Vahvat liitokset popniiteillä

Popniitit ovat halpoja ja huomaamattomia, ja niitä on helppo käyttää. Parasta on, että niillä voi kiinnittää levyjä toisiinsa yhdeltä puolelta.

Popniiteillä

Metallilevyt kiinnitetään nelikulmaisiin putkiin popniiteillä. Liitoksesta tulee päältä litteä ja takaa huomaamaton.

Popniiteillä eli vetoniiteillä on vähän huono maine. On totta, että metalliputket ja -tangot pysyvät paremmin yhdessä, kun ne hitsataan, mutta popniiteillä on omat vahvuutensa. Niiden käyttötarkoitus ja toimintaperiaate kannattaa opetella, sillä niistä voi olla paljon hyötyä. Popniitissä on metalliputki, jonka toisessa päässä on kaulus ja toisessa päässä kuula, joka puristaa samanlaisen kauluksen putken toiseen päähän. Asentamiseen käytetään erikoispihtejä. Popniitin voi asentaa kahden metallilevyn läpi, minkä jälkeen levyt pysyvät yhdessä kaulusten avulla.

Klikkaa kappaleita päästäksesi alemmas jutussa.

Sisään toiselta puolelta

Parasta popniiteissä on, että niitä voi käyttää yhdeltä puolelta ilman, että toiseen puoleen tarvitsee päästä käsiksi. Niillä voi kiinnittää listan metalliputkeen, vaikka putken sisäpuolelle ei mahdu työkalua. Niitti asennetaan ja kiristetään etupuolelta pihdeillä. Popniitissä ei ole mutteria tai vastakappaletta, josta pitäisi pitää kiinni avaimella.

Litteät liitokset

Popniitit ovat käteviä myös siksi, että niiden kannat ovat litteitä. Popniitin kanta vie paljon vähemmän tilaa kuin pultti tai mutteri, jotka ovat usein 4–5 milliä korkeita.

Halpa vaihtoehto

Lisäksi popniitit ovat halpoja. Popniittipihdit ja satakunta niittiä maksavat noin 20 euroa. Popniittejä on helppo testata, jos johonkin tarvitaan litteä tai huomaamaton metalliliitos.

Näin popniitit toimivat

Popniitit ovat käteviä, sillä niillä voi yhdistää kaksi levyä toisiinsa, vaikka toiseen puoleen ei pääse käsiksi. Popniitti koostuu lieriöstä (sininen) ja naulasta (punainen), joka menee sen läpi. Kun naula vedetään lieriötä vasten, se laajenee taakse ja muodostaa mekaanisen lukon metalli­esineiden molemmille puolille.

  1. Popniitti asennetaan valmiiksi porattuun reikään. Niitti painetaan sisään niin syvälle, että etupuolen kaulus jää pinnalle.
  1. Popniittipihdit painetaan niitin päälle. Niiteillä voi painaa niitin levyä vasten ja kiristää sen samalla kertaa.
  1. Kun pihdit vetävät niittiä, takana oleva kuula puristuu ohutta sylinteriä vasten, joka laajenee ja muodostaa kauluksen. Lopuksi ylimääräinen osa katkeaa, ja liitokseen jää siisti niitti.

Valitse työkalu

Popniittien asentamiseen on erilaisia työkaluja. Halvimmat popniittipihdit maksavat vain 20 euroa mutta ajavat asiansa. Sarjatyöhön kannattaa hankkia parempi työkalu. Pihdit toimivat joko akulla, paineilmalla tai käsin puristamalla.

Tavalliset popniittipihdit maksavat noin 20 euroa ja riittävät perustöihin.

Sähköllä toimivat pihdit maksavat noin 400 euroa. Ne auttavat jaksamaan, jos niittejä pitää asentaa todella paljon.

Tähän ne sopivat

Popniittejä on joka paikassa, missä kaksi ohutta metallilevyvä on kiinnitetty toisiinsa. Ne ovat hyvä vaihto­ehto pora­kärkiruuveille, pulteille ja muttereille.

Varaston hyllyn voi koota popniiteillä. Se on helppo ja halpa ratkaisu, joka vie vain vähän tilaa.

Vesipelti on helppo kiinnittää ikkunan karmiin popniiteillä.

Rekisterikilven pitää pysyä kunnolla kiinni, jotta sitä ei ole helppo varastaa. Popniittejä ei ole helppo repiä irti.

Valitse oikea popniitti

Popniitin koko riippuu ensisijaisesti siitä, kuinka paksuja esineitä niillä aiotaan yhdistää (B) ja sen jälkeen siitä, kuinka leveitä niittejä on käytettävissä (A). Kun tiedät mitat, voit laskea nopeasti niitin pituuden (C). Oikein mitoitettu niitti muodostaa
tarpeeksi kestävän kauluksen, joka kestää kiristämisen.

Näin käytät popniittejä

Popniiteillä on helppo yhdistää ohuita metalliesineitä. Poraa aluksi reiät esineisiin, jotka aiot liittää yhteen. Valitse sen jälkeen reikään sopiva niitti ja kiinnitä pihteihin sopiva suulake. Tässä käytetään halpoja pihtejä, joiden mukana tuli neljä erikokoista suulaketta.

Työnnä niitti reikien läpi ja kiinnitä se parilla puristuksella. Niitin tyvi katkeaa itsestään, kun kiristät pihtejä.

1

Asenna kulmarauta pyörään. Aseta rauta oikeaan paikkaan ja kiinnitä se puristimella, jotta voit työskennellä kaksin käsin.

2

Mittaa rautojen yhteispaksuus. Kun tiedät paksuuden, voit katsoa taulukosta, kuinka ison niitin tarvitset.

3

Poraa metalliin valmiit reiät sopivalla terällä. Käytä terää ja niittiä, jotka sopivat metallien paksuuteen. Tässä reiät porataan neljän millin terällä.

4

Etsi oikeat niitit ja tarkista, että ne sopivat reikiin. Niitit laajentuvat hieman, kun ne kiristetään, joten ne saavat heilua rei’issä.

5

Asenna niittipihteihin oikea suulake. Halvoissa niittipihdeissä on neljä ­erikokoista suulaketta. Valitse sopiva niitin koon mukaan.

6

Asenna niitit pihdeillä. Paina pihdit niitin päälle ja paina pihtejä kulmarautaa ja levyä vasten. Purista pihtejä yhteen pari kertaa. Kun niitti katkeaa, voit irrottaa pihdit.

7

Jos olet tehnyt kaiken oikein, etupuoli näyttää asentamisen jälkeen tältä.

8

Kuula on puristanyt taakse kauluksen, joka pitää niitin kiinni. Pihtien puristus on laajentanut niittiä, joka on nyt puristuksissa molemmilta puolilta.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Käsityökalut