Miten toimii kompressori?

Haluatko täyttää pyöränrenkaan, ruiskumaalata lankkuaidan, asentaa kattolistat? Tällöin paras työkaveri on ilmaa täyteen ahdettu kompressori.

Kompressori on apuvälineenä vertaansa vailla silloin, kun haluat täyttää pyörän renkaan nopeasti tai puhaltaa pois epähie-nouksia. Kaikkein suurimman ilon ilmaa käyttävästä laitteesta saa kuitenkin vasta, kun siihen kytkee toisen työkalun: naulaimen, hiomakoneen, mutterinkiristäjän, hiekkapuhallus-laitteen, maaliruiskun tai vaikka saumapistoolin. Nämä ovat verstailla eniten käytettyjä laitteita. Usein lisävarusteet ovat kevyempiä ja halvempia kuin vastaavat sähkötyökalut, ja yleensä ne myös kestävät käytössä pidempään.

Nikkarin verstaalla ja autotallissa käytetään lähes poikkeuksetta piirroksessa esitetyn kaltaista mäntä-kompressoria, joka toimii sähkömoottorin avulla.

Kun mäntä painuu alas, sylinteriin imeytyy ilmaa venttiilin kautta. Kun mäntä jälleen nousee, venttiili sulkeutuu, ja ilma puristuu yhteen. Yhteen puristu-nut ilma pusertuu ulos toisesta venttiilistä ja se joh-detaan ohutta putkea pitkin säiliöön, jonne yleensä mahtuu noin 25-50 litraa ilmaa. Moottori sammuu itsestään, kun säiliössä oleva ilma saavuttaa tietyn paineen, esim. 8 baria, ja käynnistyy jälleen, kun paine alittaa tietyn rajan.

TESTASIMME: Kompressori testi

Omiin töihin sopiva malli

Monia malleja voi säätää sen mukaan, kuinka paljon painetta ulostuloletkuun halutaan, ja kaksi manometriä ilmaisevat säiliössä ja letkussa olevan paineen määrän. Letkussa oleva paine voi olla hieman alhaisempi kuin säiliössä. Jos tarvitset tämäntyyppistä laitetta, kysy lisää laitteiden jälleenmyyjiltä.

Saat samalla neuvoja laitteen säiliön koosta, moottorin tehosta, melutasosta ja sinun tarpeitasi parhaiten vastaavista malleista. Jos tarvitset paljon ilmaa pitkinä ajanjaksoina, esim. hiekkapuhallukseen, öljyvoideltava malli saattaa olla parempi. Jos taas tarvitset ilmaa vain silloin tällöin esim. naulaimen käyttöä varten, voi olla parempi valita öljytön malli, jonka käyttöikä on lyhyempi, mutta joka kestää helpommin ja paremmin vinoissa asennoissa seisomista työnteon aikana.

Klikkaa numeroita ja lue lisää

 1. Imusuodatin poistaa sisään imettävästä ilmasta suuremmat epäpuhtaudet. Muista puhdistaa ja vaihtaa suodatin säännöllisesti, sillä tukkeutunut suodatin ylikuormittaa kompressorin.
 2. Sylinterin mäntä on kompressorin sydän. Kun mäntä painetaan alas sylinteriinsä, se imee ilman ulkoa sisään imusuodattimen läpi ja puristaa ylös noustessaan ilman ulos putkeen ja säiliöön. Sylinterin päällä on pienet kalvoventtiilit, jotka avautuvat ja sulkeutuvat siten, että ilma tulee ulkoa sisään. Sylinteristä mäntä painaa ilman säiliöön, minkä seurauksena säiliön paine kasvaa.
 3. Putki kuljettaa yhteen puristetun ilman sylinteristä säiliöön.
 4. Sähkömoottori liikuttaa kompressorin mäntää, joko suoraan, kuten tässä, tai kiilahihnan avaulla.
 5. Siivekkeet kiertävät sähkömoottorin tahdissa ja poistavat kuumentuneen ilman moottorista ja sylinteristä.
 6. Jäähdytyssäleikkö poistaa kitkalämpöä, jota muodostuu kompressorin käydessä. Jos kompressori on öljyvoideltava, muista aina käyttää erikoisöljyä, ei tavallista voiteluöljyä.
 7. Vetotanko ja säiliön alla olevat pyörät helpottavat kompressorin siirtämistä. Tangon puoleisessa päässä ei ole pyörää, vaan tukijalka, jotta kompressori voi seistä itsestään, kun tangosta ei nosteta. Tukijalan alla oleva paksu kumipinnoite vaimentaa laitteen melua.
 8. Painekatkaisin pysäyttää moottorin, kun säiliössä on täysi paine, ja käynnistää sen jälleen, kun ilmaa tarvitaan lisää.
 9. Paineenalennusventtiili ohjaa letkupainetta. Sää-tämällä tämä oikein varmistetaan, että painemäärä sopii kompressoriin kytketylle työkalulle.
 10. Manometri osoittaa säiliön paineen.
 11. Manometri osoittaa ulostuloletkun paineen.
 12. Kompressorisäiliöön mahtuu yleensä 25–50 litraa, mikä riittää useimpiin pienempiin tehtäviin. Säiliö on tehty vahvasta teräksestä, jotta se kestää painetta.
 13. Letku johtaa ilman työkaluun. Työn helpottamiseksi letku toimii usein kuin pehmeä kierrejousi.
 14. Varoventtiili ehkäisee säiliötä räjähtämästä ylipaineen seurauksena.
 15. Tyhjennysventtiili sijaitsee säiliön alimmassa kohdassa. Tiivistynyt ilma tuottaa hieman vettä, jonka voi itse poistaa tästä venttiilistä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Työkalut