Akulla toimivat pihatyökalut: Osta vai odota?

Isot ja voimakkaat akkukoneet ovat syrjäyttämässä polttomoottorilla ja verkkovirralla toimivat mallit suomalaisilta pihoilta. Joko nyt on oikea aika vaihtaa vanhat koneet uudempiin ja fiksumpiin akkumalleihin?

Mitkä koneet kannattaa vaihtaa akkumalleihin heti ja minkä kanssa kannattaa odottaa? Lue vastaukset täältä.

Akkutyökalut ovat tulleet suomalaisille pihoille suhteellisen hitaasti. Tärkein syy verkkaiseen kehitykseen on se, että pihatyökaluilta ja etenkin niiden akuilta vaaditaan todella kovaa suorituskykyä.

Esimerkiksi ruohonleikkurissa ja pensasleikkurissa on iso ja voimakas moottori, jonka pitää käydä puolesta tunnista tuntiin, jotta nurmikon tai pensasaidan leikkaaminen on mielekästä. Akut ovat kehittyneet vasta viime vuosina niin voimakkaiksi, ettei leikkaamista tarvitse keskeyttää tämän tästä akkujen tyhjenemisen ja laturilla ravaamisen takia.

LUE LISÄÄ: Valitse oikea puutarhatraktori

Kannattaako vaihtaminen?

Vanhoja polttomoottori- ja virtajohtomalleja ei kannata vaihtaa akkukoneisiin vain sen takia, että se on mahdollista.

Akkukoneiden suurimpia etuja ovat hiljaisuus, vähempi tärinä ja se, ettei niiden kanssa tarvita bensaa tai hankalia jatkojohtoja. Suurin haitta on hinta, sillä voimakkaat akut ovat usein kalliimpia kuin itse työkalut. Osan hinnasta voi tosin säästää ostamalla tietyn tuotemerkin koneita, joihin käyvät samat akut.

Akuilla on edelleen omat rajoitteensa. Niitä pitää ladata suhteellisen tiheästi, jotta koneet toimivat. Jos akku tyhjenee kesken kaiken, työtä ei voi jatkaa yhtä helposti kuin bensakoneella, johon tarvitsee vain kaataa lisää polttoainetta.

LUE LISÄÄ: Testi - Akku ruohonleikkurit

Vahvat akut

Kaikille työkaluakuille on yhteistä se, että ne koostuvat 3,6 voltin kennoista. Kennot sarjaankytketään toisiinsa jännitteen nos-tamiseksi. 36 voltin akussa on kymmenen 3,6 voltin kennoa.

Rinnankytkentä nostaa akkujen ampeerituntilukua (Ah). Ampeerituntiluku kertoo, kuinka pitkään akku toimii työkalun jännitteellä. Mitä enemmän ampeeritunteja, sitä pitempi käyttöaika.

Ruohonleikkuri

Ruohonleikkuria käytetään luultavasti enemmän kuin mitään muuta pihatyökalua. Sen vuoksi ei ole mikään ihme, että työkaluvalmistajat ovat käyttäneet paljon aikaa ja vaivaa juuri akkuruohon leikkureiden kehittämiseen.

Nykyaikaiset akkuruohonleikkurit ovat niin voimakkaita, että ne vetävät vertoja polttomoot-torilla toimiville koneille. Akkuruohonleikkuri on hyvä valinta pienelle ja keskikokoiselle pihalle, mutta paraskaan akkumalli ei riitä jalkapallo-kentän kokoisen nurmikon leikkaamiseen.

Ruohonleikkurille kertyy paljon käyttötunteja, sillä sitä käytetään alkukesästä loppusyksyyn vähintään kerran viikossa. Sen takia akkutyö-kaluihin siirtyminen kannattaa aloittaa ruohon-leikkurista. Akkukone tekee nurmikon leikkaamisesta helpompaa ja siistimpää sekä vähentää pihalta kuuluvaa melua oleellisesti.

 • Vähemmän melua
 • Vähemmän tärinää
 • Kevyempi ja helpompi työntää
 • Kaksi kertaa kalliimpi kuin bensakone

Ruohonleikkuria käytetään todella paljon. Vaihda akkukoneeseen, säästä korviasi ja tee naapurisi onnellisiksi.

Pystyleikkuri

Pystyleikkurin terät uppoavat syvälle multaan, joten koneen akku joutuu kovalle koetukselle. Se tarkoittaa, että akkukäyttöiset pystyleikkurit toimivat edelleen vain vähän aikaa kerrallaan. Yleensä akussa riittää virtaa noin 15 minuutiksi. Akut ovat kalliita, sillä useimmat pystyleikkurit toimivat 36 voltin akulla tai kahdella 18 voltin akulla. Akkupystyleikkuri tulee kalliiksi, jos sitä käytetään vain kerran tai kahdesti kesässä.

 • Ei johtoa
 • Vain vähän käyttöä

Akkupystyleikkurin hankkimista kannattaa lykätä ainakin siinä tapauksessa, ettet omista valmiiksi sopivia akkuja.

Moottorisaha

Ihmiset käyttävät moottorisahaa hyvin erilaisiin tarkoituksiin. Se tarkoittaa, ettei kaikkien kannata vaihtaa vanhaa bensakonetta akku sahaan. Pie-nestä ja hiljaisesta akkusahasta on paljon hyötyä omakotialueen pihatöissä, mutta metsätöissä tarvitaan isoa ja voimakasta bensakonetta, jolla voi tehdä töitä pitkiä aikoja kerrallaan.

Vanha polttomoottorisaha pitää kovaa ääntä mutta on paljon voimakkaampi ja maksaa paljon vähemmän kuin nykyaikainen akkusaha.

Teräketjun pyörittäminen vaatii akulta todella paljon. Isot akut, joilla voi sahata yli 15 minuuttia kerrallaan, ovat varsin kalliita. Hinta nousee sitä mukaa, kun akun ampeerituntiluku kasvaa.

 • Paljon vähemmän melua
 • Vähemmän tärinää
 • Kevyempi
 • Heikompi kuin bensakone
 • Lyhyt käyttöaika

Akkumoottorisaha sopii oma kotitaloalueen piha-töihin, mutta metsätöissä siitä ei ole mihinkään. Akkujen kehittymistä kannattaa vielä odotella.

Lehtipuhallin

Vanhat, bensalla toimivat lehtipuhaltimet olivat isoja, raskaita ja hyvin voimakkaita, ja ne oli tarkoitettu ammattilaisten käyttöön.

Akkukoneet sen sijaan sopivat kaikille. Akkulehtipuhaltimet eivät niinkään kilpaile tilasta polttomoottori-mallien kanssa vaan täydentävät valikoimaa ja säästävät tavallisen pihanomistajan selkää.

 • Sopii hyvin pihanomistajalle
 • Voi käyttää myös verstaalla
 • Kevyempi
 • Hiljaisempi
 • Akulta vaaditaan paljon

Voimakkaiden lehtipuhaltimien akut ovat kalliita. Hintojen laskemista kannattaa vielä odottaa, jos selkä kestää vanhan bensakoneen käyttämistä.

Pensasleikkuri

Pensasaidan leikkaaminen tavallisella pensas-leikkurilla voi tuntua hankalalta pitkän jatko-johdon takia. Pahinta on, että jatkojohdon voi leikata vahingossa poikki. Molemmat ongelmat voi välttää kokonaan hankkimalla nykyaikaisen akkupensasleikkurin.

 • Ei enää jatkojohtoja
 • Matala hinta
 • Akulta vaaditaan paljon

Markkinoilla on paljon hyviä koneita, jotka maksavat noin 150 euroa akun ja laturin kanssa.

Trimmeri

Mitä useammin konetta käytetään, sitä enem-män rahaa siihen kannattaa sijoittaa. Akkukoneet maksavat enemmän kuin bensalla ja verkkovir-ralla toimivat mallit, eikä trimmeri ei ole mikään poikkeus. Sitä tarvitaan kesäkuukausina tiheästi nurmikon reunojen tasoittamiseen.

Trimmerin kanssa liikutaan melko nopeasti ympäri pihaa, joten liikkumisvapaudesta on sel-vää hyötyä. Mitä enemmän puita, kukkapenkkejä ja muita esteitä pihalla on, sitä enemmän siellä on siistittäviä reunoja ja paikkoja, joihin virtajohto voi takertua. Akkutrimmeristä on sitä enemmän hyö-tyä, mitä isompi piha ja mitä enemmän esteitä nurmikolla on.

Nurmikon reunat pitää siistiä trimmerillä riippumatta siitä, ajetaanko nurmikko robotti-ruohonleikkurilla vai tavallisella ruohonleikkurilla, sillä leikkureiden terät eivät yllä aivan koneen reunoille asti. Sen vuoksi nurmikon reunoille jää aina kapea kaistale, jossa kasvaa pitkää ruohoa ja muita kasveja.

 • Helppoa liikkumista
 • Vähemmän melua
 • Kova hinta johtomalliin verrattuna

Trimmerillä liikutaan nopeasti ympäri pihaa, joten virtajohto tulee helposti tielle. Mitä isompi piha on, sitä enemmän akkumallista on hyötyä.

  Muut lukevat juuri nyt …