Nurmikon pystyleikkuri

Pystyleikkuri on erinomainen työkalu nurmikolle, joka on hautautumassa sammaleen ja rikkaruohojen alle. Kone poistaa sammaleen ja varmistaa, että ruohon juuret saavat tarpeeksi happea. Ruoho saa taas vettä ja ravinteita ja pääsee nurmikon herraksi.

Pystyleikkuri: Nurmikon pystyleikkuri

Pystyleikkurin terät painuvat vastustamattomasti paksun sammalkerroksen läpi.

Pystyleikkuri ylhäältä alas

 1. TYÖNTÖAISA: Aisan pitää olla tukeva. Siinä täytyy olla päällyste, josta on mukava pitää kiinni pitkiä aikoja.

 2. TURVASANKA: Sangan pitää nousta ylös helposti ja pysyä ylhäällä kevyesti. Koneen pitää pysähtyä heti, kun sanka päästetään alas.

 3. JOHDONPIDIKE: Koneessa pitää olla liian löysä tai tiukka. mekanismi, joka varmistaa, ettei johto irtoa pistorasiasta vahingossa.

 4. KERÄYSLAATIKKO: Laatikon pitää olle helposti irrotettava ja kiinnitettävä, sillä se täyttyy nopeasti.

 5. SYVYYSSÄÄDIN: Terien syvyyssäätimen kahvan pitää liikkua sopivasti. Se ei saa olla

 6. PYÖRÄT: Isot ja tukevat renkaan ovat tärkeät. Etu- ja takarenkaan välin pitää olla niin pitkä, ettei kone ala keulia, kun keräyslaatikko täyttyy.

 7. KORKEUSSÄÄDIN: Työntöaisan korkeutta pitää voida säätää helposti.

 8. TERÄT: Kaikissa pystyleikkureissa on alaspäin leikkaavat terät. Joissakin malleissa terien paikalle voi vaihtaa jouset, jotka repivät sammalta ja ilmaavat nurmikon pintaa. Terien vaihtamisen pitää olla helppoa.

LUE LISÄÄ: Sammaleenpoistaja vai pystyleikkuri nurmikolle?

Pystyleikkuri: Näin sitä käytetään

Pystyleikkurin pyörivät, veitsimäiset terät leikkaavat maahan 8–10 senttiä syviä viiltoja ja antavat ruohon juurille ilmaa ja voimaa taistella rikkaruohoja vastaan. Samalla terät poistavat sammaleen nurmikon pinnasta.

Nurmikko näyttää todella pahalta heti pystyleikkurin käsittelyn jälkeen. Ruoho kasvaa kuitenkin takaisin nopeasti ja entistä voimakkaampana.

Kaikkein pahimmin kuluneisiin ja huonoimmin kasvaviin kohtiin voi levittää hieman lisää pintamaata ja uusia ruohonsiemeniä.

3 ERILAISTA PYSTYLEIKKURIA

Sähköleikkuri
Useimmat yksityiskäyttöön tarkoitetut pystyleikkurit toimivat verkkovirralla. Maan muokkaamiseen tarvitaan paljon voimaa, eivätkä akut ole vielä niin vahvoja.

Bensaleikkuri
Bensalla toimivasta pystyleikkurista voi olla hyötyä isolla pihalla tai hyvin raskaalla savimaalla. Valikoima ei ole yhtä laaja kuin verkkovirralla toimivissa malleissa.

Monitoimityökalu
Pystyleikkuri voi olla osa monitoimikonetta. Esimerkiksi Stihl MM 55:ta voi käyttää myös kumiluutana, kultivaattorina ja jyrsimenä.

KÄTEVÄT OMINAISUUDET

Kokoon taitettava
Kokoon taitettavasta koneesta on hyötyä etenkin siinä tapauksessa, että varastossa on liian vähän tilaa tai kone pitää nostaa auton peräkonttiin.

Kantokahva
Koneen nostamisen pitää olla helppoa ja mukavaa. Peltikopan reunasta nostaminen sattuu sormiin. Onneksi useimmissa pystyleikkureissa on tukeva kahva.

Fiksut ruuvit
Itsestään oikeaan syvyyteen pysähtyvät siipimutterit ovat hyvä idea. Ne eivät putoa vahingossa nurmikolle, kun ruuvit avataan.

Kätevä syvyyssäädin
Joissakin malleissa terien syvyyssäätimen kahva on renkaiden vieressä. Joissakin malleissa kahva on työntöaisassa. Se vähentää turhaa kumartelua.

3 HINTATASOA

KALLIS
Vahva, kestävä ja tehokas ammattilaiskone.
Moottorin teho: 1600 wattia
Työskentelyleveys: 38 cm
Terät/jouset: kyllä/ei
Paino: 27 kg
Hinta: yli 300 euroa

VÄLIMALLI
Hyvä muotoilu, fiksuja yksityiskohtia ja luotettava rakenne.
Moottorin teho: 1800 wattia
Renkaiden halkaisija: 19,5 cm
Työskentelyleveys: 34 cm
Terät/jouset: kyllä/kyllä
Paino: 15 kg
Hinta: yli 200 euroa

HALPA
Erinomainen kone 1–2 leikkaukseen vuodessa.
Moottorin teho: 1100 wattia
Työskentelyleveys: 32 cm
Terät/jouset: kyllä/kyllä
Paino: 8,5 kg
Hinta: alle 100 euroa.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Puutarhakoneet