Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mittaa nopeasti Google Earthilla

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Kuinka pitkä matka talon seinästä on tontin rajalle? Kuinka monta neliötä laattoja terassia varten pitää ostaa ja kuinka pitkä uudesta aidasta pitää tehdä? Asenna tietokoneeseesi Google Earth Pro, ja saat kaikki vastaukset yhdellä kertaa. Ohjelma toimii sekä PC:llä että MAC:illa ja on täysin ilmainen!

Google Earth

Omat tilukset voi nyt mitata helposti vaikka kolmelta aamuyöllä, satoi tai paistoi. Mittaukset voi lisäksi tehdä kaikessa rauhassa omalla tietokoneella höyryävän kahvikupin ääressä. Kuulostaa hyvältä, eikö totta?

Google Earth -karttaohjelma on ollut avoimessa käytössä jo useita vuosia. Ohjelmalla voi katsella karttoja ja ilmakuvia, suunnitella matkoja tai katsella huvikseen, miltä maailman toisella puolella näyttää.

Viime kesänä Google avasi julkiseen käyttöön myös ohjelman ammattilaismallin Google Earth Pron. Pro-versiossa on paljon edistyksellisiä toimintoja, joista on hyötyä tee se itse -projekteissa. Nykyisin ilmainen ohjelma maksoi aiemmin noin 300 euroa vuodessa!

Mittaustyökalu

Ohjelmalla voi paitsi katsella kuvia, myös tehdä erilaisia mittauksia. Sillä voi zoomata hyvin lähelle taloa ja mitata pinta-aloja monikulmiotyökalulla.

Mittaustyökalun käyttöön tarvitaan hieman harjoitusta, mutta autamme sinut alkuun artikkelissa, jonka voit ladata tämän jutun oikealta puolelta. Google ei ole ilmoittanut, kuinka tarkkoja sen mittaustyökalut ovat. Testimme mukaan tarkkuus oli hyvää luokkaa, +/- yksi prosentti.

GOOGLE EARTH SOPII

• Korkearesoluutio-ilmakuvien ottamiseen
• Rakennusten 3D-katseluun.
• Matkareitin suunniteluun.
• Katunäkymien katseluun.

Lataa ja asenna ohjelma

Google Earth Pro toimii lähes samalla tavalla sekä Windowsilla että Macilla. Jos työskentelet Windows-PC:llä, ohjelma pitää päivittää yhteensopivaksi. Windows 7:lla se sujuu näin:

Lataa Google Earth Pro:
www.google.com/earth/download/gep/agree.html

Asenna ohjelma, paina kuvaketta hiiren oikealla näppäimellä ja valitse Ominaisuudet 1.

Valitse välilehti Yhteen sopivuus 2, liikuta osoitin kohtaan Suorita ohjelma yhteensopivuus-tilassa 3 ja valitse valikosta Windows 7 4. Paina lopuksi ruudun alaosaan ilmestyvää OK-nappia. Käynnistä ohjelma tuplaklikkaamalla kuvaketta.

Ohjelman yleiskatsaus

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus

Ota perspektiivin vaihto pois päältä

Jos haluat käyttää Google Earthia mittaa-miseen, kytke auto-maattinen perspektiivin vaihtotoiminto pois päältä. Ohjelma vaihtaa lintuperspektiivin vinoksi perspektiiviksi heti, kun etäisyys maahan laskee noin 70 metriin. Perspek-tiivin vaihtuminen kesken mittaamisen on TODELLA ärsyttävää.

Klikkaa Työkalut 1 ja Asetukset 2.

Avaa välilehti Navigaatio 3 ja klikkaa palkkia Älä muuta kulmaa automaattisesti 4. Sulje välilehti painamalla OK.

Laske pinta-ala

Monikulmiotyökalu on Google Earthin ylivoimaisesti käyttökelpoisin työkalu tee se itse -projekteissa. Sillä voi mitata pinta-aloja todella helposti. Alueen epäsäännöllinen muoto ei ole mikään ongelma, sillä työkalulla voi lisätä niin monta pistettä kuin mittaamiseen tarvitaan.

Tässä näytetään, miten työkalua käytetään terassin koon mittaamiseen. Samaa työtapaa voi käyttää muuhunkin mittaamiseen.

Zoomaa aluksi taloosi. Voit zoomata hiirellä tai syöttää kotiosoitteesi suoraan vasemmassa yläkulmassa olevaan haku-kenttään ja painaa Hae 1. Kun osoite on löytynyt, näkymää pitää lähentää hieman lisää hiiren rullalla.

Avaa monikulmiotyökalu klikkaamalla viivoitinta 2. Valitse avautuvasta ikku-nasta välilehti Polygoni 3.

Zoomaa mahdollisimman lähelle ja klikkaa kohtaa, josta haluat aloittaa mittaamisen 4.

Klikkaa nyt terassin seuraavista nurkista 5 ja 6. Mitattava ala alkaa muotoutua sitä mukaa, kun lisäät karttaan uusia pisteitä.

Terassi on nyt hahmoteltu. Mitat näkyvät monikulmiotyökalun valintaikkunassa 7.

Mittaa etäisyyksiä

Talon ja rajan välisen etäisyyden tai aidan mittaamiseen käytetään tavallista viivoitintyökalua. Klikkaa Rivi-välilehteä 1, sen jälkeen paikkaa, josta mittaaminen alkaa 2 ja lopuksi mitattavan linjan toista päätä 3. Kuvasta näkyy, että aita on yli 21 metriä pitkä 4. Monimutkaisempien etäisyyksien mittaamiseen käytetään työkalua, joka löytyy Polku-välilehden alta 5.

Klikkaa mittauksen aloitus- ja lopetuspaikasta. Mittaaminen on juuri niin helppoa, kuin se kuulostaa!

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Artikkeli (tilaus): Mittaa nopeasti Google Earthilla
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin