Miten toimii kompressori?

Haluatko täyttää pyöränrenkaan, ruiskumaalata lankkuaidan, asentaa kattolistat? Tällöin paras työkaveri on ilmaa täyteen ahdettu kompressori.

Kompressori on apuvälineenä vertaansa vailla silloin, kun haluat täyttää pyörän renkaan nopeasti tai puhaltaa pois epähie-nouksia. Kaikkein suurimman ilon ilmaa käyttävästä laitteesta saa kuitenkin vasta, kun siihen kytkee toisen työkalun: naulaimen, hiomakoneen, mutterinkiristäjän, hiekkapuhallus-laitteen, maaliruiskun tai vaikka saumapistoolin. Nämä ovat verstailla eniten käytettyjä laitteita. Usein lisävarusteet ovat kevyempiä ja halvempia kuin vastaavat sähkötyökalut, ja yleensä ne myös kestävät käytössä pidempään.

Nikkarin verstaalla ja autotallissa käytetään lähes poikkeuksetta piirroksessa esitetyn kaltaista mäntä-kompressoria, joka toimii sähkömoottorin avulla.

Kun mäntä painuu alas, sylinteriin imeytyy ilmaa venttiilin kautta. Kun mäntä jälleen nousee, venttiili sulkeutuu, ja ilma puristuu yhteen. Yhteen puristu-nut ilma pusertuu ulos toisesta venttiilistä ja se joh-detaan ohutta putkea pitkin säiliöön, jonne yleensä mahtuu noin 25-50 litraa ilmaa. Moottori sammuu itsestään, kun säiliössä oleva ilma saavuttaa tietyn paineen, esim. 8 baria, ja käynnistyy jälleen, kun paine alittaa tietyn rajan.

TESTASIMME: Kompressori testi

Omiin töihin sopiva malli

Monia malleja voi säätää sen mukaan, kuinka paljon painetta ulostuloletkuun halutaan, ja kaksi manometriä ilmaisevat säiliössä ja letkussa olevan paineen määrän. Letkussa oleva paine voi olla hieman alhaisempi kuin säiliössä. Jos tarvitset tämäntyyppistä laitetta, kysy lisää laitteiden jälleenmyyjiltä.

Saat samalla neuvoja laitteen säiliön koosta, moottorin tehosta, melutasosta ja sinun tarpeitasi parhaiten vastaavista malleista. Jos tarvitset paljon ilmaa pitkinä ajanjaksoina, esim. hiekkapuhallukseen, öljyvoideltava malli saattaa olla parempi. Jos taas tarvitset ilmaa vain silloin tällöin esim. naulaimen käyttöä varten, voi olla parempi valita öljytön malli, jonka käyttöikä on lyhyempi, mutta joka kestää helpommin ja paremmin vinoissa asennoissa seisomista työnteon aikana.

Lisää samasta aiheesta Työkalut