Johdanto
Ohjeet
01
Laatikoiden teko
6
Vaihe
Helpoin keino saada työkalulaatikon alaja yläosat sopimaan täysin tiiviisti ja tar-kasti toisiinsa on rakentaa ensin koko umpilaatikko ja sahata se sitten kahtia.
Kun sivut ja kansi- ja pohjalevyt on sahattu, ne kootaan vedenkestävällä liimalla ja ruuveilla tai hakasilla. Meidän puuseppämme käyttää hakasia ja nau-lainta. Työ sujuu nopeasti, ja hakaset ja liima pitävät laatikon varmasti koossa.
B-malli, jossa pohja on kokonaan sivu-jen sisäpuolella, on rakenteeltaan vah-vin. Hakaset ammutaan poikittain liitok-seen kohdistuvaan vetoon eli laatikossa olevien työkalujen painoon nähden. Laa-tikon on kestettävä sama paino myös silloin, kun sitä nostetaan kahvasta.
Kun puuseppämme käyttää liimaa, hakasia ja ruuveja, hän tekee aina ensin koeliitoksen nähdäkseen, että osat sopivat toisiinsa.
Merkitse ja sahaa pistosahalla tai pyörösahalla. Jos viiva kulkee keskellä toivomaasi uraa, sahaa niin, että puolet viivasta on koko ajan näkyvillä - näin viillosta tulee tarkka. Reunat silotetaan tarvittaessa höylällä.
Reunat liimataan vedenkestävällä liimalla. Työkaluja kuljetetaan yleensä säässä kuin säässä.
Sivut (A3 ja A4) naulataan tai ruuvataan yhteen liimauksen jälkeen. Hakasnaulain on helppo ja nopea väline, ja toisella kädellä pystyy pitelemään sivuja (tässä tehdään mallia A, sama tekniikka sopii malliin B).
A3 Tarkista sivujen suorakulmaisuus ennen naulausta.
Liimaa sisältävät pohja (A1) ja kansi (A2) asetetaan sivujen päälle ja naulataan yhteen. Paikoilleen laitettavat sivut eivät ole aivan suorassa kulmassa. TÄRKEÄÄ! B-mallissa pohja kiinnitetään ensin, mutta se tehdään sisäpuolelta käsin.
Jos sivut taipuvat hieman, aloita naulaaminen yhdestä kulmasta ja oikaise sivulevy paikoilleen sitä mukaa kuIn kiinnität seuraavia hakasia.
02
Laatikko halkaistaan
5
Vaihe
Ennen kuin jaat laatikon keskeltä kahtia, ajattele asiaa huolella. Koneet yleensä sijoitetaan laatikon alaosaan, mutta ylä-osaa voi käyttää muuhunkin kuin vain kanneksi. Kun osa varusteista kiinnite-tään kanteen tehtyihin telineisiin, ne on helppo löytää ja ottaa käyttöön. Mutta teline on asetettava siten, että se ei vaikeuta koneen varastointia alalaatikkoon.
Varusteet on ehkä helpompi kiinnit-tää laatikkoon, jos laatikko on katkaistu vinoon siten, että sahauslinja jää etu-puolella alemmaksi kuin takapuolella.
Saranareunassa leikkuulinjan on olta-va viivasuora, mutta etupuolella linjan voi muotoilla vaikka kaarevaksi. Kuvista näet, miltä kaareva muoto näyttää.
Laatikko sahataan kahtia - jos teet suoran viillon, voit käyttää käsisahaa, mutta pistosahallakin on puolensa varsinkin kaarevia muotoja sahattaessa. Kannelle varattava tila määräytyy täysin työkalujen ja varusteiden mukaan.
Takana osat yhdistetään pianosaranalla. Ennen kuin osia ruuvataan kiinni toisiinsa, osat on koottu yhteen puristimilla.
Lukon yläosa kiinnitetään laatikkoon laatikon etupuolelle. Esiporaa tarvittaessa 2 mm:n poranterällä, tosin useimmat uudet ruuvit ovat itsesenkkaavia jo valmiiksi.
Lukon alaosa ruuvataan kiinni - sen on istuttava tiukassa, joten puuseppämme ei paina lukko-osaa alas kiinnittäessään sitä laatikkoon. Jotta laatikkoa voitaisiin kantaa, kannen päälle kiinnitetään seuraavaksi kantokahva.
03
Upotettu kahva
6
Vaihe
Kahva voi osoittautua hankalaksi, kun laatikoita ryhdytään pinoamaan pääl-lekkäin. Jotta näin ei kävisi, kahva upote-taan kanteen. Ratkaisu ei vie juuri lain-kaan tilaa, jos kahvaksi valitaan malli, jonka voi taittaa alas alustaan kiinni. Tällä tavoin se ei vie levynpaksuutta enempää tilaa. Upottaminen on helpom-paa kuin miltä ensi alkuun ehkä kuulostaa. Kanteen sahataan vain kahvaa var-ten aukko ja kannen sisäpinnalle laitetaan aukon kattava levynpala paikaksi. Kahva taitetaan alas paikkapalan päälle. Paikka voi jatkua kannen reunoihin asti, mutta laatikosta tulee hieman kevy-empi, jos paikka ulotetaan vain 2 cm aukon reunojen yli.
Ensin merkitään kahvan paikka. Jos haluat nostaa laatikkoa kannen keskeltä, sijoita kahvahelan saranoitu reuna - äläkä kahvan keskikohtaa - keskelle laatikkoa. Aukko tehdään kauttaaltaan pari millimetriä kahvaa suuremmaksi.
Poraamme kulmiin 16 mm:n lusikkaporalla, jotta kulmista tulee kahvan lailla pyöreät. Ensin porataan päältä kunnes porankärki menee läpi, sen jälkeen porataan toiselta puolelta (työstämme malli B:tä, tekniikka sopii myös A:han).
Aukko leikataan auki pisto-sahalla. Sahaa tarvittaessa alapuolelta, jotta puu ei säröile kannen päällyspuolella.
Kun poraat ensin puoliväliin yhdeltä puolelta ja sitten toiselta puolelta, aukon reunoista tulee siistit molemmin puolin.
Levy, johon kahva kiinnitetään, liimataan ja ruuvataan kiinni. Tehdäksemme laatikosta perinteisemmän näköisen ruuvaamme päältäpäin, mutta ruuvit voi toki sijoittaa huomaamattomammin alapuolelta.
Lopuksi kahva ruuvataan kiinni, ja näin laatikko on valmis - ei vielä käyttöön mutta verhoiltavaksi sisältäpäin, jotta koneet ja varusteet saadaan hyvin sijoitettua omille paikoilleen.
Materiaalit
Materiaalit: malli A: Pohja jää reunoista näkyviin.
Sisämitat: leveys 26 cm, pituus 35 cm ja korkeus 28 cm
9 mm:n vaneria:
- 1 pohja (A1), 278 x 368 mm
- 1 kansi (A2), 278 x 368 mm
- 2 lyhyttä sivua (A3) á 260 x 280 mm
- 2 pitkää sivua (A4) á 368 x 280 mm
Materiaalit: malli B: Piilotettu pohja ja alas taittuva kantokahva.
Sisämitat: leveys 26 cm, pituus 35 cm ja korkeus 28 cm
9 mm:n vaneria:
- 1 pohja (B1), 260 x 350 mm
- 1 kansi (B2), 278 x 368 mm
- 2 lyhyttä sivua (B3) á 260 x 289 mm
- 2 pitkää sivua (B4) á 368 x 289 mm
- 1 ylimääräinen levy kannen alle (B5), vähintään 4 cm pidempi ja 4 cm leveämpi kuin aukko, johon kahva painetaan
Lisäksi:
- Vedenkestävää liimaa
- 25 mm:n ruuveja tai niittejä (ulkokäyttöön)
- Lakkaa (tai muu pintakäsittelyaine)
- 1 pianosarana
- 1 laatikon pikalukko
- 1 kantokahva. Jos sen halutaan taittuvan alas kuten mallissa B, kahvan on oltava rakenteeltaan tähän sopiva. Kysele vetokahvoja.
-
Vie aikaa
Muutamia tunteja - riippuu yksityiskohdista ja nikkarointi-innostuksestasi.
Hinta
Alle 15 €, jos et valitse kovin kalliita kahvoja tms.
Vaikeusaste
Jos sinulla on työkaluja, pystyt toki tekemään niille myös omat laatikot!