Ota mallia ammattilaisista

Ammattilaisilla on paljon hienoja ja kalliita erikoistyökaluja, joista tee se itse -rakentajat voivat vain unelmoida. Onneksi raha ei ratkaise kaikkea. Halvemmat vaihdoehdot ovat usein yhtä hyviä kuin kalliit.

Lue ammattilaisten vinkit.

Lue, miten ammattilaiset tekevät työt helpommin.

Ammattilaiset ovat hyviä rakentajia, mutta heistä kannattaa ottaa mallia myös muissa asioissa. Ammattilaiset tietävät, mitä turvavarusteita ja työvaatteita kannattaa käyttää sekä sen, miten työt tehdään nopeasti, helposti, mukavasti ja turvallisesti.

Oikeat välineet eivät ole edes kalliita.

LUE LISÄÄ: Tämän takia työkaluvyö on kätevä!

Tässä jutussa putkiasentaja, kirvesmies ja muurari kertovat, miten he tekevät helposti siistiä jälkeä. Voit lukea myös parhaista työvaatteista ja kätevimmistä työkaluista. Opit varmasti jotakin.

Lue lisää: 80 uutta rakennusniksiä

Housut: Hyvät työ housut ovat kevyet ja joustavat, niissä on paljon taskuja ja polvisuojat. Esimerkiksi Mascot Advanced -housuissa on kaikki hyvien työhousujen ominaisuudet. Hinta noin 100 euroa.

T-paita: Puuvilla on huono alusvaatemateriaali, sillä se ei siirrä kosteutta tehokkaasti pois iholta. Tämä t-paita on tehty Helly Hansenin hikeä siirtävästä Lifa-kankaasta. T-paita maksaa noin 35 euroa.

Irrotettava huppu tekee takista moni-puolisen ja moneen säähän sopivan.

Takki: Työtakin pitää olla veden- ja tuulenpitävä, jotta sitä voi käyttää vuoden ympäri. Toisaalta takin pitää hengittää ja joustaa liikkeiden mukaan. Esimerkiksi Mascot Advanced -kuoritakki täyttää vaatimukset. Hinta noin 140 euroa.

Käsien päälle vedettävät hihat ovat kätevät, sillä ne toimivat kuin sormettomat hanskat.

Kengät: Työmaalla voi astua naulaan tai pudottaa jotain raskasta varpaille. Tavalliset lenkkarit eivät suojaa jalkoja, mutta turvakengät estävät vammoja tehokkaasti. Nykyaikaiset turvakengät eivät ole raskaita ja jäykkiä. Esimerkiksi Mascots Flex -kenkien pohjassa ja kärjessä ei ole lainkaan metallia. Pohja on joustava, ja 42 numeron kenkä painaa vain 630 grammaa. Hinta noin 120 euroa.

Hyviä vinkkejä töiden tekemiseen

TIIVIIT LIITOKSET
Putkiasentajat käyttävät tiivistehamppua teipin asemesta. Hamppu pitää putkien liitoksen tiiviinä myös siinä tapauksessa, että putkien pituutta pitää hieno säätää.

TURVALLISET NOSTOT
Kirvesmiehet asentavat kipsilevyt kattoon levynostimen avulla. Levynostin säästää selkää ja pitää levyn kiinni katossa niin kauan, että se on ruuvattu kiinni.

TÄYDELLISET KAADOT
Hultafors Libella 2000-vatupassijärjestelmä on monen ammattilaisen valinta kylpyhuoneen lattian kallistusten tekemiseen. Järjestelmään kuuluva säätökiila asetetaan linja laudan ja vatupassin väliin. Kiilan voi säätää siten, että linja lauta kallistuu 2-40 milliä metrin matkalla, kun kupla on libellin keskellä.

EI SÄHKÖISKUJA
Sähköasentajan ruuvimeisseli eristää jopa 1 000 voltin sähkövirran. Älä tee kiinteitä sähköasennuksia itse, vaan jätä ne valtuutetulle sähköasentajalle.

SUORAT LINJAT
Ristilinjalaser on laatoittajan ja kirvesmiehen luottotyökalu. Laserin avulla on helppo asentaa laatat suoriin riveihin ja rakentaa väliseinille suorat rungot.

HELPPOA MITTAAMISTA
Hultaforsin Talmeter on kätevä rullamitta, josta on apua esimerkiksi isojen reikien poraamisessa. Rullamitan takana on asteikko, joka näyttää putken halkaisijan ympärysmitan sijaan. Työkalua voi käyttää paitsi mittaamiseen, myös sahattavan alueen ääriviivojen naarmuttamiseen.

Ammattilaisilla on paljon hienoja ja kalliita erikoistyökaluja, joista tee se itse -rakentajat voivat vain unelmoida. Onneksi raha ei ratkaise kaikkea. Halvemmat vaihdoehdot ovat usein yhtä hyviä kuin kalliit.

Pica Dry -merkintäkynän jälki tarttuu melkein kaikille pinnoille. Kynän kärki mahtuu pieniin reikiin, joten sitä voi käyttää joka paikassa. Kotelon voi kiinnittää housuihin tai paidan rintataskuun, joten kynä pysyy aina käden ulottuvilla. Pica Dry -merkintä kynä maksaa noin 15 euroa.

Työkalukassia on paljon hel-pompi kuljettaa kuin kovaa ja terävä nurkkaista työkalu-pakkia. Useimmissa työkalukasseissa on kantohihna, joten niitä voi kuljettaa olkapäällä ja pitää kädet vapaina. Tämä Stanley Fatmax -kassi maksaa noin 70 euroa.

Ammattilaisilla on paljon hienoja ja kalliita erikoistyökaluja, joista tee se itse -rakentajat voivat vain unelmoida. Onneksi raha ei ratkaise kaikkea. Halvemmat vaihdoehdot ovat usein yhtä hyviä kuin kalliit.

Nämä laatikot on helppo pinota siististi. Makita, Festool, Hitachi ja monet muut työkaluvalmistajat käyttävät Tanos Systainer -laatikoita, jotka voi lukita yhteen. Salkut tulevat yleensä työkalujen mukana, mutta salkkuja myydään erikseen noin 30 eurolla.

Sankakuulosuojaimet on helppo laskea kaulalle siksi aikaa, kun niitä ei tarvita. Sangat ovat aina lähellä, joten niitä on helppo käyttää. Hinnat alkaen noin 3 euroa.

Otsalamppu suuntaa valon työskentelypaikkaan. Tämä Milwaukeen otsalamppu ladataan USB-johdolla. Lamppu maksaa noin 90 euroa.

Työpukit helpottavat ulkona työskentelyä, kun kaikkea ei tarvitse tehdä verstaan työpöydällä. Stanleyn taitettavat pukit maksavat noin 50 euroa.

Joka koneeseen sopiva akku tekee työkalujen ostamisesta halvempaa. Esimerkiksi Makitan ruuvinväännin maksaa ilman akkua noin 80 euroa.

Poravasara ja SDS-terä tekevät reikiä betoniin paljon nopeammin kuin iskupora-kone ja tavallinen terä.

Hanskat suojaavat käsiä rakoilta ja hiertymiltä. Nämä MaxiFlex-hanskat ovat ohuet, ja niillä on helppo tehdä töitä. Pari maksaa noin 3 euroa.

Tarvikesalkku pitää ruuvit ja pikkuhilut hyvässä järjestyksessä. Essven ruuvit ja tarvikkeet myydään pienissä laatikoissa, jotka napsautetaan kiinni Essbox-salkun pohjaan. Salkku maksaa noin 50 euroa.

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Työkalut