Video
Helppo
Vaikea

Terävät työkalut eivät ole vain tehokkaampia, vaan myös turvallisempia ja varmempia käyttää. Kysy vaikka kokilta, teurastajalta tai puusepältä. Sama koskee ketjusahan ketjua. Jokaisella metsurilla on aina sahassaan vasta viilattu, terävä ketju. Tehokkaassa ketjussa on aina terävä leikkaus ja sopiva korkeusero leikkuuhampaiden ja purupiin kesken - eli niiden pienten tappien, jotka sijaitsevat hampaiden edessä. Jos terävä ketju ei ota kiinni, se johtuu yleensä siitä, että hampaista on tullut jo niin matalat, että purupiin huippuja on viilattava. Näytämme, miten teroitat ketjun Stihlin kätevän viilanpidikkeen avulla.

TEE NÄIN:

1. Tarkista, että ketju on sopivan kireällä

Sen on pystyttävä pyörimään ympäri, mutta se ei saa roikkua laipan alla. Jos se roikkuu, sitä on kiristettävä (kts. sahan käyttöohjeet).

2. Merkitse ensimmäinen teroitettava hammas

esimerkiksi tussilla. Näin tiedät, milloin olet teroittanut joka toisen hampaan koko ketjun pituudelta, ja voit kääntää sahan ja teroittaa vastakkaiset hampaat.

3. Aseta viilanpidike ensimmäisen hampaan päälle

Pidikkeessä on ohjekuva, joka osoittaa, miten päin pidike pitää kääntää. Ohjekuvan sahan tulee olla samaan suuntaan kuin ruuvipenkkiin kiinnitetyn sahan.

4. Pidä viilanpidikettä vaakasuorassa ja viilaa hampaat ja purupiit

tasaisesti painaen ja rauhallisin liikkein eteenpäin viilaten. Viilaa joka toista hammasta 2–5 vetoa. Jatka ketjun ympäri. Käännä saha ja käsittele samoin loput hampaat.

5. Tarkista purupiin korkeus mittarilla

Jos purupii työntyy ylös pienestä mittarin lovesta, viilaa se tasoon lattaviilallla. Nän purupiin korkeustaso on sellainen, että leikkuuhammas pystyy pureutumaan kunnolla kiinni.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Testi akkuketjusahat