Kantojyrsin

35-senttinen terä, kahdeksan isoa karbidihammasta ja 3 600 kierroksen minuuttivauhti tekevät kannosta nopeasti selvää jälkeä.

Pihapuut ovat mukavia, mutta joskus ne ovat liian lahoja tai väärässä paikassa. Kaadetusta puusta jää jäljelle kanto, joka törröttää usein niin pahassa paikassa, että se on pakko poistaa. Siihen on kaksi vaihtoehtoa: voit soittaa paikalle kannonjyrsintää tekevän firman tai jyrsiä kannon itse.

Totta kai jyrsit kannon itse! Kantojyrsin on vähän kuin huvipuistolaite, jota on pakko kokeilla, vaikka kyyti vähän hirvittää. Isossa kantojyrsimessä on niin paljon voimaa, että koko piha täyttyy puusilpusta, pärinästä ja bensankatkusta.

Kantojyrsin säästää selkää, käsivarsia ja jalkoja. Koneen ohjaaminen ottaa voimille mutta on pientä siihen verrattuna, kuinka raskasta kannon käsin poistaminen on. Kantojyrsimiä vuokrataan halvimmillaan noin 80 euron vuorokausihintaan, mikä on pieni hinta ehjästä selästä. Jyrsimen lisäksi tarvitaan polttoainetta ja turvavarusteita. Kone on niin voimakas, että varusteiden pitää olla kunnossa.

LUE LISÄÄ: Nämä 11 konetta kannattaa vuokrata

Jyrsi kantoja, pensaita ja pensasaitoja

Kantojyrsin on vähän kuin jättimäinen käsisirkkeli. Koneet eroavat toisistaan siten, että kantojyrsimen terässä on paljon isoja hampaita, joiden tarkoitus on murskata eikä sahata siististi. Pienet, yksityishenkilöille vuokrattavat kantojyrsimet liikkuvat renkailla tai kumitassuilla. Koneet painavat yleensä 100–150 kiloa.

Kantojyrsin murskaa kaikenlaisia juuria, joten sillä voi jyrsiä myös pensaita ja kokonaisia pensasaitoja. Jyrsin jättää jälkeensä isoja kuoppia, mutta ne on helppo täyttää mullalla tai hiekalla.

Lataa ohjeet ja katso, miten käytät jyrsintä

Näissä tee se itse -ohjeissa näytetään, miten päihität pihalla törröttävät kannot jyrsimellä. Käymme koneen käyttöohjeet läpi vaihe vaiheelta.