Jyrsi kannot pois

Käynnistä moottori, väännä kaasu pohjaan ja paina jyrsimen terä pihalla törröttävään kantoon. Meno on rajua, äänekästä ja mahtavaa! Sen lisäksi jyrsimen vuokraaminen säästää selkää ja selvää rahaa.

Kantojyrsin

35-senttinen terä, kahdeksan isoa karbidihammasta ja 3 600 kierroksen minuuttivauhti tekevät kannosta nopeasti selvää jälkeä.

Pihapuut ovat mukavia, mutta joskus ne ovat liian lahoja tai väärässä paikassa. Kaadetusta puusta jää jäljelle kanto, joka törröttää usein niin pahassa paikassa, että se on pakko poistaa. Siihen on kaksi vaihtoehtoa: voit soittaa paikalle kannonjyrsintää tekevän firman tai jyrsiä kannon itse.

Totta kai jyrsit kannon itse! Kantojyrsin on vähän kuin huvipuistolaite, jota on pakko kokeilla, vaikka kyyti vähän hirvittää. Isossa kantojyrsimessä on niin paljon voimaa, että koko piha täyttyy puusilpusta, pärinästä ja bensankatkusta.

Kantojyrsin säästää selkää, käsivarsia ja jalkoja. Koneen ohjaaminen ottaa voimille mutta on pientä siihen verrattuna, kuinka raskasta kannon käsin poistaminen on. Kantojyrsimiä vuokrataan halvimmillaan noin 80 euron vuorokausihintaan, mikä on pieni hinta ehjästä selästä. Jyrsimen lisäksi tarvitaan polttoainetta ja turvavarusteita. Kone on niin voimakas, että varusteiden pitää olla kunnossa.

LUE LISÄÄ: Nämä 11 konetta kannattaa vuokrata

Jyrsi kantoja, pensaita ja pensasaitoja

Kantojyrsin on vähän kuin jättimäinen käsisirkkeli. Koneet eroavat toisistaan siten, että kantojyrsimen terässä on paljon isoja hampaita, joiden tarkoitus on murskata eikä sahata siististi. Pienet, yksityishenkilöille vuokrattavat kantojyrsimet liikkuvat renkailla tai kumitassuilla. Koneet painavat yleensä 100–150 kiloa.

Kantojyrsin murskaa kaikenlaisia juuria, joten sillä voi jyrsiä myös pensaita ja kokonaisia pensasaitoja. Jyrsin jättää jälkeensä isoja kuoppia, mutta ne on helppo täyttää mullalla tai hiekalla.

Näissä tee se itse -ohjeissa näytetään, miten päihität pihalla törröttävät kannot jyrsimellä. Käymme koneen käyttöohjeet läpi vaihe vaiheelta.

Näin jyrsit kannon itse

Muista tarkistaa muutama asia, ennen kuin käynnistät kanto­ jyrsimien. Kantojyrsin on erittäin voimakas kone, joka alkaa sylkeä puunpalasia, multaa ja pikku­ kiviä heti, kun terä painetaan alas. Varmista, ettei lähistöllä ole autoja esimerkiksi pensasaidan takana. Jos pihalla on kasvi­ huone tai muita lasipintoja, ne kannattaa suojata etukäteen esimerkiksi matoilla.

1

Pue turvavarusteet päälle. Jyrsimiseen tarvitaan vähintään kypärä, visiiri, suojalasit, kuulosuojaimet, turvakengät ja hanskat. Tämä Jonseredin suojakypärä maksaa noin 60 euroa.

2

Lapioi irtomaa pois kannon ympäriltä. ÄLÄ kaiva maahan kuoppaa, jotta voit ajaa jyrsimen kannon päälle. Kannot saavat olla korkeintaan 15 senttiä pitkiä.

3

Tarkista kone. Varmista, että koneessa on polttoainetta, pane ryyppy päälle ja väännä avainta.

4

Paina turvakahva pohjaan yhdellä kädellä ja vedä moottori käyntiin toisella. Kone käynnistetään kuin ruohonleikkuri. Sulje rikastin, kun moottori käy kunnolla.

5

Työnnä jyrsin kannon päälle ja käynnistä terä painamalla kaasua kevyesti.

6

Lukitse jyrsimen toinen rengas paikalleen käsijarrusta. Voit nyt keinuttaa jyrsintä puolelta toiselle kannon päällä, kun toinen rengas pysyy paikallaan.

7

Väännä kaasu pohjaan ja laske kantojyrsimen terä varovasti kannon päälle. Liikuttele terää hitaasti ja rauhallisesti puolelta toiselle ja jyrsi kantoa muutama milli kerrallaan. Jyrsi aluksi maan yläpuolella oleva osa kannosta ja paina terä syvemmälle vasta lopuksi.

8

Pidä jyrsintä hieman takakenossa. Silloin terä ei uppoa liian syvälle ja sahaa koko ajan ylhäältä alas.

9

Etene varovasti, irrota ote käsijarrulta, työnnä konetta hieman eteenpäin ja vedä käsijarru taas päälle.

10

Kun kanto on jyrsitty maan tasalle, on aika poistaa juuret. Liikuttele konetta ja jyrsi niin syvältä kuin mahdollista. Pyri välttämään pelkän maan jyrsimistä, jotta terä ei tylsy turhaan.

11

Täytä kuoppa maalla. Polje maa kunnolla tiiviiksi ja haravoi pinta. Lisää maata ja haravoi pinta uudestaan, jos ensimmäinen kerros vajoaa.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Puutarhakoneet