Näin pääset alkuun hitsaamisessa

Aivan aluksi on valittava ostettavan hitsauslaitteen tyyppi. Se on tärkeä valinta, sillä niin laadussa kuin hinnoissa on suuria eroja. Myös laitteiden käytön helppous vaihtelee suuresti.

Onko hitsattava rauta ohutta vai paksua? Onko verstaasi suuri vai pieni? Haluatko käyttää vähän vai paljon rahaa?

Ennen hitsauslaitteeseen investoimista sinun on pohdittava seuraavia kysymyksiä.

Karkeasti sanottuna voit valita kolmesta vaihtoehdosta: CO2-hitsaus, puikkohitsaus ja kaasuton hitsaus. Olemme testanneet kaikkia kolmea eri menetelmää ja kerromme perusteellisesti niiden hyödyistä ja haitoista, jotta olet valmis tekemään oikean valinnan.

Jokaisessa hitsauslaitteessa on parametreja, joita säädetään eri tavalla hitsattavan materiaalin paksuuden mukaan. Näitä ovat esimerkiksi virran voimakkuus, hitsauslangan nopeus ja elektrodin paksuus. Kun optimaaliset asetukset on määritetty, hitsaamme kullakin laitteella 6 millin, 3 millin ja 1,4 millin paksuisia rautakappaleita.

Tämän jälkeen tarkastelemme tuloksia ja arvioimme hyödyt ja haitat.

Näiden kolmen menetelmän lisäksi erikoistehtäviin on saatavana lukemattomia erilaisia hitsauslaitteita, mutta tee se itse -töissä kaikkein yleisimpiä ovat CO2-, puikkohitsaus- ja kaasuttomat laitteet.

Näin hitsauslaite toimii

Jotta kaksi rautapalaa voidaan hitsata yhteen, ne on ensin lämmitettävä. Tämä tapahtuu sähkön avulla.

Toinen johdin, yleensä negatiivinen, kiinnitetään hitsattavaan kohteeseen samantyyppisellä puristimella kuin ajoneuvojen apukaapeleissa. Kun toinen johdin viedään kohteen päälle koskettamaan sitä, virta kulkee sen läpi ja syntyy korkea lämpötila. Virran jännite (voltti) on matala ja voimakkuus korkea (watti). Tästä syystä ei synny vaarallisia iskuja, vaikka hitsattavaan materiaaliin koskisi. Lämmityksen lisäksi käytetään lisäainetta. Se voi olla joko lankaa tai metallipuikko, joka sulaa hitsaukseen ja muodostaa itse hitsaussauman.

Jotta ilmassa oleva happi ei vahingoittaisi saumaa, lisäaineen on oltava myös sellaista, joka pitää hapen poissa hitsauksesta metallin ollessa nestemäisessä muodossa. Tämä on CO₂-hitsauksen, puikkohitsauksen ja kaasuttoman hitsauksen suurin ero.

CO₂-laite

CO₂-laite on ylivoimaisesti helppokäyttöisin. Hitsaaminen alkaa painiketta painamalla. Ja koska CO₂ virtaa jatkuvasti, siistin hitsaussauman tekeminen on helppoa. Sinun ei tarvitse juurikaan katsoa hitsauskohtaa, sillä voit kuulla, milloin hitsaus sujuu. Valitettavasti CO₂-hitsauslaite on myös muita suurempi ja kalliimpi. Hitsauslangan lisäksi kustannuksia tulee myös CO₂-kaasusta.

Hinta: Alkaen noin 1 200 euroa hyvästä hitsauslaitteesta, jossa on mukana CO₂-pullo.

Edut:

  • Helppo hitsata.
  • Soveltuu ohuille levyille.

Haittapuolet:

  • Aloittaminen on kallista.
  • Ei sovellu yli 6 millin kappaleille.

CO₂-laitteessa on nimensä mukaisesti CO₂-kaasua, joka pitää hapen poissa. CO₂-kaasua säilytetään erillisessä kaasupullossa, joka on sijoitettu hitsauslaitteen viereen.

CO₂-laitteen sisällä on hitsauslankarulla, ja itse hitsaus tapahtuu kahvan avulla, josta saa niin virtaa, hitsauslankaa kuin CO₂-kaasuakin painiketta painamalla.

Øverst: 6 mm rauta. Sauma on siisti ja palanut kiinni materiaaliin.
Midt: 3 mm rauta. Sauma on siisti ja palanut syvälle materiaaliin.
Nederst: 1,4 mm rauta. Ohueen levyyn on helppo tehdä tyylikäs sauma.

Puikkohitsauslaite

Kaksi asiaa vaatii harjoitusta elektrodien kanssa hitsaamisessa. Hitsauksen aloittaminen voi olla hankalaa, koska puikko jumiutuu nopeasti osuessaan työstettävään kohteeseen. Lisäksi 35 cm pitkää hitsauspuikkoa on hankala ohjata. Toisaalta kaikki sujuu siististi ja tasaisesti alkuun päästyä. Jos hitsaat useita eripaksuisia rautakappaleita, tarvitset enemmän erilaisia elektrodeja.

Hinta: Noin 250 euroa hyvästä laitteesta

Edut:

  • Soveltuu paksummille materiaaleille.
  • Hitsaaminen sujuu vakaasti, kunhan sen ensin oppii.

Haittapuolet:

  • Hitsauksen aloittaminen on vaikeaa.
  • Erityyppisten elektrodien hankkiminen on kallista.

Puikkohitsauksessa käytetään niin kutsuttua hitsauselektrodia. Se on jopa 35 cm pitkä metallipuikko, joka muistuttaa suurta tähtisadetikkua. Se sulaa ja lyhenee hitsattaessa.

Elektrodi on päällystetty aineella, joka pitää hapen poissa sulamisen aikana. Virta kytketään ja hitsaus alkaa, kun elektrodi koskettaa materiaalia. Prosessi jättää hitsaussaumaan kuonaa, joka on irrotettava piikkivasaralla.

Øverst: 6 mm rauta. Hyvin metalliin palanut sauma asettuu hienosti paikalleen.
Midt: 3 mm rauta. Tyylikäs hitsisauma, joka on palanut hyvin paikoilleen.
Nederst: 1,4 mm paksu levy. Tässä tasaisen hitsisauman aikaansaaminen on vaikeaa.

Kaasuton laite

Kaasuttoman hitsauksen aloittaminen on helppoa. Kun painat kahvan painiketta, virta kytkeytyy välittömästi päälle ja saumauslanka tulee esiin automaattisesti. Näin pääset alkuun hitsauksessa. Työtä on kuitenkin vaikea hallita, koska roiskeita ja sotkua tulee paljon. Kaasuton hitsaus on kuitenkin sopiva ratkaisu, jos haluat vain yhdistää kappaleita toisiinsa eikä työn jäljellä ole niin väliä.

Hinta: Under 2.000 kr. for et godt svejseværk

Edut:

  • Helppo päästä alkuun.
  • Edullinen.
  • Hitsaa jopa 10 millin rautaa.

Haittapuolet:

  • Sotkee paljon.
  • Vaikea nähdä, mitä on tekemässä runsaan roiskumisen takia.
  • Ohuiden levyjen hitsaaminen on vaikeaa.

Kaasuton hitsaus muistuttaa CO₂-hitsauksen ja puikkohitsauksen välimuotoa. CO₂-laitteen tavoin käytössä on kahva, jolla laitteeseen kytketään virta ja josta hitsauslanka tulee ulos.

Langan sisällä on niin kutsuttua juoksutetta, jota vapautuu langan sulaessa. Juoksute pitää hapen poissa hitsauskohdasta. Prosessi jättää hitsaussaumaan kuonaa, joka on irrotettava piikkivasaralla.

Ylhäällä: 6 mm rauta. Tämä ei tuota ongelmia.
Keskellä: 3 mm rauta. Tässä ohjaus on hieman hankalampaa, ja hitsisaumaan muodostuu nopeasti reikiä.
Alhaalla: 1,4 mm paksu levy. Tähän on erittäin vaikeaa saada hitsausjäljestä siistiä.