipuristimeen. Ota viilasta kiinni molemmilla käsillä ja pidä se terän kulmassa. Viilaa varovaisin, eteenpäin suuntautuvin työnnöin.

6

Voit hioa terän myös koneella. Pieni yleistyökalu kuten Dremel on tehokas ja mahtuu pieniin väleihin. Pidä huoli, ettei terä kuumene liikaa. Pidä tarvittaessa taukoja.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.